Saya juga seperti anda mengalami masalah kegemukan, dan sentiasa berusaha untuk kurus..bertahun2 saya cuba kurangkan berat badan, tapi tak berjaya. impian saya untuk kurus telah menjadi kenyataan bila terjumpa "Diet Atkins". cubaan pertama saya selama
Seminggu turun 5 kg
menguatkan lagi semangat saya untuk teruskan diet ini. 2 bulan pertama saya berjaya membuang 22kg, & lagi 8kg utk 2 bulan berikutnya.hasilnya 30kg selama 4 bulan.

Saya kongsi caranya disini -- Diet Atkins -- ,& buktinya --Sebelum & Selepas-- oleh kerana saya tidak berkesempatan untuk menjawab soalan,
saya telah menubuhkan -- Kelab Diet Atkins (KDA) Malaysia-- untuk kita semua berkongsi ilmu disana, anda boleh request sebagai ahli. Segalanya percuma.

Khamis, 5 April 2012

How to Increase Your Metabolism / tinggikan metabolisma

Apabila anda hypothyroid, keletihan, kesukaran menurunkan berat badan, atau pertambahan berat badan yang berterusan semua boleh diagihkan kepada kejatuhan dalam metabolisme yang kerap mengiringi hipotiroidisme. Walaupun selepas hipotiroidisme anda dirawat dengan penggantian hormon tiroid, anda mungkin mendapati bahawa metabolisme anda tidak bangkit semula di mana ia adalah sebelum. Ini kelesuan dalam metabolisme anda boleh menyebabkan anda berasa letih, dan mencari yang anda tidak boleh menurunkan berat badan, walaupun diet yang sihat yang rendah kalori.


Berikut adalah beberapa cara anda boleh membantu memulihkan dan meningkatkan metabolisme anda.

Pastikan anda makan sarapan pagi.
Jika anda tidak makan sarapan pagi, anda melambatkan metabolisma anda dan menghantar badan ke dalam "mod simpan itu," berfikir yang kelaparan kerana anda akan jangka masa yang lama kerap 8 hingga 10 jam atau lebih, tanpa makanan. 
Sarapan pagi adalah apa penting dalam apa2 diet pun, kerana sarapan memainkan peranan paling besar menentukan tahap metabolisma kita.

Jangan berlapar.
Menjatuhkan pengambilan kalori anda di bawah 1000 kalori sehari akan isyarat kepada badan anda bahawa anda berada di mod lapar, dan akan melambatkan metabolisma anda.


Makan dengan lebih kerap. 

Makan lebih kerap menyimpan stabil gula dalam darah anda dan menyediakan bekalan sumber tenaga metabolisme bahan api.


Dapatkan senaman yang cukup aerobik.

Seberapa banyak yang anda boleh benar-benar membantu untuk metabolisme anda, dan jika anda melakukannya pada waktu pagi, anda akan meningkatkan metabolisme anda semua hari.jangan terlalu lama.


Membina otot dengan latihan berat atau senaman rintangan.

Sekurang-kurangnya dua hingga tiga kali seminggu, anda perlu menambah latihan berat atau senaman rintangan yang progresif yang membina otot. Otot membakar lebih banyak kalori daripada lemak, dan lebih banyak otot yang anda miliki, lebih banyak kalori anda membakar, walaupun semasa rehat!Membina otot Lebih banyak
Mendapat jisim otot condong meningkatkan metabolisme anda dan membuat kehilangan berat badan yang lebih mudah, McGee berkata. Jika anda menambah hanya 5 paun otot badan anda, anda akan membakar sehingga 150 kalori lebih sehari tanpa bekerja mereka otot. Dan, anda boleh membakar purata 600 kalori sejam semasa senaman kardio terima kasih anda kepada jisim otot yang tambahan. "Otot membakar lebih banyak kalori daripada lemak tidak, walaupun semasa rehat, jadi apa-apa aktiviti kekuatan-latihan untuk membina otot tanpa lemak adalah yang terbaik," kata McGee. Utama adalah untuk mencabar semua otot anda dan melakukan senaman latihan kekuatan penuh-badan, memukul teras, lengan, kaki, belakang dan dada.


Air, air, air!!
Anda pernah mendengar sebelum ini, tetapi minum mereka 8 8 auns gelas air setiap hari. Proses tenaga pembakaran metabolisme memerlukan air untuk bekerja dengan berkesan.

Tiada ulasan:

//untuk off kan copy paste