Rabu, 14 Oktober 2015

Karbohitrat bahan masakkan

Hanya berkongsi2 maklumat....

Bawang Cili Halia Serai Limau Tomato & Kunyit

Bawang Putih 100g : net carb 30g (2 Ulas : lebih kurang berat 4g)

Bawang Kecil 100g : net carb 13.8g (Seulas : lebih kurang berat 8g)

Bawang Besar 100g : net carb 13.8g (Sebiji Besar : lebih kurang berat 80g)

Bawang Holland 100g : net carb 7.3g (Sebiji Besar : lebih kurang berat 100g)

Lada Hitam Sesudu Serbuk 6gram : net carb 2gram

Halia 100g : net carb 16g (Besar Ibu Jari : lebih kurang berat 25g)

Serai 100g : net carb 25g (Elakkan Jangan Guna Dalam Fasa 1 & 2)

Lengkuas 100g : net carbs 12g

Cili Padi 100g : net carb 4g

Cili Merah Besar 100g : net Carb 7.5g (Elakkan Jangan Guna Dalam Fasa 1 & 2)

Cili Kering 100g : net carb 21g ( Satu Sudu 8g net carb 2g)

Cili Benggala ( Capsicum ) 100g : net carb 3g

Limau Kasturi Sebiji Sedang Besar : net carb 2.5g (Elakkan Jangan Guna Dalam Fasa 1)

Limau Nipis Sebiji Sedang Besar (67g) : net carb 5g (Elakkan Jangan Guna Dalam Fasa 1)

Lemon Sedang Besar (84g) : net carb 5.6g (Elakkan Jangan Guna Dalam Fasa 1)

Tomato Sedang Besar (100g) : net carb 3.2gram (Elakkan Jangan Guna Dalam Fasa 1)

Kunyit Hidup (Bukan Serbuk) (100g) : net carb 40gram (sebesar ibu jari 25gram net carb 11gram)

Daun pandan 100gram : net carb 6gram (5 helai daun pandan lebih kurang berat 60gram)

Petai 100 gram : netcarbs 22 gram (5 biji dalam 40gram)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

jika soalan tidak dijawab, sila ke group https://www.facebook.com/groups/atkinsmalaysia