Saya juga seperti anda mengalami masalah kegemukan, dan sentiasa berusaha untuk kurus..bertahun2 saya cuba kurangkan berat badan, tapi tak berjaya. impian saya untuk kurus telah menjadi kenyataan bila terjumpa "Diet Atkins". cubaan pertama saya selama
Seminggu turun 5 kg
menguatkan lagi semangat saya untuk teruskan diet ini. 2 bulan pertama saya berjaya membuang 22kg, & lagi 8kg utk 2 bulan berikutnya.hasilnya 30kg selama 4 bulan.

Saya kongsi caranya disini -- Diet Atkins -- ,& buktinya --Sebelum & Selepas-- oleh kerana saya tidak berkesempatan untuk menjawab soalan,
saya telah menubuhkan -- Kelab Diet Atkins (KDA) Malaysia-- untuk kita semua berkongsi ilmu disana, anda boleh request sebagai ahli. Segalanya percuma.

Ahad, 28 April 2013

Fungsi air secara ringkas

FUNGSI AIR DALAM TUBUH 

 • Mengatur suhu tubuh 
 • Penting untuk aktiviti kimia dalam tubuh 
 • Berfungsi sebagai pelarut untuk mineral, vitamin, asam amino, glukosa agar mudah diserap oleh tubuh 
 • Membawa nutrisi dan oksigen ke seluruh sel tubuh 
 • Memastikan tubuh senantiasa bertenaga 
 • Melincirkan kawasan sendi (penting untuk ahli sukan, pesakit arthritis, penghidap masalah otot dan tulang yang kronik) 
 • Bertindak sebagai penyerap hentakan di saraf tunjang dan organ dalam badan Meningkatkan metabolisme sel, mengeluarkan zat yang tidak berguna dalam tubuh

13 Sebab berat anda tidak turun (ketika Diet rendah karbohidrat)


1. Anda Kehilangan Lemak, Tapi tidak perasan.

Jika anda menimbang setiap hari, maka akan ada hari di mana berat tidak turun.
Ia tidak bermakna bahawa diet tidak berfungsi. Ramai orang kehilangan banyak berat badan dalam minggu pertama, tetapi ia adalah kebanyakannya berat air.
Sudah tentu, kehilangan berat badan adalah tidak sama dengan kehilangan lemak.
namun anda boleh pastikan dengan melakukan senaman utk mendapat otot & kehilangan lemak.
Untuk memastikan bahawa anda kehilangan lemak. Gunakan pita pengukur untuk mengukur lilitan pinggang anda dan  peratusan lemak badan anda diukur setiap bulan atau bezakan dengan gambar. Ambil perhatian tentang ukuran pakaian. Jika pakaian anda longgar, maka anda ADALAH kehilangan lemak..
*ukur badan jika berat anda tidak berkurangan, kerana lemak masih dibakar walaupun berat tidak turun(tapi bukan tempoh yang lama/statik)


2. terlebih karbohidrat

Sesetengah orang lebih sensitif karbohidrat daripada orang lain.
Jika anda makan rendah karbohidrat dan tiada penurunan, maka anda perlu mengurangkan lagi karbohidrat.
dan hanya makan protein, lemak yang sihat dan sayur-sayuran berdaun hijau.
*mungkin badan anda sensitif terhadap karbohidrat, cuba kurangkan lagi pengambilan karbohidrat.


3. Anda tertekan Sepanjang Masa
Kita perlu memastikan bahawa badan kita berfungsi secara optimum dan bahawa persekitaran hormon kita adalah baik.
Mempunyai tahap stress yang tinggi boleh meningkatkan rasa lapar dan keinginan anda untuk makanan yang tidak sihat.
Jika anda ingin mengurangkan tekanan, cuba meditasi dan latihan pernafasan yang mendalam. Kurangkan gangguan seperti Facebook dan media berita, membaca lebih banyak buku sebaliknya.
*tekanan kronik boleh memberi kesan negatif terhadap hormon anda, membuat anda lapar dan mencegah anda daripada kehilangan berat badan.

4. Anda Tidak Makan Makanan berkualiti
Diet rendah karbohidrat bukan saja mengurangkan pengambilan karbohidrat.
Anda perlu elakkan makanan yang diproses.
makan daging, ikan, telur, sayur-sayuran dan lemak yang sihat untuk mengurangkan berat badan.
makanan diproses, bukan sesuatu yang anda boleh makan setiap hari.
Apa yang juga penting adalah untuk makan cukup FAT. Jika anda cuba untuk mengurangkan karbohidrat DAN lemak, anda akan rasa lapar.
Makan makanan protein yang tinggi,lemak yang sederhana adalah cara untuk mendapat ketosis, yang merupakan persekitaran yang optimum hormon untuk membakar lemak badan.
*Anda perlu makanan yang berkhasiat. Untuk mengurangkan berat badan, seperti daging, ikan, telur, lemak yang sihat dan sayur-sayuran.

5. Anda Makan Terlalu Banyak Kacang
Kacang adalah makanan sebenar, tidak syak lagi tentang itu.
tapi mempunya lemak sangat tinggi, badam sebagai contoh mempunyai kira-kira 70% daripada kalori sebagai lemak.
Secara peribadi, saya boleh makan satu beg kacang dan masih tidak merasa berpuas hati, walaupun yang satu beg mengandungi lebih banyak lemak dari yang kita perlukan.
Jika anda snek pada kacang setiap hari (atau lebih teruk lagi, mentega kacang), maka kemungkinan bahawa anda hanya makan terlalu banyak lemak.
*Kacang mempunyai kepadatan tenaga yang sangat tinggi dan mudah untuk makan terlalu banyak. Jika anda suka pada kacang, cuba elakkan.

6. Anda Tidak Cukup Tidur
Tidur adalah amat penting untuk kesihatan keseluruhan dan kajian menunjukkan bahawa kekurangan tidur berhubung kait dengan berat badan dan obesiti.
Kekurangan tidur boleh membuat kita berasa lapar. Ia juga akan menjadikan kita letih dan kurang bermotivasi untuk bersenam dan makan yang sihat.
Tidur adalah salah satu daripada faktor kesihatan. Jika anda sedang melakukan semua dengan betul tetapi masih tidak mendapat tidur yang betul, maka diet anda kurang berhasil.
Beberapa tips untuk meningkatkan tidur:
Elakkan kafein selepas pukul 2 petang.
Tidur dalam gelap.
Elakkan alkohol dan senaman fizikal dalam beberapa jam terakhir sebelum tidur.
Adakah sesuatu yang santai sebelum tidur, seperti membaca.
*Tidur adalah amat penting untuk kesihatan optimum. Kajian menunjukkan bahawa kekurangan tidur boleh membuat anda makan lebih banyak dan mempengaruhi berat badan.

7. Anda Makan Terlalu Banyak tenusu
Satu lagi makanan rendah karbohidrat yang boleh menyebabkan masalah bagi sesetengah orang adalah tenusu.
Sesetengah produk tenusu, walaupun rendah dalam karbohidrat, masih cukup tinggi asid amino dalam protein tenusu. Protein, seperti karbohidrat, boleh meningkatkan tahap insulin, yang mendorong tenaga ke dalam simpanan.
komposisi asid Amino dalam protein tenusu menjadikannya sangat kuat di spiking insulin. Malah, protein susu boleh spike insulin sebanyak roti putih.
Walaupun anda mungkin kelihatan bertolak ansur dengan produk tenusu-baik saja, makan mereka sering dan spiking insulin boleh memudaratkan adaptasi metabolik yang perlu dilakukan untuk mendapat manfaat sepenuhnya daripada diet rendah karbohidrat.
Dalam kes ini, elakkan susu, mengurangkan keju, yogurt dan krim. Butter adalah baik kerana ia adalah sangat rendah dalam protein dan laktosa dan oleh itu tidak akan kenaikan insulin.
*komposisi asid amino dalam protein tenusu menaikkan insulin. Cuba elak semua tenusu kecuali mentega.

8. Cara bersenaman tidak betul(atau tak senam langsung).
Anda TIDAK perlu bersenam dengan matlamat untuk membakar kalori.
Kalori yang dibakar semasa senaman biasanya tidak penting, Walau bagaimanapun, senaman adalah penting untuk kesihatan fizikal dan mental.
Latihan, dalam jangka masa panjang, boleh membantu anda mengurangkan berat badan dengan meningkatkan kesihatan metabolik anda, meningkatkan jisim otot anda dan membuat anda berasa hebat.
Tetapi ia adalah penting untuk melakukan senaman yang betul.
Angkat berat - ini akan meningkatkan persekitaran hormon anda dan meningkatkan jisim otot anda, yang akan membantu anda menurunkan berat badan dalam jangka masa panjang.
Selang latihan(intervel training) - melakukan selang intensiti yang tinggi adalah satu bentuk yang sangat baik kardio yang meningkatkan metabolisme anda dan meningkatkan tahap anda hormon pertumbuhan manusia.
Low intensity - menjadi aktif dan melakukan kerja-kerja intensiti rendah seperti berjalan adalah satu idea yang hebat. Tubuh manusia telah direka untuk bergerak, bukan duduk di kerusi sepanjang hari.
*jenis senaman memperbaiki persekitaran hormon anda, meningkatkan jisim otot anda dan membuat anda berasa hebat.

9. Anda Makan Terlalu Banyak Pemanis
Walaupun beberapa pemanis tidak mempunyai kalori, mereka boleh menjejaskan tahap selera kita.
Beberapa kajian menunjukkan bahawa pemanis tiruan boleh menjejaskan selera makan.
Selain itu, penggunaan pemanis tiruan dikaitkan dengan berat badan dalam jangka masa panjang.
Ini mungkin bergantung kepada individu, tetapi jika anda sedang makan banyak pemanis dan tidak kehilangan berat badan, maka anda mungkin perlu elakkan.
*Walaupun bebas kalori, pemanis tiruan boleh menjejaskan selera kita, dalam beberapa kes yang membawa kepada peningkatan bersih kalori secara keseluruhan.

10. Ubat ubatan
Terdapat ubat-ubatan tertentu yang dikenali untuk merangsang berat badan.cuba cari ubat lain.
Mungkin ada ubat lain yang ada yang tidak menyebabkan pertambahan berat badan.
Jika anda sedang melakukan semua dengan betul dan masih tidak mendapat keputusan, maka mungkin anda mempunyai beberapa masalah perubatan.
Banyak gangguan hormon boleh menyebabkan masalah berat badan, terutamanya hipotiroidisme.
Dalam kes itu, membuat temujanji dengan doktor anda. Jelaskan bahawa anda mempunyai masalah berat badan dan yang anda ingin untuk menolak apa-apa isu-isu perubatan.
*isu-isu perubatan dan ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan masalah berat badan. Berjumpa doktor untuk membincangkan pilihan anda.

11. Anda Sentiasa Makan
elakkan makan 4 jam sebelum tidur.
*Tidak ada manfaat yang terbukti untuk makan banyak makanan kecil sepanjang hari. Cuba makan lebih sedikit & beri masa badan utk membakar lemak..

12. Anda Sering menipu(cheat)
Bagi orang-orang yang dapat mengawal diri mereka, mungkin boleh ada waktu cheat day.
Bagi yang lain, terutama mereka yang terdedah kepada ketagihan makanan, kerap menipu mungkin mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan.
Jika anda sering menipu ... sama ada dengan "menipu kecil" atau seluruh hari, maka ia boleh merosakkan diet anda.
1-2 hidangan menipu seminggu (atau satu hari menipu) akan menjadi berlebihan.
Jika anda tidak boleh untuk mengawal diri anda,mungkin anda mempunyai ketagihan makanan. Dalam kes itu, benar-benar mengeluarkan makanan ringan dari kehidupan anda mungkin idea yang baik.
*Sesetengah orang boleh makan makanan ringan dari semasa ke semasa tanpa merosakkan diet mereka. Bagi yang lain, makanan menipu akan mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan.


13. Anda berdiet terlalu lama.
Saya tidak fikir ia adalah satu idea yang baik untuk berada di dalam defisit kalori terlalu lama pada satu masa. pembina badan dan model kecergasan tidak pernah melakukan ini. Mereka melakukan kitaran “bulking” and “cutting.”
Jika anda makan di defisit kalori atau berdiet untuk beberapa tahun. maka akhirnya kadar metabolik anda boleh melambatkan/jatuh.
Jika anda telah berdiet untuk masa yang lama, ambil masa tempoh dua bulan di mana anda perlu untuk mengekalkan berat badan dan mendapat sedikit otot.
Selepas dua bulan, anda boleh memulakan Diet semula.

Selasa, 16 April 2013

kekuatanIsnin, 15 April 2013

kesan kehilangan lemak ....Apa bila kamu kehilangan lemak..

xrugila diet...

Apa itu Psyllium Husk & fungsinya..

Apa itu Psyllium Husk ?
Psyllium adalah serat larut air yang datang daripada sekam biji psyllium. Ia adalah sejenis makanan yang hebat untuk dimasukkan dalam diet anda kerana pelbagai manfaat kesihatan yang di tawarkan. Selain itu, Psyllium ni adalah sangat murah.

Cara paling mudah untuk mendapatkan manfaat psyllium adalah untuk menambah ia dalam bijirin anda atau memasukkan mereka dalam protein shake anda. Dengan berbuat demikian, anda boleh dengan mudah meningkatkan pengambilan serat harian anda.Psyllium melambatkan kadar penyerapan karbohidrat

Psyllium dikatakan boleh melambatkan kadar penyerapan apa-apa karbohidrat yang dimakan oleh kita , jadi , indeks glisemik (GI) makanan yang mengandungi karbohidrat diturunkan dengan ketara, yang bermakna ia adalah lebih mudah untuk menyimpan gula dalam darah stabil tahap anda, simpan insulin yang rendah, dan oleh itu membantu penurunan berat badan menggunakan Psyllium.

Psyllium menambah lebih banyak ‘berat’ untuk makanan anda

Dengan menambah lebih ‘berat’ untuk makanan anda , ia menjadikan kita lebih mudah terasa penuh dan kenyang . Lebih-lebih bila Psyllium ditambah dan diambil dengan Protein Shake anda ketika sarapan atau untuk minum pagi/minum petang anda.

Psyllium mengikat kolesterol kerana ia melalui saluran gastro-usus

Salah satu manfaat kesihatan yang besar Psyllium adalah ia mengikat kolesterol (dan bahan-bahan yang berpotensi toksik) kerana ia melalui saluran gastro-usus. Ini bermakna bahawa dari masa ke semasa, ia mempunyai potensi untuk menurunkan paras kolesterol anda tanpa perlu menggunakan ubat kolesterol.

Tambahan pula, dengan mengikat bahan toksik di dalam usus anda, anda boleh menghalang sebatian ini dari diserap ke dalam badan anda atau walaupun dengan bertindak balas dengan dinding usus anda. Ini boleh mengurangkan risiko anda mendapat kanser kolon.

Psyllium mengurangkan masa transit usus

Disebabkan Psyllium dapat mempercepatkan kadar di mana makanan melalui usus anda , sekali lagi, mengurangkan risiko bahan toksik yang diserap ke dalam badan atau bertindak balas dengan lapisan usus dan berpotensi menyebabkan kanser kolon. Tambahan , anda akan mendapati bahawa Psyllium akan membantu ‘membuang’ sangat kerap.

Nota Penting

Memandangkan Psyllium adalah serat larut air, jika anda memutuskan untuk memasukkan mereka dalam diet anda dan untuk mendapatkan faedah daripada Psyllium, maka point yang paling penting untuk diingati ialah untuk minum air yang banyak ( sgt banyak !! ) .

Anda juga mungkin perlu beransur-ansur meningkatkan pengambilan Psyllium anda dari masa ke semasa dan bukannya terus mengambil satu sudu penuh untuk setiap hidangan anda . Beberapa orang yang saya bercakap dengan mendapati bahawa jika mereka berbuat demikian, mereka sebenarnya sembelit selama beberapa hari kerana psyllium jelas ‘mengikat bahan buangan’ anda.

Oleh itu, adalah dicadangkan anda bermula dengan 1 sudu teh sehari untuk beberapa minggu dan kemudian perlahan-lahan meningkat dari sana sehingga anda mencapai pengambilan harian yang anda (maksimun 3 sudu teh sehari ) .

Ahad, 14 April 2013

kl 10k roadrace done 1h 5m

page khas, hood & wife, salmah kobis & me

Isnin, 8 April 2013

TANDA - TANDA KETOSIS

 • Nafas berbau 
 • Pening untuk permulaan (proses pertukaran sumber tenaga)
 • Lesu pada permulaan (proses pertukaran sumber tenaga, mungkin dalam 3 hari)
 • Air kencing pekat (kalau tak cukup minum air)
 • Tenaga bertambah (selepas 3 or 4 hari)
 • Selera makan berkurang
 • Mulut kering (lebihkan minum air)
 • Air liur pekat
 • Jerawat naik, bisul, ruam (kesan dari toksin dari fat yang dah berkumpul lama didalam badan, akan hilang apabila toksin didalam badan berkurangan.
 • Sembelit (boleh makan fiber psyllium husk atau minum teh org kampung)

jika ada SALAH SATU tanda2 diatas, bermakna anda berjaya mendapat ketosis..bermaksud penurunan berat akan berlaku.

KESAN TANDA-TANDA KETOSIS TIDAK SAMA PADA SEMUA ORANG.

Selasa, 2 April 2013

Battle 3 2013 3/4/13 to 13/4/131. Isi nama.
2. update the progress in the spreadsheet. Guna PC tak perlu save(auto save) & Guna handphone (Edit & Summit)

Syarat2 Pemenang
 1. Perlu isi lengkap sehingga 13/4/13 sebelum jam 12 Malam.
 2. Sila Ambil gambar timbangan Hari Pertama & Terakhir. pemenang perlu tunjukkan pic Timbangan sebelum & selepas. Admin akan hubungi anda utk minta pic jika menang(wajib).(atau kalau rasa menang boleh PM fazrin)
 3. ADA HADIAH UNTUK BATTLE INI.
.
UPDATE DISINI
(BOOKMARK LINK NI UTK MEMUDAHKAN ANDA)


CUBA IKUT NI.
 1. MINUM 2 GELAS AIR SEBELUM MAKAN
 2. JANGAN AMBIL MAKANAN BERKUAH
 3. TIMBANG SETIAP HARI SELEPAS BANGUN TIDUR
 4. TIDUR CUKUP

MENU BOLEH DIMAKAN.
JANGAN MAKAN BENDA YANG TIDAK TERSENARAI DISINI
 • TELUR
 • IKAN
 • AYAM
 • LEMBU
 • KAMBING
 • PUYUH
 • UNTA
 • UDANG
 • MINYAK SAWIT
 • AIR KOSONG SETIAP 25KG BERAT = 1 LITER
 • BUTTER
 • MAYONIS(CARB PALING LOW, 1 SUDU SEHARI SUDAH)
 • SATE BUATAN SENDIRI(NO SUGAR)
 • SAYUR HIJAU(LIMIT DUA CAWAN)
 • CILI, BAWANG, GARAM, KUNYIT(SEDIKIT)
 • MULTIVITAMIN
 • RUMPAT LAUT
 • TEH 0 KOSONG
 • TEH HIJAU
 • CHEESE 
Sumbangan atau tajaan boleh dibuat dibawah

10 HARI 5KG
YANG BELUM FAHAM APA DIA DIET ATKINS > http://bicikut.blogspot.com/2011/04/13-april-2011.html

“Sesungguhnya kejujuran/kebenaran (ash-shidqu) mengantarkan pada kebaikan (al-birru), dan sesungguhnya kebaikan mengantarkan pada surga. Sesungguhnya kebohongan/kedustaan mengantarkan pada kefasikan/kemaksiatan, dan sesungguhnya kefasikan/kemaksiatan mengantarkan pada neraka. Sesungguhnya seseorang yang benar-benar bersikap jujur/benar akan dicatat di sisi Allah sebagai orang yang jujur/benar. Sesungguhnya seseorang yang benar-benar berbohong di sisi Allah akan dicatat sebagai pembohong.” (Mutaffaq ‘alaih).

"Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata, kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri, semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak"

Isnin, 1 April 2013

how to add photo to group photo album via mobile / masukkan gambar dalam album menggunakan handphone

bagaimana masukkan gambar dalam album di group
1. buka apa2 browser dalam handphone mahal anda.

pandai pun...tak sia2 beli handphone mahal...

buruk sangka

"Dari Abi Hurairah berkata: Bersabda Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam: Aku peringatkan kamu dari prasangka sesungguhnya prasangka itu adalah bisikan yang paling bohong. Dan janganlah kamu mencari-cari rahsia (kelemahan, ke’aiban dan keburukan saudaranya), janganlah merasa-rasakan (yang bukan-bukan), janganlah kamu melakukan pertengkaran, jangan berhasad (dengki), jangan berbenci-bencian, janganlah membelakangkan (saudaramu seagama). Dan jadilah kamu hamba Allah yang bersaudara". H/R al-Bukhari.
//untuk off kan copy paste