Asam pedas mak jemah
Kat umah ni ada kambing dan daging... Pilihan malam ni adalah kambing...
encik suami nak makan asam pedas lagi...
(Masakan untuk 2 orang makan)
Daun kesum xda...
bendi pun xda...
Maka jadi lah.... ASAM PEDAS LaDa HITAM KAMBING BROKOLI....
Taste dia sgt sedapppp....korang xpecaya cuba lah...
Resepi nanti akan mak jemah tulis...
Mak jemah bagi bahan2 dulu:-🍖
🌿Kunyit idup (2 ruas jari kelingking) 9g =1.44g carb
🌿Lada kering 20g = 4.2g carb
🌿Bawang putih sebiji sederhana : 5g = 1.5g carb
🌿Bawang kecik sebiji : 25g = 3.45g carb
🌿Lada hitam : 2g = 1.17g 50g = 3.05g
(☝️☝️Bahan2 diatas di kisar halus ☝️)
🌿2 keping asam keping
🌿brokoli : 50g = 3.05g
🍄Total carb bahan = 11.46 g
🍄1/2 carb bahan = 5.73g
Mak jemah guna 1/2 dari bahan2 tu untuk 2 org makan...
🍄Total carb hidangan diatas : 5.3+3.05= 8.78g nett carb untuk 2 org makan.
Cara memasak :
Panaskan minyak...
Taburkan sedikit halba...
Kalau ada daun kesum masukan daun kesum dahulu dalam minyak panas tu,
Masukan bahan di kisar dan tumis sampai naik minyak...
Pastu masukan daging /ayam/ikan
Letak air jgn banyak ...dan letak 2 keping asam keping
Bila daging dah lembut...masukan brokoli /bendi/terung
Jgn lupa letak garam dan apa2 perasa yg bole di letak
Siap sedia untuk di hidangkan
*kalau masak letak bendi kena kira carb bendi tu ye...jgn ikut carb brokoli diatas
Selamat mencuba
#fasa1234
#menukda
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
jika soalan tidak dijawab, sila ke group https://www.facebook.com/groups/atkinsmalaysia