Siapa saya??

Saya juga seperti anda mengalami masalah kegemukan, dan sentiasa berusaha untuk kurus..bertahun2 saya cuba kurangkan berat badan, tapi tak berjaya. impian saya untuk kurus telah menjadi kenyataan bila terjumpa "Diet Atkins". cubaan pertama saya selama
Seminggu turun 5 kg,

menguatkan lagi semangat saya untuk teruskan diet ini. 2 bulan pertama saya berjaya membuang 22kg, & lagi 8kg utk 2 bulan berikutnya.hasilnya 30kg selama 4 bulan.

Saya kongsi caranya disini -- Diet Atkins -- ,& buktinya --Sebelum & Selepas--
oleh kerana saya tidak berkesempatan untuk menjawab soalan,
saya telah menubuhkan -- Kelab Diet Atkins -- untuk kita semua berkongsi ilmu disana, anda boleh request sebagai ahli. Segalanya percuma.

"Manusia yang gagal akan cuba sedaya upaya mencari seribu alasan untuk berubah, namun manusia yang berjaya akan mencari seribu cara untuk melakukan perubahan. Seribu cara itu mungkin sudah ada di depan mata anda, namun tanpa komitmen dan keazaman dalam diri anda sendiri, perubahan itu pasti tidak akan berlaku"


Ahad, 17 April 2011

DIET ATKINS - Cara paling berkesan KURUS TANPA PRODUK


TESTIMOL SAYA SENDIRI, SEBULAN TURUN 14KG. 
TOTAL LOST 30KG 4 BULAN.


Saya juga pernah mengalami masalah kegemukan, dan sentiasa berusaha untuk kurus..tapi tak pernah berjaya. impian saya untuk kurus telah menjadi kenyataan dengan "Diet Atkins". cubaan pertama saya selama
Seminggu turun 5 kg,

menguatkan lagi semangat saya untuk teruskan diet ini. 1 bulan pertama saya berjaya membuang 14 kg, bulan ke 2 8kg  & lagi 8kg utk 2 bulan berikutnya.hasilnya 30kg selama 4 bulan.



ATKINS DIET
" Had 20 gram karbohidrat selama Induction ini bukan bertujuan untuk menyusahkan anda tetapi untuk memastikan badan anda membakar lemak, bukan glukosa. Dari segi sainsnya, badan akan menggunakan glukosa sebagai bahan api terlebih dahulu sebelum lemak. Jika anda mengehadkan karbohidrat kepada hanya 20 gram atau kurang sehari, store glukosa badan anda akan habis dalam masa 48 jam (2 hari). Selepas tu, apa yang dibakar oleh badan anda sebagai tenaga adalah lemak semata-mata dan dengan cara inilah anda akan menghilangkan lemak.

Atkins Diet ialah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) dan lemak di dalam badan.

Dengan mengurangkan dan mengehadkan makanan berkarbohidrat seperti nasi, mi, kentang dan gula, badan akan mula membakar lemak sebagai bahan api. Ini bererti berat badan anda akan mula menyusut.

Dr Atkins mula mengembangkan idea karbohidrat rendah dalam pemakanan, semenjak tahun 1970an lagi tapi kurang mendapat sambutan. Pada masa itu ramai rakyat Amerika telah mengikuti low-fat diet atau diet rendah lemak.

Melalui low-fat diet, ada yang tidak berjaya mengurangkan lemak badan kerana walaupun mereka mengehadkan makanan berlemak, mereka masih mengambil makanan berkarbohidrat dan bergula, seperti meminum lebih  banyak jus, memakan roti dan kentang berlebihan. Yang berjaya menurunkan berat badan pula selalunya akan kembali ke berat badan asal dalam masa 1-2 tahun kerana kebanyakan diet yang diperkenalkan menyebabkan mereka sentiasa terasa lapar dan tak mampu mengikut teknik low-fat diet itu buat masa yang lama.Itulah sebabnya mereka yang mengamalkan diet rendah lemak (low-fat diet) sering tidak berjaya. Bukan apa, walaupun mereka makan makanan rendah lemak seperti low-fat yoghurt, minum jus buah-buahan, makan hanya roti sahaja tapi tak makan daging atau telur, makan makanan low-fat dalam paket, yang pastinya makanan tersebut mengandungi karbohidrat dari gula, tak kira gula buah-buahan atau karbohidrat biasa.

Dr Atkin telah membuat kajian mengenai low carbohydrate diet dan mendapati yang mereka yang mengamalkan pemakanan kurang dalam karbohidrat tetapi tinggi dengan protein mampu menghilangkan berat badan yang berlebihan dan kekal dalam keadaan langsing seumur hidup.

Atkins Nutritional Approach (ANA) dibahagikan kepada 4 peringkat utama yang perlu diikuti dengan penuh berdisiplin dan dedikasi jika anda ingin mencapai tubuh langsing impian anda. 4 peringkatnya ialah:

  1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
  2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
  3. Pre-maintenance
  4. Lifetime Maintenance

Penerangan fasa Atkins = http://bicikut.blogspot.com/2011/09/ada-4-fasa-atkins.html

Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction.

Dilarang makan Semasa Induction (Permulaan diet): (DOWNLOAD MENU disini)
  1. Nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.
  2. Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya. tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.
  3. Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
  4. Buah-buahan, tak kira apa-apa jenis terutama sekali pisang (23.7 gram karbohidrat sebiji).
  5. Minuman bergula, milo jus buah-buahan, barli, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
  6. Snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
  7. Segala bentuk kekacang, tempe & sebagainya.
  8. Makanan berproses seperti bebola ikan, bebola sotong, bebola ayam(bertepung)
  9. Makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih dan semua produk bergandum.
  10. SOS & Kicap (kebanyakkannya tinggi karbohitrat)
  11. Sayuran berkarbohidrat tinggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak. 
  12. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
  13. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim.
  14. Sate yang diperap dengan gula @ madu (kat kedai)
  15. Keropok lekor, oat, gula perang, beras perang.
Boleh Makan:
  1. Ayam(semua bahagian) - panggang, steam, bakar, sup, digoreng tanpa tepung.
  2. Telur ayam, Telur itik, Telur ikan. - telur dadar, rebus, goreng.
  3. Ikan, Udang, Ketam -  (kurangkan sotong & kerang kerana karbohidrat tinggi.)
  4. Daging(semua bahagian) - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai, keropok kulit lembu.
  5. Sayur, terutamanya sayur hijau. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun. Kurangkan lobak merah, kacang panjang, bendi & tomato.
  6. Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Cuba limit kepada 2-3 keping sehari.
  7. Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
  8. Burger & hotdog? daging sahaja, roti2 buang...(pastikan burger rendah karbohitrat)
  9. Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.
  10. Rumpai laut.
  11. Rempah-ratus boleh digunakan asalkan asli, tak ditambah gula atau perasa tiruan.
  12. Minyak masak, olive oil & sebagainya.
  13. Chewing gum yang sugar free, selalunya 1 carb sebiji, cukup 2 or 3 biji sehari kalau nak makan.
  14. Multivitamin, spirullina, psyllium husk, teh hijau, teh herba, teh org kampung.(tanpa gula)
Syarat-syarat Induction:
  • Pastikan cukup minum air, 1 liter setiap 25kg berat anda.  (Penting)
  • Pastikan anda makan 3 kali sehari (saiz makanan biasa) atau 4-5 kali sehari (tapi portions kecil). Jangan sekali-kali malas makan sebab anda akan terasa sangat lapar nanti dan sukar nak kawal emosi dan nafsu makan. Makan malam biarlah sebelum jam 8.00pm atau 4 jam sebelum tidur. Jangan ponteng makan(menyebabkan badan dalam mood lapar & metabolisma menurun)
  • Makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja. Baca label pada produk di pasaraya. Sebaik-baiknya makan makanan dari pasar seperti ayam, daging, ikan sebab kandungan karbohidratnya 0 gram.
  • Makanan diproses di kilang selalu ditambah gula dan berkarbohidrat tinggi. Baca label tin, botol, kotak atau packet yang dibeli untuk tahu kandungan karbohidrat. Berhati-hati memilih sos dan kicap dalam botol.
  • Jangan makan apa-apa pun yang disenaraikan dalam senarai makanan yang diharamkan di atas. Walau sepinggan nasi pun boleh menaikkan glukosa dalam badan dan menyebabkan anda ketagihan nasi dan benda-benda manis. Bersabar dan berdisiplinlah kalau nak kuruskan badan.
  • Minum banyak air. Kalau sembelit, anda boleh mengambil psyllium husk / serat bercampur secawan air. Psyllium Husk / serat ada dijual dimana-mana farmasi dan kedai Cosway.
  • Makanan boleh digoreng, dipanggang, direbus, disalai asalkan tidak ditambah gula dan madu.BERHATI2 KETIKA MAKAN DI KEDAI, kemungkinan ada gula dalam masakan.
  • Ambil supplement seperti spirullina dan vitamins untuk lebih menyihatkan badan lagi. Pastikan product tidak mengandungi gula.
  • Kurangkan makan berproses seperti burger & hotdog(boleh makan, cuma kurangkan..)

Contoh sarapan / Breakfast
  1. Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
  2. Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
  3. Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
  4. Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
  1. Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
  2. Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
  3. Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
  4. Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
  5. Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)
Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!
Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)

Tengoklah pada label makanan diet, terutamanya yang berbentuk paket. Banyak yang ada 0 gram fat and 0 calorie tapi carbohydrate sampai mencecah 30 gram sepeket! 30 gram karbohidrat tu kalau dimakan akan bertukar menjadi glukosa. Bila anda exercise, glukosa itu yang dibakar sebagai tenaga dan hilang, lemak hilang sedikit sahaja sebab tiap-tiap kali makan, anda minum sepeket. Kalau 3 kali sehari, dah 90 gram karbohidrat. Sedangkan kalau nak kurus betul-betul, anda hanya patut makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja! Buat apa membazir duit membeli makanan diet dalam peket sedangkan anda boleh kuruskan badan dengan hanya menjaga karbohidrat dalam pemakanan.
Induction hanya berlangsung selama 2 minggu. Kalau berat badan berlebihan sangat atau lambat menyusut, anda boleh kekal pada tahap Induction(20g) selama 6 bulan ke atas dengan selamat. Tahap seterusnya, Ongoing Weight Loss, akan memperkenalkan makanan berkarbohidrat secara berperingkat, daripada hanya memakan 20 gram sehari, ditambah 5 gram setiap minggu (kepada 25 gram, 30 gram, 35 gram, etc) supaya anda tahu had toleransi karbohidrat anda.
Had toleransi kabohidrat anda ialah jumlah karbohidrat tertinggi sehari (dalam gram) badan anda boleh proses tanpa menyebabkan penambahan atau kekurangan berat badan (equilibrium state). Untuk atlit atau yang bersukan, boleh mencecah tahap 100 gram karbohidrat sehari tapi orang biasanya 40-70 gram sehari. Ada yang bermetabolisma rendah hanya pada tahap 24 gram sehari. 

Cara-cara Shopping Menurut Atkins Diet:

Bahagian Daging:
1.) semua ayam, daging lembu, kambing boleh dibeli.
2.) Semua jenis ikan, udang dan ketam okay. 

Section Frozen Food / Makanan Dibeku:
1.) Berhati2 memilih sosej dan burger.
Ramli burger ayam cuma ada 2.8 gram karbohidrat sekeping, yang Ramli daging ada 3-4 gram.
2.)Frozen pizza, frozen bread, frozen kuih-muih, ice-cream dan apa2 makanan diproses wajib dielakkan kalau nak kuruskan badan.

Bahagian Sayur dan Buah-buahan:
1.) Beli banyak sayuran hijau - kailan, sawi, bayam, kangkung, daun salad, etc.
2.) Elakkan buah-buahan.

Bahagian Makanan Ringan:
1.) Elakkan terus. Jangan galakkan anak-anak memakan keropok dalam peket / crisps / potato snacks sebab mengandungi Trans Fat yang boleh menyebabkab Obesiti di kalangan kanak2.
2.) Jauhi gula2 / coklat.

Section Makanan Dalam Tin:
1.) Pilih tin Tuna, Sardin atau Salmon dimasak dalam air/brine atau in oil. Jangan pilih yang dalam sos tomato sebab bergula.
2.) Jangan beli buah2 dalam tin. Bergula tinggi!

Bahagian Rempah-Ratus dan Perencah Makanan:
1.) Pilih rempah asli, bukan yang ditambah perisa tiruan.
2.) Perencah makanan banyak ditambah gula dan perisa tambahan.

Bahagian2 Lain:
1.) Keju - pilih Cheddar, mozzarella, Swiss, gouda, Goat. Tak kira shredded atau satu block. Jenama Australian Dairies and Krafts okay. Pilih dalam bentuk blok daripada kepingan (slices) sebab yang berkeping lebih banyak karbohidrat (ditambah pengawet lebih).
2.) Chicken / meat slice dalam packet. Baca label.
3.) Elak bahagian mi, spagetti, vermicelli, macaroni.
1.) Kalau ke restaurant/gerai, boleh order steak ATAU telur omelette, ayam panggang, sup sapi, ikan/udang bakar, steam fish, steam boat, sayur-sayuran, tomyam, satay, kebab, dan lain-lain.
asalkan BUKAN nasi, roti.
2.) Fast food
McDonalds - makan burger, tapi jangan makan roti bun. Makan daging burger dan sayur sahaja.
KFC - makan ayam KFC tapi kulit ayam bertepung tu kasi orang lain.
3.) Ayamas AyamA1 panggang - OK, tapi sos cili tu bergula so elakkan. Cicah dengan Tobasco sos atau lada hitam.

Untuk buang air yang berlebihan tu, kita kena  minum dengan banyaknya. Ini adalah benda yang memang orang kekadang susah nak buat, sebab malas nak sediakan air dalam kuantiti yang banyak. Anda perlu minum air yang sangat banyak untuk mengurangkan air di dalam badan. Mesti ramai yang akan mempertikaikan, kenapa kalau kita nak buang air dalam badan kena minum banyak air? bukan ke nanti lagi banyak air dalam badan.
Memang itu adalah perkara yang biasa  yang kita dengar dari semua orang, namun apabila kita minum air kosong yang banyak, kita akan mengelakkan diri kita dari dehydrated atau kekeringan. Kemudian kita akan lebih kerap ke tandas untuk membuang air. Dengan kegiatan ini, banyak mineral yang kita tidak perlukan akan dibuang juga dalam proses ini. Sambil itu, kita akan secara tidak langsung akan melakukan senaman ringkas kerana perlu berulang alik ke tandas.

Ramai yang ingin diet dengan memakan buah-buahan. Namun kita perlu ingat, buah-buahan berwarna mengandungi kandungan gula yang agak tinggi jika diambil dalam kuantiti yang berlebihan. Gula yang berlebihan ini akan ditukar kepada kanji dan akan disimpan sebagai lemak jika kita tidak gunakan. Secara dasarnya, diet dengan hanya memakan buah-buahan adalah menyeksa diri, sebab kita akan lapar.
Peringatan: Jangan sekali-kali berlapar untuk menurunkan berat badan, kerana ianya tidak perlu. Apa yang penting, kita perlu seimbangkan pemakanan kita, kita perlu lihat bagaimana aktiviti harian kita, jika kita jenis yang suka bersarapan dan tidak mengambil makanan tengahari, dan silalah mulakan hari anda dengan sarapan yang agak berat supaya kita akan mempunyai tenaga untuk meneruskan kerja-kerja seharian.
Jika kita malas untuk mengambil sarapan walaupun kurang digalakkan kerana ianya akan menyebabkan kita kekurangan tenaga untuk memulakan hari kita. untuk program ini, kita akan makan seperti biasa, 3 kali sehari. sarapan, makan tengahari,  dan makan malam. Tapi apa yang kita makan untuk setiap sesi adalah berbeza. Untuk makan tengahari, kita boleh makan makanan yang berat, jika anda sukakan ayam, makanlah ayam sebanyak mana pun, Kalau nak makan ikan atau daging pun begitu. Lengkapkan hidangan anda dengan sumber-sumber vitamin dari sayuran atau buah-buahan.

Benda paling penting, buang tabiat suka meminum minuman ringan seperti coke, sprite, pepsi dan sebagainya, kerana minuman ini mengandungi kandungan gula yang sangat tinggi. untuk makan malam, makan makanan yang ringan, seeloknya jangan makan terlalu lambat untuk membolehkan badan kita menghadamkan makanan dan dalam masa yang sama menggunakan tenaga yang dibekalkan oleh badan kita itu.

kepada sesiapa yang gemar untuk bersukan, silalah bersukan, kegiatan sukan seperti berenang, joging, berjalan dan sebagainya akan membantu untuk mengurangkan berat badan, namun ini hanya tambahan. Dengan program yang disenaraikan di atas, ada yang telah turun sehingga 30kg dalam masa beberapa bulan sahaja. Walaupun beliau tidak melakukan sebarang sukan. berjalan sudah memadai bagi yg tidak mampu bersukan.

Peringatan: Ibu hamil tidak boleh mengamalkan Atkins Diet. ibu mengusukan anak tidak digalakkan buat induction, tetapi masih boleh buat low carb diet(bawah 160g carb)


"IT'S NEVER TOO LATE 
TO CHANGE YOUR LIFE"

KELAB DIET ATKINS MALAYSIA


Simple tips by me, 
  1. Makan makanan yg tersenarai dalam list yg boleh dimakan sahaja, & minum air secukupnya.
  2. Jgn skip makan, jgn berlapar, jgn takut makan banyak.

    NOTA TAMBAHAN

    You may choose to stay in Induction if . . .??
    • You still have more than 30 pounds to lose. You should stay in Induction for now if . .
    • You still have a large amount of weight to lose.
    • You’re still struggling with carb cravings
    • You’ve not been fully compliant with Induction.
    • You still have elevated blood sugar or blood pressure levels.
    • Your weight loss is slow and you aren’t physically active.TERUSKAN INDUCTION...!


    Fasa induksi direka untuk 
    • Menukarkan daripada metabolisme membakar karbohidrat kepada metabolisme membakar lemak
    • Menstabilkan gula dalam darah anda dan menghentikan pelbagai gejala-gejala yang menunjukkan gula dalam darah tidak stabil, seperti keletihan, perubahan emosi, kabus otak dan ketidakupayaan untuk berfungsi pada tahap yang terbaik.
    • Bendung keinginan anda dengan menstabilkan gula dalam darah anda.
    • Hentikan ketagihan kepada makanan seperti gula, gandum atau jagung derivatif, alkohol, kafein, gandum atau mana-manamakanan yang lain. Untuk orang-orang yang ketagih manis, makanan tinggi karbohidrat atau tinggi glycemic.

    Peraturan Induksi Satu lagi maksud fasa Induksi adalah untuk menunjukkan kepada anda bahawa walaupun anda boleh mengurangkan berat badan walaupun makan banyak. Tetapi ia mesti diikuti dengan disiplin untuk mencapai kejayaan! Jika anda melakukan kesalahan(langgar pantang), anda boleh mengelakkan kehilangan berat badan dan akhirnya berkata, "Ini adalah satu lagi rancangan penurunan berat badan yang tidak berfungsi." Jadi saya mahu anda menghafal dua belas kaedah-kaedah berikut:
    1. Makan sama ada tiga saiz berkala kali sehari atau empat atau lima hidangan yang lebih kecil. Jangan melangkau waktu makan atau pergi lebih daripada enam jam bangun tanpa makan.
    2. Makan liberal kombinasi lemak dan protein dalam bentuk ayam, ikan, telur dan daging merah, serta lemak yang tulen(bukan segera).
    3. Makan tidak lebih daripada 20 gram sehari karbohidrat, kebanyakan yang mesti datang dalam bentuk sayur-sayuran salad dan sayur-sayuran lain. Anda boleh makan kira-kira tiga cawan salad, atau dua cawan salad campur, satu cawan sayur-sayuran lain.
    4. Jangan makan buah-buahan, roti, pasta, bijirin berkanji sayur-sayuran, atau produk tenusu selain keju, krim atau mentega.Jangan makan kacang atau bijirin dalam dua minggu pertama. Makanan yang menggabungkan protein dan karbohidrat, seperti kacang kuda, kacang buah pinggang dan kekacang lain, tidak dibenarkan pada masa ini. 
    5. Jangan makan apa saja yang tidak ada dalam senarai makanan atkins. ini  adalah faktor kegagalan semasa fasa ini 
    6. Sukat kuantiti yang anda makan sesuai dengan selera anda. Apabila lapar, makan jumlah yang membuat anda merasa berpuas hati. 
    7. Jangan menganggap apa-apa makanan rendah karbohidrat tanpa membaca label! Periksa kiraan carb (pada setiap pakej)
    8. Makan seberapa kerap yang anda mahu tetapi berjaga-jaga untuk karbohidrat yang tersembunyi di sos dan kuah. Kuah sering dibuat dengan tepung atau tepung jagung dan gula.
    9. Elakkan makanan atau minuman yang manis.
    10. Elakkan kopi, teh dan minuman ringan yang mengandungi kafein. Kafein yang berlebihan telah ditunjukkan menyebabkan gula darah yang rendah, yang boleh membuat anda inginkan gula.
    11. Minum sekurang-kurangnya lapan 8 gelas air setiap hari, untuk mengelakkan sembelit dan meningkatkan pembakaran lemak  
    12. Jika anda sembelit, campurkan satu sudu besar atau lebih psyllium dalam cawan atau minum lebih banyak air setiap hari. Atau makan lebih banyak sayur-sayuran.


    TESTIMOL KELAB DIET ATKINS MALAYSIA

    Saiz baju sblm: xxxl
    Saiz baju slps: L or M
    Berat sebelum: 93kg
    Berat selepas : 67kg
    Tempoh :115hari
    Menu kesukaan : Ayam goreng
    Sebab berhenti : Preggy after 6 year married.. Alhamdullilah

    ---------------------------------------------------------------------
    Nickname: Ibarra
    Saiz pakaian sebelum: XXL & seluar 40
    Saiz pakaian selepas: S & 30
    Berat sebelum: 120kg
    Berat selepas: 70kg
    Tempoh diet: 7 bulan induction tak penah kantoi
    Menu kesukaan:ayam panggang

    ---------------------------------------------------------------------

    Saiz sebelum:Xxl
    Saiz selepas: s/m
    Berat sebelum: 80kg
    Berat selepas: 58kg
    Tempoh: 9bulan
    Menu kesukaan: ayam goreng

    ---------------------------------------------------------------------

    Saiz pakaian sebelum: XXL & 48
    Saiz pakaian selepas: M/S & 42/40
    Berat sebelum: 95kg
    Berat selepas: 73kg
    Tempoh diet: 7 bulan
    Menu kesukaan: telur + cheese

    -------------------------------------------------------------------
    Size pakaian sebelum :xxl 
    Size pakaian selepas :M
    Berat sblm :85kg
    Berat selepas :68kg
    Tempoh diet :4 bulan lebih
    Menu kesukaan:telur dan ayam..

    --------------------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum:XXL
    Saiz pakaian selepas:M
    Berat sebelum:87KG
    Berat selepas:71KG
    Tempoh diet:2BULAN LEBIH
    Menu kesukaan:AYAM/IKAN

    ---------------------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: L
    Berat sebelom: 93kg
    Berat selepas: 76kg
    Tempah diet.:51hari.
    Menu kesukaan:ayam, telor dan sayur sawi.

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL - XXXL
    Saiz pakaian selepas: L & M
    Berat sebelum: 102 Kg
    Berat selepas: 75 Kg
    Tempoh diet: 6 bulan
    Menu kesukaan: Pizza Cheese & Telur
    Pic sebelum & selepas

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XL & 40
    Saiz pakaian selepas: S/M & 32
    Berat sebelum: 85kg
    Berat selepas: 65kg
    Tempoh diet: 4 bulan
    Menu kesukaan: ayam goreng/telur sepapan :-)

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum : XXL & Saiz pinggang 44
    Saiz pakaian selepas: S & 30
    Berat selepas: 70kg
    Tempoh diet : 4 tahun - on/off
    Menu kesukaan : Ayam golek

    -----------------------------------------------------------
    94-74kg...42-34size..mkn fav ayam grill +salad..

    -----------------------------------------------------------
    Size pakaian sebelom : xxxl & 46
    Size pakaian selepas : M/L
    Berat sebelum : 97kg
    Berat selepas : 74kg
    Tempoh diet : 3 bulan lebih
    Menu kesukaan : ayam&telor

    -----------------------------------------------------------
    Size pakaian sebelom : xl/40
    Size pakaian selepas : M/33
    Berat sebelum : 110kg
    Berat selepas : 83kg
    Tempoh diet : 6 bulan
    Menu kesukaan : ayam bakar

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: L/M
    Berat sebelum: 89kg
    Berat selepas:74kg
    Tempoh diet: 26.9.13 hingga kini
    Menu kesukaan: bayam,ikn,tlr,aym,air masak 3liter,green tea..hihiii
    Slow n steady

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: S/M
    Berat sebelum: 101kg
    Berat selepas: 66kg
    Tempoh diet: 4bulan 
    Menu kesukaan: Ayam Telor Daging Sayuran Hijau

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL & 42-44
    Saiz pakaian selepas: M/S & 32
    Berat sebelum: 120kg
    Berat selepas: 75kg
    Tempoh diet: 6 bulan
    Menu kesukaan: ayam goreng

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: baju xxxl/ seluar 42
    Saiz pakaian selepas:bj s/m/seluar 27
    Berat sebelum: 108kg
    Berat selepas: 58kgj
    Tempoh diet:7 bln
    Menu kesukaan:ayam,daging,ikan

    -----------------------------------------------------------
    Nickname: linda
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: M
    Berat sebelum: 86.6kg
    Berat selepas: 69kg
    Tempoh diet: 5bln
    Menu kesukaan: Ayam goreng & telor

    -----------------------------------------------------------
    Nickname : Yus
    Saiz pakaian sebelum : 60 (5XL)
    Saiz pakaian selepas : 48 (2XL)
    Berat sebelum : 117 Kg
    Berat selepas : 88 Kg
    Tempoh diet : 8 bulan
    Menu kegemaran : Sayuran hijau, telur, ayam goreng

    -----------------------------------------------------------
    Nicknamed:Yat
    Size pakaian sblm xxl
    Size pakaian slps M
    Berat sblm:85kg
    Berat Selepas :68kg
    Tempoh diet:4 bulan lebih
    Menu kegemaran:telur dan ayam.
    Bahagian muka plak...hehe

    -----------------------------------------------------------
    Saif
    Size pakaian sebelum : XXXL/ XXL, sluar 40
    Size pakaian selepas : L, sluar 34

    Berat sebelum : 106.5 kg
    Berat selepas : 81 kg
    Tempoh diet : 5 bulan
    Menu kegemaran : Telur Dadar & Ayam goreng
    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL & seluar 44
    Saiz pakaian selepas: M/L & seluar 34
    Berat sebelum: 130kg

    Berat selepas: 93kg
    Tempoh diet: 12 bulan 
    Menu kesukaan: telur + ayam + kambing

    -----------------------------------------------------------
    Nickname: Oliena Omichel
    Saiz pakaian sebelum: Xl saiz seluar 38
    Saiz pakaian selepas: S & 29
    Berat sebelum: 75kg
    Berat selepas: 55kg
    Tempoh diet: 3 bulan induction tak penah kantoi
    Menu kesukaan: Ayam Goreng
    -----------------------------------------------------------
     Nickname: eyza raymee
    Berat sebelum : 73kg
    Berat selepas : 51kg

    Tempoh diet : 7 bulan 
    Size baju sebelum: xl
    Size baju selepas : s
    -----------------------------------------------------------
    Nicknama: RAFIQI (fb : Muhammad Rafiqi Hashim Rahman )
    Saiz pakaian sebelum: XXL , 42/43
    Saiz pakaian selepas: S/M , 32

    Berat sebelum: 103kg
    Berat selepas: 67kg
    Tempah diet.: 7 bulan ( 50% atkins 50% diet sendiri)
    Menu kesukaan: goreng2
    Exercise : jogging & skipping
    *next target : another 10kg
    -----------------------------------------------------------

    Nickname: paizzmeth sapit
    Saiz pakaian sebelum: XL & seluar 42
    Saiz pakaian selepas: M & 36

    Berat sebelum: 119kg
    Berat selepas: 82kg
    Tempoh diet: 2bulan
    Menu kesukaan: ayam,telur,daging
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: Noliehazlida Roslan
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: L/big M

    Berat sebelum: 96/97kg
    Berat selepas: 70kg
    Tempoh diet: 2 bulan induction 3 bulan phase 2 dan 3
    Menu kesukaan: telur ikan sayur
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: Muhamad Shahrizan
    Saiz pakaian sebelum: XXL & seluar 42
    Saiz pakaian selepas: M & 36
    Berat sebelum: 108kg
    Berat selepas: 85kg
    Tempoh diet: 2bulan
    Menu kesukaan: ayam,telur,daging
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: kaklong aimi
    Saiz sebelum : 50
    Saiz selepas : 44

    Berat sebelum : 91kg
    Berat selepas : 69kg
    Tempoh diet : 6 bulan
    Menu kesukaan : telur dadar + aneka sup
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: Don
    Saiz pakaian sebelum: XL & seluar 36
    Saiz pakaian selepas: M & 31

    Berat sebelum: 85kg
    Berat selepas: 67kg
    Tempoh diet: 2 1/2 bulan induction tak penah kantoi
    Menu kesukaan: telur rebus separuh masak
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: eha
    Saiz sebelum : xl @ xxl 44-46
    Saiz selepas : M, baju saiz 38,36 dh muat

    Berat sebelum : 85++
    berat selepas : 64
    tempoh diet : 5++
    menu kesukaan : telur hancur

    -----------------------------------------------------------
    Nickname: hidayah
    Saiz sebelum: xl
    Saiz selepas: m

    Berat sebelum: 75
    Berat selepas: 62
    Tempoh diet: 3bulan++
    Menu kesukaan: ayam goreng, sup sayur bayam




    CONTOH MENU SAYA DIET:


    43 ulasan:

    Tanpa Nama berkata...

    faz,just nk tny..
    pic ke3 2011 67kg tu lemak still byk lg x??
    rsa sma situasi sy skrg.. bila bdiri nmpk mcm slim, klau duduk lemak akan timbul betingkat2..amcm nk fit kn ??
    tQ sifu.:)

    bici bicikut berkata...

    67 permulaan tu nampak flaby sket..just senam je..sampai bdn cantik

    Tanpa Nama berkata...

    bici,minta suggestion..dh atkins dlam 5bln syukur ada perubahan
    sy tgi 158 berat skrg dh 55..
    sy tgk bmi cal range sesuai tuk 158 tgi 58-64kg..
    rasanya perlu x sy naikkan berat ke 58-64kg..
    Tq...:)

    Tanpa Nama berkata...

    bici.. saya nak tanya sikit..saya baru mula dgn program diet atkin ni...setakat ni ok...cuma beberapa jenis makanan adakah sesuai di ambil. semasa 2 minggu permulaan seperti :
    1. buah kurma
    2. minuman cereal spirulina (cosway)
    3. kerepok lekor yang di rebus.

    adakah boleh saya makan makanan di atas???

    Tanpa Nama berkata...

    Insya Allah.... Akan cuba...Wish me luck friends

    Natasha Binti Nordin berkata...

    baruuu je nak tanya preggy mommy boleh buat ke tak.lolz. awal2 lg warning . btw nice info !

    Tanpa Nama berkata...

    Bici, nk tnya..atkin ni x perlu kira kalori lgsung ek? Mcmane nk tahu brapa byk kna mkn sehari? Atau mmmg bebas mkn brapa byk yg mahu?

    Tanpa Nama berkata...

    Bici, TQ bro atas tips di atas..member aku rekemen blog ko..aku follow sebijik..habis semua suar aku londeh, dari berat 130kg dan turun 100kg dlm masa 6 minggu..skrg masih teruskan ke fasa untuk ketatkan muscle..skrg melebeh beb...tips kasi ketat muscle plak?? hehe

    bici bicikut berkata...

    sori tak sempat jawab soalan, boleh join https://www.facebook.com/groups/atkinsmalaysia okeh

    Unknown berkata...

    ini hari ke6 sy proses induction.turun dlm 2 kg
    tp utk 3-4 ari pertama dlm bdn sy terasa mcm gigil (mcm org nk stat lapa lau tak mkn tu) adakah normal?
    then blh tak amik taufufah tanpa ltk air gula? susu soya dgn taufufah lain kan?

    Tanpa Nama berkata...

    Assalm..leh suggest kt saya menu utk breakfast n dinner selain dr di atas..coz saya kene prepare utk husband skali..tq..

    Tanpa Nama berkata...

    Sy br nk try diet....hrp2 dpt membantu

    Rina Rasidi berkata...

    salam.. nak tanye la.. kalo ibu menyusukan anak boleh ke buat atkin ni? tak bahaya ke? means boleh effect baby and mom tak?

    bici bicikut berkata...

    Ibu menyusu xboleh buat induction. Tp boleh kawal carb bawah 160g

    Nur Aliah berkata...

    Hmm mcm mne dgn exercise?? Perlu buat at least seminggu bpe kali? Sya student blik kelas je trus mngadap buku. Mmg jarang nk exercise.

    Tanpa Nama berkata...

    uish uish... tumpang copy tuan tanah... semoga berjaya lah hendaknya kami2 ini.. hehehehe

    Tanpa Nama berkata...

    Kesimpulannya x bole mkn nasi la ni ea?

    Tanpa Nama berkata...

    kalu bulan puasa pula mcm mna ya untk amalkn diet ny

    Akak Adek berkata...

    sy pun dah pernah try... mmg berkesan... still lg dlm aktins diet ni...tp kdg2x terlajak jugak bila mak masak sedap2x... -_________~

    kdg2x kwn2x mkn pil utk kurus, pernah jgk suh try aktins tp diorg xpercaya pula...belum cuba, belum tahu ok.. ^___^

    edrinak berkata...

    SLM...mohon pencerahan...Tabasco blh amek ker?..bkn ker xhalal....confius ni....hihihi....mekasih :)

    lurve chynta berkata...

    Wish me luck..nk cube jgkk..insyaallah

    Tanpa Nama berkata...

    Nak tanya awak kata daya atkins ni tak boleh mengambil makanan berkarbohidrat tapi makanan bergoreng macam ayam goreng bukanke berkarbohidrat sebab digoreng dengan minyak??minta pencerahan...

    Tanpa Nama berkata...

    Klu makan berminyak ok ke?..contoh sup dia berminyak kan walaupun sedikit

    Tanpa Nama berkata...

    daging boleh mkn bnyk mne..

    Zila Saaibon berkata...

    Induction kenalah elak buah tgi gula mcm kurma tu..cereal tu bacalah label..kopok lekorkan dibuat guna tepung yg byk..mmg xlah.. I pun baru start induction ni masuk hari ke2.. Seronok sb byk mknan yg sy suka mkn.. Sy kira semua carbs..air minum tiap2 jam without missed.. Semoga berjaya kira carbs anda k..google je

    Tanpa Nama berkata...

    nk..nk try jgk..nk2..

    aby joe berkata...

    Bici..saya nak tanya. Saya baru jew nak try Diet Atkins ni. Tp dlam masa yg sama boleh ke klau saya nk mengambil Whey Protein untk naikkn otot? Sbb Whey Protein kn Low Carb and High Protein 100%. Boleh terangkn untk mengamalkan Diet Atkins ni dgn pengambilan Whey Protein?

    Tanpa Nama berkata...

    Saya nak tanya kalau gastrik boleh ke ikuti rancangan diet nie?

    Tanpa Nama berkata...

    Nk tanya kalau seminggu ikot syaratnya....agak2bape kilo bole Turun ?

    mell berkata...

    Salam...best nyer...kwn sya dh amalkn 2bln turyn 13kg mmg subhanaallah lah...so sya pun nk jugak now 72kg bmi 49kg tp nk 55kg jew ...mudah2an sya blh.....

    Tanpa Nama berkata...

    Salam, nak tanya sikit.

    Diet ini adakah sesuai atau tidak mereka yang berumur melebihi 50 tahun keatas, kerana pada peringkat ini kadar metabolisma adalah rendah sebab kurang makan.Mohon penjelasan. TQ

    Hazlyn Hanapi berkata...

    Tq atas info ni....n sy BR nk cb...mudah2 an berjaya..!

    Ebook DIET ATKINS berkata...

    jom dapatkan TEKNIK KURUS DIET ATKINS - Membakar Lemak Pantas

    Tanpa Nama berkata...

    alhamdullilah,2 minggu turun 8kg.tq atkins..disiplin diri kena tinggi..

    shah hada berkata...

    Thanks

    siti berkata...

    bagus2 awak..saya pun baru lepas fasa 1...xsabar nak dapat hasil lepas habis diet...skang ni pun dah turun 5kg..

    nak panduan lengkap semua menu, pantang-larang, tips atkins ni kan boleh tengok sini; http://goo.gl/8boiYQ

    Tanpa Nama berkata...

    Sy bru nk try kaedah diet ni..nk pnduan menu utk sarapan,mkn tgh ari,n mkn ptg.mohon bantuan admin

    luv'szue berkata...

    thanks to this blog..feel more motivated to loss weight..arini 1st day try Atkins's diet..wish me luck...huhu

    nor sofea mustafa berkata...

    Saya pun mengamalkan diet atkins ini. Sekarang sudah masuk hari ke 114 hari. Berat saya 115kg sudah turun ke 95 kg dan saya sedang berusaha untuk kurangkan 10 kg lagi.

    Tanpa Nama berkata...

    Jika berpuasa,apakah makanan yg patut diambil, semasa berbuke puasa,dan makanan waktu bersahur...

    Tanpa Nama berkata...

    Br start diet...berat 89kg tgi 160...da 4 hr diet...Ade pengurangan 88.4..alhamdulillah...wlupun sikit...kna workout lbh...target...55kg...byk lg nak kna buang...

    Tanpa Nama berkata...

    Astaghfirullah...xperasan psl bf moms x digalakkan berDA.terbaca kt fb menu diet atkins, then semak balik kt sini...so skrg tukar dr DA ke low carbs pulak...byk lg nk kna blaja ni, n setiap kali baca, nak kena baca each word betol2..self reminder

    Tanpa Nama berkata...

    Klo panduan ibu menyusu yg nk wat low carbs tu mcm mn pula ye?

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Tempoh Diet

    LilySlim Diet days tickers