Siapa saya??

Saya juga seperti anda mengalami masalah kegemukan, dan sentiasa berusaha untuk kurus..bertahun2 saya cuba kurangkan berat badan, tapi tak berjaya. impian saya untuk kurus telah menjadi kenyataan bila terjumpa "Diet Atkins". cubaan pertama saya selama
Seminggu turun 5 kg,

menguatkan lagi semangat saya untuk teruskan diet ini. 2 bulan pertama saya berjaya membuang 22kg, & lagi 8kg utk 2 bulan berikutnya.hasilnya 30kg selama 4 bulan.

Saya kongsi caranya disini -- Diet Atkins -- ,& buktinya --Sebelum & Selepas--
oleh kerana saya tidak berkesempatan untuk menjawab soalan,
saya telah menubuhkan -- Kelab Diet Atkins -- untuk kita semua berkongsi ilmu disana, anda boleh request sebagai ahli. Segalanya percuma.

"Manusia yang gagal akan cuba sedaya upaya mencari seribu alasan untuk berubah, namun manusia yang berjaya akan mencari seribu cara untuk melakukan perubahan. Seribu cara itu mungkin sudah ada di depan mata anda, namun tanpa komitmen dan keazaman dalam diri anda sendiri, perubahan itu pasti tidak akan berlaku"


Sabtu, 30 April 2011

30 april 2011


pagi:
tengahari: telur dadar 2 biji
petang:sit up, dumbell
malam: telur dadar sardin 2biji

Jumaat, 29 April 2011

29 april 2011

pagi:
tghari: ikan kembung bakar 2, keli bakar 1
petang: telur dadar 3
malam:basikal, sit up.

Khamis, 28 April 2011

28 april 2011

Pagi:
tengahari: ikan goreng 2, nangka 2 ketul,limpa sket
Petang: ikan goreng 2
malam: basikal, workout, sit up


HAHAHA KANTOI NANGKA DISITU!

Rabu, 27 April 2011

27 april 2011

Pagi: telur dadar 3, ikan kembung 3, workout, sit up,
Petang: sayur, ikan goreng
Malam: sayur, ayam goreng kunyit

Selasa, 26 April 2011

26 april 2011 85 kg



pagi: telur rebus 2 biji, sit up
tghari: kobis goreng, ikan sekor
petang: telur dadar 3 biji
malam: basikal

Isnin, 25 April 2011

25 April 2011 86kg


pagi : 4 ekor ikan, sayur kacang buncis
tghari:ikan kembung, sayur kacang buncis, telur rebus
Malam: asam pedas siakap, ikan goreng
basikal tikam batu ke kuala muda, 20km pegi balik


Ahad, 24 April 2011

24 April 2011 pertama kali berbasikal sejauh 20km



Pagi: 7 pagi berbasikal 20km, balik makan telur rebus 1 biji,ayam 4 ketul kecik2, ikan caru bakar sekor, sayur kubis.ABS
tengahari: kubis
malam: ikan caru, sayur, ABS, workout
aku dah boleh pakai seluar saiz 34, saiz sebelum diet 38 :)

Sabtu, 23 April 2011

23 April 2011 87kg


Pagi: telur dadar 2
tghari: ikan goreng 3, sayur bayam
malam: ikan goreng 2, kurma 2, manis

Jumaat, 22 April 2011

22 April 2011


pagi: telur dadar 2 biji, sit up, workout
tengahari: ikan goreng 3 ekor, sit up
malam:ikan sekor, telur dadar 1, sit up, workout

Khamis, 21 April 2011

21 April 2011


tengahari: ayam, kacang buncis, ikan, sit up, work up, jumping
malam: telur dadar 3 biji

Rabu, 20 April 2011

20 APRIL 2011 88kg




PAGI: Ayam goreng 3 ketul, sit up, workout, jumping
Malam: ikan 4 ekor, sit up, workout, jumping

Selasa, 19 April 2011

Telur Dadar Berempah

4 biji telur
1 sudu teh ketumbar biji
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cm halia
Sedikit daun sup dan daun bawang
1 labu bawang besar (potong dadu)
1 biji cili merah (mayang nipis)
Sedikit serbuk kunyit
1 sudu teh kicap
Garam secukupnya
Sedikit minyak

19 April 2011


tghari: sit up, minum air, workout, telur dadar 2 biji, ikan 2 potong.
malam: ikan kembung goreng 4 ekor, lumpat 100x, workout, sit up, sate, daging burger 2 ketul

18 April 2011

pagi: telur dadar, kembung goreng
Petang: telur dadar 3 biji..
malam: workout, sit up.

Ahad, 17 April 2011

17 APRIL 2011 90KG



Menu diet Atkins


17 APRIL 2011

pagi:dumbell, sit up
tengahari:ikan goreng 4 ketul, sup daging
malam: telur dadar 3 biji, sit up, workout, basikal

DIET ATKINS - Cara paling berkesan KURUS TANPA PRODUK



TESTIMOL SAYA SENDIRI, SEBULAN TURUN 14KG. 
TOTAL LOST 30KG 4 BULAN.


Saya juga pernah mengalami masalah kegemukan, dan sentiasa berusaha untuk kurus..tapi tak pernah berjaya. impian saya untuk kurus telah menjadi kenyataan dengan "Diet Atkins". cubaan pertama saya selama
Seminggu turun 5 kg,
menguatkan lagi semangat saya untuk teruskan diet ini. 1 bulan pertama saya berjaya membuang 14 kg, bulan ke 2 8kg  & lagi 8kg utk 2 bulan berikutnya.hasilnya 30kg selama 4 bulan.



DIET ATKINS
" Had 20 gram karbohidrat selama Induction ini bukan bertujuan untuk menyusahkan anda tetapi untuk memastikan badan anda membakar lemak, bukan glukosa. Dari segi sainsnya, badan akan menggunakan glukosa sebagai bahan api terlebih dahulu sebelum lemak. Jika anda mengehadkan karbohidrat kepada hanya 20 gram atau kurang sehari, store glukosa badan anda akan habis dalam masa 48 jam (2 hari). Selepas tu, apa yang dibakar oleh badan anda sebagai tenaga adalah lemak semata-mata dan dengan cara inilah anda akan menghilangkan lemak.

Atkins Diet ialah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) dan lemak di dalam badan.

Dengan mengurangkan dan mengehadkan makanan berkarbohidrat seperti nasi, mi, kentang dan gula, badan akan mula membakar lemak sebagai bahan api. Ini bererti berat badan anda akan mula menyusut.

Dr Atkins mula mengembangkan idea karbohidrat rendah dalam pemakanan, semenjak tahun 1970an lagi tapi kurang mendapat sambutan. Pada masa itu ramai rakyat Amerika telah mengikuti low-fat diet atau diet rendah lemak.

Melalui low-fat diet, ada yang tidak berjaya mengurangkan lemak badan kerana walaupun mereka mengehadkan makanan berlemak, mereka masih mengambil makanan berkarbohidrat dan bergula, seperti meminum lebih  banyak jus, memakan roti dan kentang berlebihan. Yang berjaya menurunkan berat badan pula selalunya akan kembali ke berat badan asal dalam masa 1-2 tahun kerana kebanyakan diet yang diperkenalkan menyebabkan mereka sentiasa terasa lapar dan tak mampu mengikut teknik low-fat diet itu buat masa yang lama.Itulah sebabnya mereka yang mengamalkan diet rendah lemak (low-fat diet) sering tidak berjaya. Bukan apa, walaupun mereka makan makanan rendah lemak seperti low-fat yoghurt, minum jus buah-buahan, makan hanya roti sahaja tapi tak makan daging atau telur, makan makanan low-fat dalam paket, yang pastinya makanan tersebut mengandungi karbohidrat dari gula, tak kira gula buah-buahan atau karbohidrat biasa.

Dr Atkin telah membuat kajian mengenai low carbohydrate diet dan mendapati yang mereka yang mengamalkan pemakanan kurang dalam karbohidrat tetapi tinggi dengan protein mampu menghilangkan berat badan yang berlebihan dan kekal dalam keadaan langsing seumur hidup.

Atkins Nutritional Approach (ANA) dibahagikan kepada 4 peringkat utama yang perlu diikuti dengan penuh berdisiplin dan dedikasi jika anda ingin mencapai tubuh langsing impian anda. 4 peringkatnya ialah:

Prinsip ini dari diet Atkins 'adalah bahawa, dengan menyekat karbohidrat, tubuh kita dipaksa untuk membakar lemak yang disimpan, bukan karbohidrat untuk bahan bakar.

Diet Atkins 'mempunyai empat tahap induksi rancangan karbohidrat, penurunan berat badan yang sedang berlangsung, pra-rawatan dan penjagaan seumur hidup. Dengan bantuan dari empat tahap, anda boleh mengurangkan serta menjaga berat badan anda sepanjang hidup anda
  1. Induction hanya berlangsung selama 2 minggu. Jika berat badan sangat berlebihan atau lambat menyusut, anda boleh kekal pada tahap Induction(20g) selama 6 bulan ke atas dengan selamat. Tahap seterusnya, Ongoing Weight Loss, akan memperkenalkan makanan berkarbohidrat secara berperingkat, daripada hanya memakan 20 gram sehari, ditambah 5 gram setiap minggu (kepada 25 gram, 30 gram, 35 gram, etc) supaya anda tahu had toleransi karbohidrat anda. Had toleransi kabohidrat anda ialah jumlah karbohidrat tertinggi sehari (dalam gram) badan anda boleh proses tanpa menyebabkan penambahan atau kekurangan berat badan. Untuk atlit atau yang bersukan, boleh mencecah tahap 100 gram karbohidrat sehari tapi orang biasanya 40-70 gram sehari. Ada yang bermetabolisma rendah hanya pada tahap 24 gram sehari. 

    Dilarang makan Semasa Induction (Fasa 1): 
    1. Semua jenis beras/nasi, semua jenis mee & spagetti.
    2. Semua jenis roti, tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.
    3. Gula pasir, gula melaka, gula perang, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
    4. Semua jenis buah-buahan & jus buah-buahan
    5. Semua jenis minuman bergula, milo , barli, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
    6. Segala bentuk kekacang, tempe & sebagainya.
    7. Makanan berproses seperti bebola ikan, bebola sotong, bebola ayam(bertepung)
    8. Makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih dan semua produk bergandum.
    9. Sos & Kicap (kebanyakkannya tinggi karbohitrat)
    10. Sayuran berkarbohidrat tinggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak. 
    11. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
    12. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim, twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
    13. Elakkan kopi, teh dan minuman ringan yang mengandungi kafein. Kafein yang berlebihan menyebabkan gula darah yang rendah, yang boleh membuat ketagihan gula.
    14. Sate yang diperap dengan gula @ madu. Keropok lekor, oat, otak-otak, sata.

    Boleh Makan:
    1. Ayam(semua bahagian) - panggang, steam, bakar, sup, digoreng tanpa tepung.
    2. Telur ayam, Telur itik, Telur ikan. - telur dadar, rebus, goreng.
    3. Ikan, Udang, Ketam -  (kurangkan sotong & kerang kerana karbohidrat tinggi.)
    4. Daging(semua bahagian) - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai, keropok kulit lembu.
    5. Sayur, terutamanya sayur hijau. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun, Rumpai laut. Kurangkan lobak merah, kacang panjang, bendi & tomato.
    6. Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Cuba limit kepada 2-3 keping sehari.
    7. Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
    8. Burger & hotdog? daging sahaja, roti2 buang...(pastikan burger rendah karbohitrat)
    9. Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.
    10. Garam & rempah-ratus boleh digunakan asalkan asli, tak ditambah gula atau perasa tiruan.
    11. Minyak masak, olive oil & sebagainya.
    12. Chewing gum yang sugar free, selalunya 1 carb sebiji, cukup 2 or 3 biji sehari kalau nak makan.
    13. Psyllium husk, teh hijau, teh herba, teh org kampung.(tanpa gula)

    Syarat-syarat Induction:
    • Pastikan cukup minum air, 1 liter setiap 25kg berat anda atau lebih.  (Penting)
    • Pastikan anda makan 3 kali sehari (saiz makanan biasa) atau 4-5 kali sehari (tapi portions kecil). Jangan sekali-kali malas makan sebab anda akan terasa sangat lapar nanti dan sukar nak kawal emosi dan nafsu makan. Makan malam biarlah sebelum jam 8.00pm atau 4 jam sebelum tidur. Jangan ponteng makan(menyebabkan badan dalam mood lapar & metabolisma menurun)
    • Makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja. Jangan menganggap apa-apa makanan rendah karbohidrat tanpa membaca label! Periksa kiraan carb (pada setiap paket)
    • Makanan diproses di kilang selalu ditambah gula dan berkarbohidrat tinggi. Baca label tin, botol, kotak atau packet yang dibeli untuk tahu kandungan karbohidrat. 
    • Jangan makan apa-apa pun yang disenaraikan dalam senarai makanan yang tidak dibenarkan di atas. Walau sepinggan nasi pun boleh menaikkan glukosa dalam badan dan menyebabkan anda ketagihan nasi dan benda-benda manis.
    • Berjaga-jaga untuk karbohidrat yang tersembunyi dikuah . Kuah sering dibuat dengan tepung atau tepung jagung dan gula.
    • Minum banyak air. Kalau sembelit, anda boleh mengambil psyllium husk / serat bercampur secawan air. Psyllium Husk / serat ada dijual dimana-mana farmasi dan kedai Cosway.
    • Makanan boleh digoreng, dipanggang, direbus, disalai asalkan tidak ditambah gula dan madu.BERHATI2 KETIKA MAKAN DI KEDAI, tomyam/sup kemungkinan ada gula dalam masakan.
    • Ambil supplement seperti spirullina dan vitamins untuk lebih menyihatkan badan lagi. Pastikan product tidak mengandungi gula.
    • Kurangkan makan berproses seperti burger & hotdog(boleh makan, cuma kurangkan)

  2. Ongoing Weight Loss (fasa 2)
  3. Pre-maintenance (fasa 3)
  4. Lifetime Maintenance (fasa 4)
Peringatan: Pesakit buah pinggang & Ibu hamil tidak boleh mengamalkan Atkins Diet. ibu mengusukan anak tidak digalakkan buat induction, tetapi masih boleh buat low carb diet(bawah 160g carb)



NOTA TAMBAHAN:

Contoh sarapan / Breakfast
  1. Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
  2. Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
  3. Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
  4. Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
  1. Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
  2. Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
  3. Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
  4. Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
  5. Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)

Cara-cara Shopping Menurut Atkins Diet:

Bahagian Daging:
1.) semua ayam, daging lembu, kambing boleh dibeli.
2.) Semua jenis ikan, udang dan ketam okay. 

Section Frozen Food / Makanan Dibeku:
1.) Berhati2 memilih sosej dan burger.
Ramli burger ayam cuma ada 2.8 gram karbohidrat sekeping, yang Ramli daging ada 3-4 gram.
2.)Frozen pizza, frozen bread, frozen kuih-muih, ice-cream dan apa2 makanan diproses wajib dielakkan kalau nak kuruskan badan.

Bahagian Sayur dan Buah-buahan:
1.) Beli banyak sayuran hijau - kailan, sawi, bayam, kangkung, daun salad, etc.
2.) Elakkan buah-buahan.

Bahagian Makanan Ringan:
1.) Elakkan terus. Jangan galakkan anak-anak memakan keropok dalam peket / crisps / potato snacks sebab mengandungi Trans Fat yang boleh menyebabkab Obesiti di kalangan kanak2.
2.) Jauhi gula2 / coklat.

Section Makanan Dalam Tin:
1.) Pilih tin Tuna, Sardin atau Salmon dimasak dalam air/brine atau in oil. Jangan pilih yang dalam sos tomato sebab bergula.
2.) Jangan beli buah2 dalam tin. Bergula tinggi!

Bahagian Rempah-Ratus dan Perencah Makanan:
1.) Pilih rempah asli, bukan yang ditambah perisa tiruan.
2.) Perencah makanan banyak ditambah gula dan perisa tambahan.

Bahagian2 Lain:
1.) Keju - pilih Cheddar, mozzarella, Swiss, gouda, Goat. Tak kira shredded atau satu block. Jenama Australian Dairies and Krafts okay. Pilih dalam bentuk blok daripada kepingan (slices) sebab yang berkeping lebih banyak karbohidrat (ditambah pengawet lebih).
2.) Chicken / meat slice dalam packet. Baca label.
3.) Elak bahagian mi, spagetti, vermicelli, macaroni.
1.) Kalau ke restaurant/gerai, boleh order steak ATAU telur omelette, ayam panggang, sup sapi, ikan/udang bakar, steam fish, steam boat, sayur-sayuran, tomyam, satay, kebab, dan lain-lain.
asalkan BUKAN nasi, roti.
2.) Fast food
KFC - makan ayam KFC tapi kulit ayam bertepung tu kasi orang lain.
3.) Ayamas AyamA1 panggang - OK, tapi sos cili tu bergula so elakkan. Cicah dengan Tobasco sos atau lada hitam.

Untuk buang air yang berlebihan tu, kita kena  minum dengan banyaknya. Ini adalah benda yang memang orang kekadang susah nak buat, sebab malas nak sediakan air dalam kuantiti yang banyak. Anda perlu minum air yang sangat banyak untuk mengurangkan air di dalam badan. Mesti ramai yang akan mempertikaikan, kenapa kalau kita nak buang air dalam badan kena minum banyak air? bukan ke nanti lagi banyak air dalam badan.
Memang itu adalah perkara yang biasa  yang kita dengar dari semua orang, namun apabila kita minum air kosong yang banyak, kita akan mengelakkan diri kita dari dehydrated atau kekeringan. Kemudian kita akan lebih kerap ke tandas untuk membuang air. Dengan kegiatan ini, banyak mineral yang kita tidak perlukan akan dibuang juga dalam proses ini. Sambil itu, kita akan secara tidak langsung akan melakukan senaman ringkas kerana perlu berulang alik ke tandas.

Ramai yang ingin diet dengan memakan buah-buahan. Namun kita perlu ingat, buah-buahan berwarna mengandungi kandungan gula yang agak tinggi jika diambil dalam kuantiti yang berlebihan. Gula yang berlebihan ini akan ditukar kepada kanji dan akan disimpan sebagai lemak jika kita tidak gunakan. Secara dasarnya, diet dengan hanya memakan buah-buahan adalah menyeksa diri, sebab kita akan lapar.

Peringatan: Jangan sekali-kali berlapar untuk menurunkan berat badan, kerana ianya tidak perlu. Apa yang penting, kita perlu seimbangkan pemakanan kita, kita perlu lihat bagaimana aktiviti harian kita, jika kita jenis yang suka bersarapan dan tidak mengambil makanan tengahari, dan silalah mulakan hari anda dengan sarapan yang agak berat supaya kita akan mempunyai tenaga untuk meneruskan kerja-kerja seharian.
Jika kita malas untuk mengambil sarapan walaupun kurang digalakkan kerana ianya akan menyebabkan kita kekurangan tenaga untuk memulakan hari kita. untuk program ini, kita akan makan seperti biasa, 3 kali sehari. sarapan, makan tengahari,  dan makan malam. Tapi apa yang kita makan untuk setiap sesi adalah berbeza. Untuk makan tengahari, kita boleh makan makanan yang berat, jika anda sukakan ayam, makanlah ayam sebanyak mana pun, Kalau nak makan ikan atau daging pun begitu. Lengkapkan hidangan anda dengan sumber-sumber vitamin dari sayuran atau buah-buahan.

Benda paling penting, buang tabiat suka meminum minuman ringan seperti coke, sprite, pepsi dan sebagainya, kerana minuman ini mengandungi kandungan gula yang sangat tinggi. untuk makan malam, makan makanan yang ringan, seeloknya jangan makan terlalu lambat untuk membolehkan badan kita menghadamkan makanan dan dalam masa yang sama menggunakan tenaga yang dibekalkan oleh badan kita itu.

kepada sesiapa yang gemar untuk bersukan, silalah bersukan, kegiatan sukan seperti berenang, joging, berjalan dan sebagainya akan membantu untuk mengurangkan berat badan, namun ini hanya tambahan. Dengan program yang disenaraikan di atas, ada yang telah turun sehingga 30kg dalam masa beberapa bulan sahaja. Walaupun beliau tidak melakukan sebarang sukan. berjalan sudah memadai bagi yg tidak mampu bersukan.


"IT'S NEVER TOO LATE 
TO CHANGE YOUR LIFE"

FACEBOOK KELAB DIET ATKINS [MALAYSIA]


Simple tips by me, 
  1. Makan makanan yg tersenarai dalam list yg boleh dimakan sahaja, & minum air secukupnya.
  2. Jgn skip makan, jgn berlapar, jgn takut makan banyak.

    NOTA TAMBAHAN

    You may choose to stay in Induction if . . .??
    • You still have more than 30 pounds to lose. You should stay in Induction for now if . .
    • You still have a large amount of weight to lose.
    • You’re still struggling with carb cravings
    • You’ve not been fully compliant with Induction.
    • You still have elevated blood sugar or blood pressure levels.
    • Your weight loss is slow and you aren’t physically active.TERUSKAN INDUCTION...!



    TESTIMOL KELAB DIET ATKINS MALAYSIA

    Saiz baju sblm: xxxl
    Saiz baju slps: L or M
    Berat sebelum: 93kg
    Berat selepas : 67kg
    Tempoh :115hari
    Menu kesukaan : Ayam goreng
    Sebab berhenti : Preggy after 6 year married.. Alhamdullilah

    ---------------------------------------------------------------------
    Nickname: Ibarra
    Saiz pakaian sebelum: XXL & seluar 40
    Saiz pakaian selepas: S & 30
    Berat sebelum: 120kg
    Berat selepas: 70kg
    Tempoh diet: 7 bulan induction tak penah kantoi
    Menu kesukaan:ayam panggang

    ---------------------------------------------------------------------

    Saiz sebelum:Xxl
    Saiz selepas: s/m
    Berat sebelum: 80kg
    Berat selepas: 58kg
    Tempoh: 9bulan
    Menu kesukaan: ayam goreng

    ---------------------------------------------------------------------

    Saiz pakaian sebelum: XXL & 48
    Saiz pakaian selepas: M/S & 42/40
    Berat sebelum: 95kg
    Berat selepas: 73kg
    Tempoh diet: 7 bulan
    Menu kesukaan: telur + cheese


    -------------------------------------------------------------------
    Size pakaian sebelum :xxl 
    Size pakaian selepas :M
    Berat sblm :85kg
    Berat selepas :68kg
    Tempoh diet :4 bulan lebih
    Menu kesukaan:telur dan ayam..

    --------------------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum:XXL
    Saiz pakaian selepas:M
    Berat sebelum:87KG
    Berat selepas:71KG
    Tempoh diet:2BULAN LEBIH
    Menu kesukaan:AYAM/IKAN

    ---------------------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: L
    Berat sebelom: 93kg
    Berat selepas: 76kg
    Tempah diet.:51hari.
    Menu kesukaan:ayam, telor dan sayur sawi.

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL - XXXL
    Saiz pakaian selepas: L & M
    Berat sebelum: 102 Kg
    Berat selepas: 75 Kg
    Tempoh diet: 6 bulan
    Menu kesukaan: Pizza Cheese & Telur
    Pic sebelum & selepas

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XL & 40
    Saiz pakaian selepas: S/M & 32
    Berat sebelum: 85kg
    Berat selepas: 65kg
    Tempoh diet: 4 bulan
    Menu kesukaan: ayam goreng/telur sepapan :-)

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum : XXL & Saiz pinggang 44
    Saiz pakaian selepas: S & 30
    Berat selepas: 70kg
    Tempoh diet : 4 tahun - on/off
    Menu kesukaan : Ayam golek

    -----------------------------------------------------------
    94-74kg...42-34size..mkn fav ayam grill +salad..

    -----------------------------------------------------------
    Size pakaian sebelom : xxxl & 46
    Size pakaian selepas : M/L
    Berat sebelum : 97kg
    Berat selepas : 74kg
    Tempoh diet : 3 bulan lebih
    Menu kesukaan : ayam&telor


    -----------------------------------------------------------
    Size pakaian sebelom : xl/40
    Size pakaian selepas : M/33
    Berat sebelum : 110kg
    Berat selepas : 83kg
    Tempoh diet : 6 bulan
    Menu kesukaan : ayam bakar

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: L/M
    Berat sebelum: 89kg
    Berat selepas:74kg
    Tempoh diet: 26.9.13 hingga kini
    Menu kesukaan: bayam,ikn,tlr,aym,air masak 3liter,green tea..hihiii
    Slow n steady


    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: S/M
    Berat sebelum: 101kg
    Berat selepas: 66kg
    Tempoh diet: 4bulan 
    Menu kesukaan: Ayam Telor Daging Sayuran Hijau

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL & 42-44
    Saiz pakaian selepas: M/S & 32
    Berat sebelum: 120kg
    Berat selepas: 75kg
    Tempoh diet: 6 bulan
    Menu kesukaan: ayam goreng

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: baju xxxl/ seluar 42
    Saiz pakaian selepas:bj s/m/seluar 27
    Berat sebelum: 108kg
    Berat selepas: 58kgj
    Tempoh diet:7 bln
    Menu kesukaan:ayam,daging,ikan

    -----------------------------------------------------------
    Nickname: linda
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: M
    Berat sebelum: 86.6kg
    Berat selepas: 69kg
    Tempoh diet: 5bln
    Menu kesukaan: Ayam goreng & telor

    -----------------------------------------------------------
    Nickname : Yus
    Saiz pakaian sebelum : 60 (5XL)
    Saiz pakaian selepas : 48 (2XL)
    Berat sebelum : 117 Kg
    Berat selepas : 88 Kg
    Tempoh diet : 8 bulan
    Menu kegemaran : Sayuran hijau, telur, ayam goreng

    -----------------------------------------------------------
    Nicknamed:Yat
    Size pakaian sblm xxl
    Size pakaian slps M
    Berat sblm:85kg
    Berat Selepas :68kg
    Tempoh diet:4 bulan lebih
    Menu kegemaran:telur dan ayam.
    Bahagian muka plak...hehe

    -----------------------------------------------------------
    Saif
    Size pakaian sebelum : XXXL/ XXL, sluar 40
    Size pakaian selepas : L, sluar 34

    Berat sebelum : 106.5 kg
    Berat selepas : 81 kg
    Tempoh diet : 5 bulan
    Menu kegemaran : Telur Dadar & Ayam goreng
    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL & seluar 44
    Saiz pakaian selepas: M/L & seluar 34
    Berat sebelum: 130kg

    Berat selepas: 93kg
    Tempoh diet: 12 bulan 
    Menu kesukaan: telur + ayam + kambing

    -----------------------------------------------------------
    Nickname: Oliena Omichel
    Saiz pakaian sebelum: Xl saiz seluar 38
    Saiz pakaian selepas: S & 29
    Berat sebelum: 75kg
    Berat selepas: 55kg
    Tempoh diet: 3 bulan induction tak penah kantoi
    Menu kesukaan: Ayam Goreng
    -----------------------------------------------------------
     Nickname: eyza raymee
    Berat sebelum : 73kg
    Berat selepas : 51kg

    Tempoh diet : 7 bulan 
    Size baju sebelum: xl
    Size baju selepas : s
    -----------------------------------------------------------
    Nicknama: RAFIQI (fb : Muhammad Rafiqi Hashim Rahman )
    Saiz pakaian sebelum: XXL , 42/43
    Saiz pakaian selepas: S/M , 32

    Berat sebelum: 103kg
    Berat selepas: 67kg
    Tempah diet.: 7 bulan ( 50% atkins 50% diet sendiri)
    Menu kesukaan: goreng2
    Exercise : jogging & skipping
    *next target : another 10kg
    -----------------------------------------------------------

    Nickname: paizzmeth sapit
    Saiz pakaian sebelum: XL & seluar 42
    Saiz pakaian selepas: M & 36

    Berat sebelum: 119kg
    Berat selepas: 82kg
    Tempoh diet: 2bulan
    Menu kesukaan: ayam,telur,daging
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: Noliehazlida Roslan
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: L/big M

    Berat sebelum: 96/97kg
    Berat selepas: 70kg
    Tempoh diet: 2 bulan induction 3 bulan phase 2 dan 3
    Menu kesukaan: telur ikan sayur
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: Muhamad Shahrizan
    Saiz pakaian sebelum: XXL & seluar 42
    Saiz pakaian selepas: M & 36
    Berat sebelum: 108kg
    Berat selepas: 85kg
    Tempoh diet: 2bulan
    Menu kesukaan: ayam,telur,daging
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: kaklong aimi
    Saiz sebelum : 50
    Saiz selepas : 44

    Berat sebelum : 91kg
    Berat selepas : 69kg
    Tempoh diet : 6 bulan
    Menu kesukaan : telur dadar + aneka sup
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: Don
    Saiz pakaian sebelum: XL & seluar 36
    Saiz pakaian selepas: M & 31

    Berat sebelum: 85kg
    Berat selepas: 67kg
    Tempoh diet: 2 1/2 bulan induction tak penah kantoi
    Menu kesukaan: telur rebus separuh masak
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: eha
    Saiz sebelum : xl @ xxl 44-46
    Saiz selepas : M, baju saiz 38,36 dh muat

    Berat sebelum : 85++
    berat selepas : 64
    tempoh diet : 5++
    menu kesukaan : telur hancur

    -----------------------------------------------------------
    Nickname: hidayah
    Saiz sebelum: xl
    Saiz selepas: m

    Berat sebelum: 75
    Berat selepas: 62
    Tempoh diet: 3bulan++
    Menu kesukaan: ayam goreng, sup sayur bayam




    CONTOH MENU SAYA DIET:


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Tempoh Diet

    LilySlim Diet days tickers