Saya juga seperti anda mengalami masalah kegemukan, dan sentiasa berusaha untuk kurus..bertahun2 saya cuba kurangkan berat badan, tapi tak berjaya. impian saya untuk kurus telah menjadi kenyataan bila terjumpa "Diet Atkins". cubaan pertama saya selama
Seminggu turun 5 kg
menguatkan lagi semangat saya untuk teruskan diet ini. 2 bulan pertama saya berjaya membuang 22kg, & lagi 8kg utk 2 bulan berikutnya.hasilnya 30kg selama 4 bulan.

Saya kongsi caranya disini -- Diet Atkins -- ,& buktinya --Sebelum & Selepas-- oleh kerana saya tidak berkesempatan untuk menjawab soalan,
saya telah menubuhkan -- Kelab Diet Atkins (KDA) Malaysia-- untuk kita semua berkongsi ilmu disana, anda boleh request sebagai ahli. Segalanya percuma.

Isnin, 20 Januari 2014

HAID (ABC) & PENURUNAN BERAT BADAN

Betulkah berat badan naik semasa haid atau mitos semata? Memang ini perkara yang benar dan berlaku untuk kebanyakan wanita. Apa penyebabnya berat badan boleh meningkat?

Takungan air (water retention)
Kebiasaannya berat bertambah di sebabkan takungan air dalam badan ataupun edema. Jangan risau, ianya normal di sebabkan perubahan hormon yang terjadi semasa haid. Wanita menyimpan lebihan air di bahagian tertentu seperti di lengan dan perut.

Kembung perut (bloating)
Pengumpulan gas di dalam usus adalah penyebab kembung perut semasa haid. Ianya di sebabkan perubahan dalam badan dan di sebabkan tidak aktif sebelum dan semasa haid. Ia juga boleh terjadi akibat sembelit yang kebiasaannya terjadi semasa kitaran haid.

Nafsu makan
Ini selalunya terjadi kepada wanita yang mengalami PMS (premenstrual syndrome). Keinginan untuk makan akan meningkat dan mungkin akan melebihi jumlah kalori yang diperlukan dalam badan terutamanya apabila mengalami pendarahan yang banyak.

Kekurangan gula dalam darah
Tahap Magnesium berkurang ketika haid dan ini menyebabkan penghasilan insulin menjadi rendah. Wanita semasa haid lebih mudah mengalami kekurangan gula dalam darah. Jadi, badan secara automatik akan mewujudkan nafsu makan yang tinggi untuk mengembalikan tahap gula dalam darah yang normal.

Cara untuk mengelakkan daripada berlaku?
  • Kurangkan pengambilan sodium. Ia akan mengurangkan takungan air dalam badan.
  • Bersenam untuk menjadikan diri lebih cergas dan mengelakkan berat badan bertambah.
  • Tingkatkan penambilan serat (fiber) yang bantu mengawal nafsu makan dan kurangkan masalah gemuk air.
  • Makan makanan yang berkhasiat dalam jumlah kalori yang di perlukan sahaja.
  • Elakkan makan makanan yang berkalori tinggi seperti coklat dan pizza.
  • Kenalilah diri sendiri kerana sudah pasti, setiap wanita akan melalui kitar haid yang unik.

Tiada ulasan:

//untuk off kan copy paste