Saya juga seperti anda mengalami masalah kegemukan, dan sentiasa berusaha untuk kurus..bertahun2 saya cuba kurangkan berat badan, tapi tak berjaya. impian saya untuk kurus telah menjadi kenyataan bila terjumpa "Diet Atkins". cubaan pertama saya selama
Seminggu turun 5 kg
menguatkan lagi semangat saya untuk teruskan diet ini. 2 bulan pertama saya berjaya membuang 22kg, & lagi 8kg utk 2 bulan berikutnya.hasilnya 30kg selama 4 bulan.

Saya kongsi caranya disini -- Diet Atkins -- ,& buktinya --Sebelum & Selepas-- oleh kerana saya tidak berkesempatan untuk menjawab soalan,
saya telah menubuhkan -- Kelab Diet Atkins (KDA) Malaysia-- untuk kita semua berkongsi ilmu disana, anda boleh request sebagai ahli. Segalanya percuma.

Isnin, 30 September 2013

Tips berjoging cara yang betul.

1. Biarkan lengan menghayun secara semula jadi dan pastikan juga siku membengkok 90 darjah.

2. Pastikan kepala dan badan tegak manakala pinggul pula ke depan sedikit.

3. Rehatkan rahang dan bahu ketika berlari dan cuba bernafas melalui hidung.Ambil nafas secara perlahan.

4. Pastikan kaki diletak atau dihentak perlahan supaya lutut dapat dibengkokkan sebaik kaki mencecah tanah.

5. Pastikan berlari atas permukaan selesa, yang membolehkan anda berbicara dengan rakan pada masa yang sama.

6. UUntuk larian yang baik, anda perlukan sekurang-kurangnya seorang rakan untuk berlatih bersama. Dalam erti kata lain, kita perlukan bantuan dari seorang yang boleh dipercayai untuk memberi semangat disamping melakukan latihan larian bersama.

7. Pemilihan kasut adalah sangat penting untuk memastikan kelancaran larian anda. Pemilihan kasut yang bantu boleh mengurangkan kecederaan semasa larian.

8. Mulakan larian anda dengan kadar yang sederhana atau sedikit perlahan. Ingat bahawa anda perlu simpan stamina anda untuk berlari jauh dan agak lama. Ramai yang tewas dipertengahan kerana keghairahan memecut di awal larian.


panduan mengelakkan kecederaan

1. Pastikan anda berlari di permukaan rata dan lembut seperti di atas rumput atau laluan khas untuk aktiviti ini. Permukaan kaki lima dan konkrit adalah berbahaya dan

boleh mendatangkan masalah pada tubuh badan anda.

2. Jangan berlari di permukaan tidak rata atau senget.

3. Tukar kasut larian anda jika ia sudah digunakan untuk larian lebih 900 km kerana kebiasaannya daya anjal dan sokongan kasut hilang apabila kerap digunakan.

4. Mulakan aktiviti ini secara berperingkat. Elakkan menambah jarak larian lebih daripada 10 peratus seminggu. Jika anda mengalami sebarang kesakitan atau rasa tidak

selesa akibat larian atau joging, rujuk kepada pakar kesihatan.

5. Sentiasa lakukan sesi memanas dan menyejukkan badan. Sebelum berlari, berjalan secara pantas kira-kira lima minit. Mulakan larian secara perlahan dan tambah kelajuan

secara berperingkat. Apabila hampir tamat, kurangkan kelajuan sedikit demi sedikit habiskan larian dengan berjalan. Lakukan sesi menyejukkan badan dengan berjalan

selama lima minit diikuti dengan regangan otot selama dua atau tiga minit.


Isnin, 23 September 2013

Elakkan ketagihan gula

Elak ketagihan gula

"Kelemahan saya ialah tidak `tahan' apabila nampak makanan manis. Setiap hari mesti mahu satu sajian manis, sekurang-kurangnya segelas teh tarik," keluh seorang kawan yang cuba mengawal keinginannya terhadap makanan bergula, apatah lagi kuih-muih tradisional Melayu yang sangat digemarinya.

Seorang kawan lagi memberitahu, kadang-kadang hampir 10 minit dia berdiri di depan peti sejuk dalam keadaan serba salah kerana ketika itulah fikirannya berperang hebat dengan desakan hati untuk menikmati aiskrim. Akhirnya dia mengalah, dia menceduk satu sudu teh aiskrim sekadar untuk melepaskan keinginan.

Manis dan masin adalah perisa paling kerap menjadi ketagihan di seluruh dunia. Walaupun ia rasa dipelajari, namun kemanisan adalah rasa pertama paling digemari kebanyakan orang sejak lahir.

Jadi tidak hairanlah jika ramai orang di dunia ini sangat cenderung kepada makanan manis dan terpaksa berperang dengan diri sendiri untuk mengekang desakan selera.

Isu pengambilan gula berlebihan sehingga mencetuskan ketagihan bukanlah perkara baru terutama di negara kita yang memang terkenal dengan kepelbagaian makanan.

Di Malaysia, pengambilan gula sangat tinggi. Dalam satu kajian tempatan mendapati secara purata pengambilan gula di kalangan rakyat negara ini ialah 75 gram sehari - jumlah yang jauh lebih tinggi berbanding saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu kurang daripada 50 gram sehari.

Maka tidak hairan jika kita sering mengalami masalah ketidakcukupan gula yang turut menyumbang kepada peningkatan terus kadar obesiti di negara kita. Itu belum masuk bab 15.2 peratus rakyat Malaysia menghidap penyakit diabetes.

Desakan tinggi untuk menikmati sajian manis setiap hari ini juga boleh dianggap sebagai satu ketagihan. Bagaimana ketagihan gula ini boleh berlaku?Menurut Dr Lisa Materson yang menjadi doktor jemputan dalam rancangan bual bicara, The Doctor menerusi saluran Life Inspired (Li), apabila kita makan makanan manis seperti gula-gula, coklat, biskut, kek atau kuih-muih, badan akan mengeluarkan insulin bagi mengangkut gula dari darah ke dalam sel untuk digunakan sebagai tenaga.

Insulin ini akan merangsang otak untuk mengeluarkan bahan kimia (neurotransmiter) yang dipanggil serotonin. Bahan ini akan membuatkan fikiran kita tenang dan memberikan badan rasa 'sihat'.

Bagaimanapun, berlebihan serotonin akan menyebabkan badan mengkehendaki lebih banyak gula yang mencetuskan kitaran ketagihan.

Satu perkara kita perlu faham, gula adalah karbohidrat. Jadi semua makanan mengandungi karbohidrat akan membekalkan gula kepada badan kita. Maka tidak ada sebab untuk kita minum minuman manis ketika makan nasi sama ada pada waktu pagi, tengah hari atau malam kerana ia hanya akan menggandakan kandungan gula dalam badan.

Justeru, adakah gula tiruan lebih baik? Tidak, kerana kajian menunjukkan ada kemungkinan kaitan antara gula tiruan dengan masalah diabetes dan pertambahan berat badan. Bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkannya.

Mengenal gula

Perkara ini juga sudah acap kali disebut tetapi biarlah diulang sekali lagi sebagai peringatan bersama. Walaupun anda tidak melihat perkataan 'gula' pada label, tidak bermakna sesuatu produk itu tidak mengandunginya.

Gula ada banyak nama, antaranya ialah semua jenis sirap (ditulis syrup) seperti sirap beras perang, jagung, malta, laktosa, glukosa, fruktosa, sukrosa, dekstrosa, molass, jus tebu sejat dan madu.

Jika nama ini diletakkan di hadapan senarai kandungan bahan, bermakna gula adalah bahan utama dalam produk berkenaan. Maknanya, ia mengandungi banyak gula dan anda perlu membuat pilihan bijak.

Bukan makanan manis saja mengandungi gula tetapi produk tidak manis juga ada gula dan ia dipanggil gula tersembunyi seperti di dalam kebanyakan sos termasuk sos cili, tomato, spageti dan salad. Bahkan roti juga mengandungi banyak gula selain serbuk minuman segera tidak kira kopi, teh ataupun coklat serta semua makanan diproses.

Produk yang mendakwa 'bebas lemak' dan 'bebas gula' kadangkala tidak boleh dipercayai kerana pengusaha akan menggantikan lemak dan gula dengan bahan pengganti kimia yang biasanya mengandungi jumlah kalori yang sama jika menggunakan bahan asli.

Pertambahan berat badan adalah isu besar kepada wanita terutama apabila memasuki umur 40-an disebabkan perubahan kadar metabolisme dan pengurangan jisim otot. Jadi adakah pengurangan pengambilan karbohidrat (juga sebagai sumber gula) ke tahap minimum akan membantu?

Dalam satu kajian terbaru mendapati, mengurangkan pengambilan karbohidrat secara tidak langsung akan merendahkan kuasa berfikir.

Berdasarkan kajian, didapati mereka yang mengambil sedikit karbohidrat menunjukkan prestasi kurang memberangsangkan dalam ujian ingatan.

Ini kerana otak kita memerlukan glukosa sebagai sumber tenaga. Glukosa adalah bentuk gula paling ringkas yang diuraikan daripada karbohidrat. Jadi, kata kunci dalam isu ini ialah bersederhana kerana hanya melalui konsep inilah kita akan mendapat manfaat yang optimum.

Betulkah gula akan menyebabkan diabetes? Gula itu sendiri bukanlah penyebab diabetes tetapi jika diambil berlebihan, ia merangsang rangkaian masalah kesihatan yang boleh mempercepatkan kita mendapat penyakit kronik ini.

Mengambil terlalu banyak gula boleh menyebabkan pertambahan berat badan. Kegemukan akan membuatkan badan kita kurang bertindak balas terhadap kesan insulin (yang berfungsi sebagai kenderaan pengangkut gula dari darah ke dalam sel). Keadaan ini dipanggil kerintangan insulin dan ia meningkatkan risiko mendapat diabetes.

Kaedah urus ketagihan

Cara yang lebih baik untuk menguruskan masalah ketagihan gula ialah jangan memulakan tabiat ini. Dalam erti kata lain, belajar dari sekarang untuk menjinakkan keinginan anda terhadap makanan manis sebelum masalah ini menjadi serius.

Antara cara yang boleh kita lakukan ialah:

* Makan sedikit. Setiap kali anda berasa desakan untuk makanan manis, ambillah sedikit. Contohnya satu keping biskut atau coklat yang kecil saiznya, sekadar untuk rasa bagi menghilangkan keinginan. Namun pastikan ia diambil dalam kuantiti kecil.

* Gabungkan makanan anda. Memang sukar untuk memuaskan keinginan dengan hanya satu keping kecil biskut atau coklat. Justeru, pakar mencadangkan supaya menggabungkan makanan anda idamkan dengan makanan sihat. Contohnya, coklat dengan buah-buahan atau bersama kekacang.

* Berhenti terus. Ada orang tidak boleh menggunakan kaedah kekangan berperingkat. Bagi kumpulan ini, mereka boleh mencuba kaedah drastik dengan berhenti mengambil makanan manis secara mendadak.

Namun ia bukanlah mudah kerana desakan paling tinggi akan dialami dalam tempoh 49 hingga 72 jam, kata jurucakap Persatuan Dietetik Amerika, Dr Christine Gerbstadt. Ada orang mendapati kaedah ini akan menghilangkan keinginan terhadap makanan manis dalam masa beberapa hari tetapi ada juga berkata, keinginan itu masih ada tetapi boleh dikawal.

* Kunyah gula-gula getah, lebih baik jika yang tidak mengandungi gula. Kaedah ini dikatakan dapat membantu menghilangkan keinginan kepada makanan manis. Malah ada kajian menunjukkan mengunyah gula-gula getah juga akan mengurangkan desakan untuk makan.

* Makan buah-buahan. Bagi mereka yang ada masalah ketagih gula, pastikan anda membawa buah-buahan ke mana saja anda pergi. Anda juga boleh membawa kekacang dan buah-buahan kering untuk diambil apabila keinginan kepada gula muncul.

* Bangun dan buat kerja lain. Apabila timbul keinginan untuk makan makanan manis, bangun dan tinggalkan tempat itu seketika. Alihkan perhatian anda dengan melakukan kerja atau aktiviti lain.

* Pilih kualiti, bukan kuantiti. Jika anda perlukan 'suntikan' gula, pilih makanan yang baik tetapi bersaiz kecil. Nikmati setiap gigitan dan makan perlahan-lahan. Jangan 'buang' terus makanan kegemaran daripada hidup anda kerana anda akan rasa lebih terseksa. Seandainya usaha tidak berjaya kelak, besar kemungkinan anda akan makan makanan kegemaran secara berlebihan.

* Belajar untuk menikmati makanan yang kurang manis dan makan perlahan-lahan. Mengunyah perlahan-lahan sehingga lumat bukan saja akan membantu melancarkan penghadaman, malah akan mengurangkan jumlah makanan yang masuk ke dalam perut.

* Makan mengikut jadual atau secara teratur. Jangan biarkan masa makan berlalu sehingga anda berasa sangat lapar. Jarak antara dua waktu makan yang terlalu panjang akan merangsang keinginan anda terhadap makanan manis dan mengandungi banyak lemak. Perkara ini memang terbukti melalui beberapa kajian sebelum ini.

Justeru, ada pakar pemakanan menyarankan untuk kita makan lima kali sehari (tiga waktu makan utama dan dua snek di antaranya) tetapi sekali lagi ditekankan, jumlah makanan yang diambil mestilah kecil atau sedikit. Konsepnya, makan sedikit tetapi kerap. Lebih baik jika makanan yang dipilih mengandungi banyak serat.

Ada pula yang bertanya, tidakkah kerap makan itu akan meningkatkan pengambilan kalori? Tidak, jika makanan diambil dalam kuantiti kecil. Makan dalam tempoh setiap tiga hingga lima jam akan membantu menstabilkan paras gula dalam darah dan mengelakkan kita makan tanpa berfikir.

Selain itu, makan sedikit juga dapat mengelakkan kita daripada masalah mengantuk dan mengganggu prestasi kerja yang biasa berlaku kerana terlalu kenyang.

* Bagi mereka yang ada anak kecil, usah perkenalkan rasa manis kepada anak di bawah umur 12 bulan atau lengahkan sedaya mungkin. Ini kerana manis dan masin adalah rasa yang dipelajari. Lebih awal ia dipelajari, maka lebih tinggilah kecenderungan anak anda kepada rasa enak gula.

* Minum jus buah atau sayur (100 peratus) tanpa gula.

* Jika membuat pesanan di restoran, nyatakan dengan jelas bahawa anda tidak mahukan gula dalam minuman. Ini kerana berdasarkan pengalaman peribadi penulis, kebanyakan gerai makan dan restoran di Malaysia tidak berapa peka terhadap permintaan 'kurang manis'. Jadi, sebagai langkah yang lebih baik ialah meminta pelayan membawakan bekas gula supaya anda boleh mengambil jumlah dikehendaki.

* Dapatkan sokongan. Ramai orang beralih kepada makanan manis apabila mereka berasa tertekan, sedih atau marah. Dalam keadaan ini, ia dipanggil makanan untuk menenangkan jiwa walaupun pada hakikatnya ia boleh membawa lebih banyak keburukan daripada kebaikan.

Ini kerana makanan tidak akan menyelesaikan masalah kita. Jadi selepas ini, jika anda rasa tertekan, usah cari makanan tetapi mintalah nasihat daripada orang berkelayakan untuk membantu menyelesaikan masalah anda.

* Rancang strategi. Kata pepatah, gagal bersedia bermakna bersedia untuk gagal. Luangkan masa untuk menilai semula makanan kegemaran anda dan bagaimana anda boleh mengurangkan pengambilannya. Cari kaedah yang bersesuaian dengan anda.

* Beri kelonggaran pada diri sendiri. Mengatasi ketagihan gula bukan mudah kerana cita rasa itu sudah terbina sejak kita kecil. Lakukannya secara berperingkat dengan mengurangkan kekerapan minum air manis terlebih dulu dan diikuti makanan lain.

* Bersenam. Setiap kali anda terasa ingin menikmati makanan manis, buatlah senaman mengikut keselesaan masing-masing. Senaman bukan saja akan meningkatkan kesedaran kita mengenai kepentingan penjagaan kesihatan, malah kita juga terdorong untuk lebih prihatin terhadap pemakanan supaya ia tidak memusnahkan usaha yang dilakukan.

Malah jika ada masalah ketagihan yang serius, senaman boleh membantu mengurangkan atau menstabilkan paras gula dalam darah, sekali gus memelihara tahap kesihatan serta mengekalkan berat badan.

Oleh Norlaila Hamima Jamaluddin

Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2013/03/ketagihan-gula-kaedah-urus-ketagihan.html#ixzz2fhe9QPt
2

Jumaat, 20 September 2013

Cara berjogging yang betul

Biarkan lengan menghayun secara semula jadi dan pastikan juga siku membengkok 90 darjah.
Pastikan kepala dan badan tegak manakala pinggul pula ke depan sedikit.
Rehatkan rahang dan bahu ketika berlari dan cuba bernafas melalui hidung dan menghembusnya melalui mulut.
Pastikan kaki diletak atau dihentak perlahan supaya lutut dapat dibengkokkan sebaik kaki mencecah tanah.
Pastikan berlari atas permukaan selesa, yang membolehkan anda berbicara dengan rakan pada masa yang sama

Endomondo..tukar miles ke km...

Info: Pengguna endomondo..pastikan pilih metric untuk unit...


Kalau tak..larian anda akan dikira dlm mile...so kena ubat metric utk kiraan km...


Buka endomondo...Setting-profile-unit-metric

Jumaat, 13 September 2013

Cara bernafas ketika bersenam atau jogging

Pernafasan ketika jogging

Hari tu ada tanya pasal penafasan masa jog kat group sususejat.
Now Dah berjaya bernafas guna idung 2x 10km keatas. Selama ni selalu guna mulut cepat letih,sejak guna idung ni,dah x cepat letih & x tercungap2. Cubalah...
 
Update, da boleh buat 21km tanpa buka mulut.

Senam, Berjalan atau berlari lebih baik

jalan cepat bekerja lebih baik untuk orang dengan kelebihan berat badan (gemuk atau overweight). Hal ini karena olahraga jalan cepat dapat membantu mengurangi lemak otot di area dekat sendi. Di sisi lain, jogging atau berlari menerapkan banyak tekanan pada lutut, dan untuk jangka panjang tindakan ini sangat tidak efektif untuk orang gemuk.

Faz: Kalau rasa lum kurus, jgn lari mcm org kurus, nanti give up...relek2 suda..

Kudapan atkins

Udang goreng garing2...sedap...takut xleh stop mkn plak...

Selasa, 10 September 2013

Alasan tak nak kurus...

Ada yg bg alasan tak mau kurus sbb laki dia xsuka dia kurus.

#mungkin
Sekadar alasan menjaga hati sendiri..padahal dlm hati nak kurus, tp xboleh buat,xtahan nafsu makan.

#mungkin
Kata2 laki sekadar menjaga hati isteri...

#mungkin...
Laki u bukan x suka u kurus, tapi laki tak suka u habiskan duit dgn beli ubat kurus, dia sanggup tgk u gemok daripada duit dia habis @ tgk u membazir...tapi tak kurus2..baik dia nikah lagi satu pakai duit tu..kompom dpt yg kurus...

#mungkin..
Anda yang perlu berubah tanpa perlu disuruh...

Jumaat, 6 September 2013

API FAT BURNER ADVANCED

API FAT BURNER ADVANCED 
 ialah antara supplement fat burner yang popular di kalangan orang biasa, juga sesetengah atlet gym. 100% daripada herbal. 
Perlu kita ingat, 80% ~ 90% bergantung kepada DIET YANG BAGUS dan SESI EXERCISE. Pembakar lemak (Fat Burner) hanya membantu jika diet individu itu betul. Apabila bercakap tentang diet, ia bukannya berlapar dan terus berlapar. Menu seperti ayam, daging, ikan, roti, nasi, sup, grill, dan banyak lagi adalah dikira sebagai diet. TETAPI cara penyediaan makanan tersebut dan kuantiti pengambilan adalah begitu penting. 

Fat Burner sangat berkesan apabila badan kita mengalami cara pembakaran lemak yang dilakukan secara semulajadi dimana melalui proses perpeluhan. Contohnya jika anda yang menggunakan supplement fat burner ia akan memberikan tenaga tambahan (energy boost) semasa melakukan sebarang aktiviti bersukan seperti workout di gym, jogging dan aktiviti senaman yang lain. Kadar perpeluhan akan berlaku dgn lebih tinggi (2~3 kali ganda) dari kebiasaan dan boleh memanjangkan tempoh senaman dengan tenaga yang diberikan


Faz: diet 80%...fat burner xguna makan kalau x diet & tak senam

Fungsi 2XU compression

fungsi 2XU compression 

Lebih cepat panas dan peredaran secara keseluruhan dipertingkatkan. Mampatan Lulusan daripada anggota aktif menggalakkan dan meningkatkan pulangan vena ke jantung dan nodus limfa.

Vein Thrombosis Deep adalah suatu keadaan yang terutamanya memberi kesan kepada badan yang lebih rendah dan biasanya dikaitkan dengan tempoh yang panjang perjalanan atau tidak aktif. Pakaian mampatan 2XU boleh meningkatkan aliran darah di kawasan-kawasan ini melalui peningkatan pulangan vena, mengurangkan risiko DVT dan bengkak di kaki dan tangan.

Mampatan 2XU mempunyai membendung sifat otot yang mengurangkan kerosakan otot semasa latihan. Dengan mengurangkan kerosakan otot , pakaian mampatan 2XU boleh mengurangkan bengkak latihan pos dan boleh mengurangkan tahap dan tempoh latihan disebabkan kecederaan otot dan kesakitan seperti kesakitan otot Lambat - Permulaan ( DOMS ).

Semasa bersenam, otot anda terdedah kepada getaran. Ini punca utama keletihan otot , yang dikenali sebagai ayunan otot dapat dikurangkan apabila memakai pakaian mampatan 2XU . Ini membawa kepada peningkatan daya tahan otot, kekuatan, kuasa keluaran dan kadar jantung yang lebih rendah untuk prestasi yang lebih besar .

Mampatan 2XU terpakai tekanan kepada permukaan kulit untuk meningkatkan kesedaran badan untuk postur yang lebih baik , ketangkasan dan kestabilan ( proprioception ). Proprioception memuncak boleh membantu memperbaiki teknik sebagai rasa yang lebih baik daripada kedudukan badan anda boleh meningkatkan kira-kira, kawalan dan koordinasi otot .

Pakaian mampatan 2XU mempunyai UPF matahari perlindungan penarafan 50 + untuk menawarkan perlindungan yang maksimum semasa latihan luar dan persaingan. Kain Mampatan 2XU sumbu kelembapan dari kulit untuk menjaga pemakai kering dan selesa. Pakaian mampatan 2XU juga tertanam dengan antibakteria , permohonan bau tahan untuk membantu mengurangkan bau busuk dan menghalang pertumbuhan bakteria.

Dengan menawarkan tekanan bertingkat , pakaian mampatan 2XU berusaha untuk memperbaiki kitaran pemulihan dengan membantu tindakan mengepam sistem kardiovaskular ; mengeluarkan lactate darah daripada menjalankan otot utama dikurangkan bengkak, pembaikan otot lebih cepat dan mengurangkan kesakitan otot.


faz: persoalannya...berbaloi kah?
//untuk off kan copy paste