Saya juga seperti anda mengalami masalah kegemukan, dan sentiasa berusaha untuk kurus..bertahun2 saya cuba kurangkan berat badan, tapi tak berjaya. impian saya untuk kurus telah menjadi kenyataan bila terjumpa "Diet Atkins". cubaan pertama saya selama
Seminggu turun 5 kg,

menguatkan lagi semangat saya untuk teruskan diet ini. 2 bulan pertama saya berjaya membuang 22kg, & lagi 8kg utk 2 bulan berikutnya.hasilnya 30kg selama 4 bulan.

Saya kongsi caranya disini -- Diet Atkins -- ,& buktinya --Sebelum & Selepas--
oleh kerana saya tidak berkesempatan untuk menjawab soalan,
saya telah menubuhkan -- Kelab Diet Atkins -- untuk kita semua berkongsi ilmu disana, anda boleh request sebagai ahli. Segalanya percuma.

"Manusia yang gagal akan cuba sedaya upaya mencari seribu alasan untuk berubah, namun manusia yang berjaya akan mencari seribu cara untuk melakukan perubahan. Seribu cara itu mungkin sudah ada di depan mata anda, namun tanpa komitmen dan keazaman dalam diri anda sendiri, perubahan itu pasti tidak akan berlaku"


Jumaat, 28 Mac 2014

Garmin forerunner 220 review


1. Ada jam & date
2. Ada kalori
3. Boleh tgk avg pace,pace masa lari
4. Boleh set low zone & high zone
5. Ada alert sound & vibration untuk alarm, zone alert, pace alert, time alert, distant alert.
6. Boleh transfer data terus ke handphone tanpa guna pc, guna bluetooh.
7. Ada gps, utk cek kelajuan & jarak.
8. Boleh setting jenis2 senaman yg kita nak buat, set kat pc, terus upload ke jam. & kita follow..contoh kita set nak lari pace 6-7, kurang dr 6 jam akan alert, lebih dr tujuh, jam akan alert. Atau pun set heart rate zone, jam akan alert bila lebih & kurang.
9. Ada built-in accelerometer untuk tracks distance atas treadmill, so naik treadmill pun dia boleh detect jarak kita lari.
10. Ada 3 display screen, 2 dispaly kita boleh set sendiri, apa yg kita nak tgk,contoh kalori, pace, speed, distant & lain2.

Puas hati la beli jam forerunner 220.

Kekurangan
1.tiada virtual race macam model 620
2. Bateri klu on gps bertahan 10jam sahaja, kalau setakat lari 50km tanpa henti, xde hal. Tp kalau nak lari 150km,tak boleh ar sbb lebih dari 10jam., . Bateri boleh di cas guna usb.

Itu je setakat ini...

Isnin, 24 Mac 2014

Khasiat ikan keli

Khasiat ikan keli:

Penyelidikan yang dikendalikan oleh Insitut Ikan Keli Amerika Syarikat mendapati bahawa ikan keli yang diternak dan diberi makan dengan pelet mempunyai sumber protein yang baik. Kaya dalam protein dan lemak asid omega-3 serta rendah kolestrol dan lemak tepu; ia adalah ideal untuk diet kesihatan. Menurut satu kajian yang diterbitkan oleh jurnal Persatuan Perubatan Amerika, tahap sederhana lemak politepu dan asid lemak omega-3 memberi faedah kesihatan untuk gastrousus, neurologikal, kaediovaskular, sistem peredaran dalam badan. Laporan itu juga menyebut bahawa pengambilan satu hingga dua sajian ikan keli seumpama dalam seminggu boleh mengurangkan separuh risiko kematian akibat serangan jantung


Selain mempunyai kandungan asid lemak Omega 3 yang tinggi yang datangnya dari sumber pemakanan ikan iaitu fitoplankton. Asid lemak yang banyak terdapat dalam minyak walnut, plankton marin dan ikan yang berlemak. "Kebaikan asid lemak ialah ia dapat mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung. Minyak ikan yang terdapat di dalam ikan keli ini dapat mengurangkan ketidakstabilan denyutan jantung dan lain-lain. Asid lemak ini boleh mengurangkan risiko pesakit jantung, Ia juga mampu mengurangkan pembekuan darah iaitu punca utama sakit jantung dan mengurangkan kandungan kolesterol di dalam badan. 

Ikan keli ini juga baik untuk pertumbuhan otak dan pembesaran kanak-kanak, kerana kandungan DHA yang terdapat di dalamnya. Ini kerana otak manusia memerlukan lebih daripada 20 gm DHA. Tahap DHA yang rendah berkait rapat dengan paras serotonin rendah yang boleh mengakibatkan tekanan jiwa. Pengambilan Omega yang terdapat di dalam ikan keli ini mempunyai banyak kelebihan dan banyak kebaikanya.

Tips:

Omega-3 yang terdapat dalam ikan keli membantu:

Menyelesaikan masalah kemandulan.
Dapat menyuburkan rahim.
Ianya juga boleh merawat kanser awal.

Sabtu, 22 Mac 2014

Carb bunga kobis

Ramai suka makan ni..tp 100grams 5 carb ye..so berhati hati...100grams byk mana ek?


Dari kecil kita diajar tentang kalori...

Sebut pasal diet, mesti org fikir makan oat, limau, beras perang, gula perang, roti gandum, & berlapar. utk pengetahuan semua kita disini diet rendah karbohitrat, bukan diet kurang kalori....

Isnin, 17 Mac 2014

Download Induction note dlm bentuk gambar untuk mudah disimpan


Jumaat, 14 Mac 2014

Diet atau senaman lebih berkesan?

Pengalaman sendiri: untuk kurangkan berat .80% pemakanan mainkan peranan, hanya 20% senaman. Better kalau tak mampu bersenam, jaga makan betul2, nanti dah hampir kurus boleh start bersenam.


Diet & senam = lost weight

Diet tapi tak senam = still lost weight.

Senam tapi tak diet = no lost weight.

Khamis, 13 Mac 2014

Ketosis strips untuk check induction anda gagal atau tidak

Faedah memeriksa ketosis ketika beratkins: 
Menujukkan badan kita membakar lemak sebagai tenaga bukan lagi karbohidrat
Menujukkan menu kita selama berdiet adalah halal Atkins
Membuat kita lebih fokus berdiet untuk elak kantoi kerana ketosis akan hilang
Supaya kita tenang jika berat statik kerana badan kita sedang menyusut dari segi saiz
Oleh itu, pada yang selalu stress kalau berat statik, ini merupakan salah satu cara untuk menjawab kepada masalah anda.

KETOSIS
Apabila lemak pecah menjadi tenaga ia akan melalui suatu proses yang di namakan ketosis. Ketosis merupakan proses semula jadi dalam tubuh kita. Ia merujuk kepada proses penukaran lemak kepada tenaga, ketone dan air. Untuk memulakan ketosis adalah sukar kerana seseorang perlu melalui pelbagai fasa yang sukar sebelum ketosis berlaku.

Fasa yang dimaksudkan adalah penurunan jumlah karbohidrat dalam makanan, meningkatkan tahap hormon dan enzim dalam darah dan fasa ketiga meningkatkan aktiviti otot dengan bersenam.

Setelah ketosis berjaya dimulakan badan akan menjadi kurus dan cantik. Tubuh juga beroleh tenaga yang luar biasa. Tahukah anda bahawa ketosis juga menjadikan kulit kita semakin cantik dan berseri??

CARA MENGGUNAKAN KETOSIS STRIP
Lakukan ujian ke atas air kencing anda sebaik-baiknya di awal pagi sebelum makan/minum apa-apa. Celupkan Ketone Strip ke dalam air kencing selama 1 - 2 saat. Pastikan bahagian depan Ketone Strip yang terdapat kertas ujian tercelup ke dalam air kencing sepenuhnya.(kalau nak cara paling sempoi, masa kencing tadahkan jer haha). Bandingkan keputusan ujian dengan jadual keputusan Ketone Strip.

PANDUAN JADUAL KEPUTUSAN
Jadual Keputusan Keto Sticks Jika keputusan (perubahan warna) menunjukkan: (Rujuk Jadual Keputusan Keto Sticks )

Kuning cair @warna asal (Negative) - Menunjukkan anda bukan di peringkat ketosis iaitu anda masih mengambil terlalu banyak karbohidrat dalam diet harian anda. 
Kuning gelap sikit / Merah sangat muda (Trace) - Anda dalam keadaan ketosis iaitu pembakaran lemak kepada tenaga sedang berlaku. Walaubagaimanapun anda masih belum di tahap yang ideal.
Merah muda (Small) - Ini adalah bacaan ideal di mana anda dalam keadaan ketosis dan corak pengambilan karbohidrat /pemakanan anda adalah betul. 
Ungu muda (Moderate) - Anda dalam keadaan ketosis yang agak tinggi. Kemungkinan besar badan anda memerlukan lebih air.
Maroon / Ungu (Large) - Ketosis terlalu tinggi dan tubuh anda amat memerlukan air dan anda perlu mengambil karbohidrat dalam diet anda.

Untuk pembelian ketosis strips, boleh beli pada kawan saya dibawah:


KETONE STRIP (100 STRIPS)


RM 30 Semenanjung
RM 35 Sabah & Sarawak 
Harga sudah termasuk poslaju

NADIYAH BINTI ABDUL

MAYBANK 162843023731
CIMB 7018702676
RHB 11229100128203

TELEFON 012-3296364
EMAIL ketonestripkda@gmail.com

Selepas bayaran dibuat, WAJIB sertakan
Bukti pembayaran (resit @ sbg)
Nama Bank
Masa & Tarikh
Jumlah Bayaran
Sila maklumkan jika membuat bayaran melalui akaun pihak lain

MAKLUMAN PENGHANTARAN
Nama Penerima
Alamat Lengkap
Number Telefon

Elakkan bayar last minute, thanks HAPPY ATKINS!!!!

LINK utk rujukan :

http://duluakuboroi.blogspot.com/2012/09/ketosis.html...

https://m.facebook.com/notes/kelab-diet-atkins-malaysia/pembelian-ketosis-strip/253776934749080/?ref=bookmark&_rdr

DULU AKU BOROI: KETOSIS
duluakuboroi.blogspot.com


Rules of Induction dari buku atkins

Rules of Induction 
 Another purpose of the Induction phase is to demonstrate to you that even you can lose weight
while eating luxuriously. But it must be followed precisely for success! If you do it at all 
incorrectly you may prevent weight loss and end up saying, "Here is another weight loss plan that didn't work." So I want you to memorize the following twelve rules as though your life 
depends upon it. It does. 
1. Eat either three regular-size meals a day or four or five smaller meals. Do not skip meals
or go more than six waking hours without eating. 
2. Eat liberally of combinations of fat and protein in the form of poultry, fish, shellfish, eggs 
and red meat, as well as of pure, natural fat in the form of butter, mayonnaise, olive oil, 
safflower, sunflower and other vegetable oils (preferably expeller-pressed or coldpressed). 
3. Eat no more than 20 grams a day of carbohydrate, most of which must come in the form
of salad greens and other vegetables. You can eat approximately three cups-loosely
packed-of salad, or two cups of salad plus one cup of other vegetables (see the list of 
acceptable vegetables on pages 125-126). 
4. Eat absolutely no fruit, bread, pasta, grains, starchy vegetables or dairy products other 
than cheese, cream or butter. Do not eat nuts or seeds in the first two weeks. Foods that 
combine protein and carbohydrates, such as chickpeas, kidney beans and other legumes, 
are not permitted at this time. 
5. Eat nothing that is not on the acceptable foods list. And that means absolutely nothing! 
Your "just this one taste won't hurt" rationalization is the kiss of failure during this phase 
of Atkins. 
6. Adjust the quantity you eat to suit your appetite, especially as it decreases. When hungry, 
eat the amount that makes you feel satisfied but not stuffed. When not hungry, eat a small 
controlled carbohydrate snack to accompany your nutritional supplements. 
7. Don't assume any food is low in carbohydrate-instead read labels! Check the carb count 
(it's on every package) or use the carbohydrate gram counter in this book. 
8. Eat out as often as you wish but be on guard for hidden carbs in gravies, sauces and 
dressings. Gravy is often made with flour or cornstarch, and sugar is sometimes an 
ingredient in salad dressing. 
9. Avoid foods or drinks sweetened with aspartame. Instead, use sucralose or saccharin. Be
sure to count each packet of any of these as 1 gram of carbs. 
10. Avoid coffee, tea and soft drinks that contain caffeine. Excessive caffeine has been 
shown to cause low blood sugar, which can make you crave sugar. 
11. Drink at least eight 8-ounce glasses of water each day to hydrate your body, avoid 
constipation and flush out the by-products of burning fat. 
12. If you are constipated, mix a tablespoon or more of psyllium husks in a cup or more of 
water and drink daily. Or mix ground flaxseed into a shake or sprinkle wheat bran on a 
salad or vegetables. 

Rabu, 5 Mac 2014

BENARKAH pengambilan telur boleh mendatangkan komplikasi kesihatan

BENARKAH pengambilan telur boleh mendatangkan komplikasi kesihatan kepada anda dan pengambilan suplemen dapat memberikan perlindungan daripada penyakit? Ruangan baik buruk minggu ini memberikan anda jawapannya.


>

BAIK - TELUR MENYIHATKAN
TIDAK lama dahulu pengambilan telur dianggap diet yang negatif. Hakikatnya telur tidaklah semudarat yang disangka.

Telur tidak digemari kerana kandungan kolesterol di bahagian yang berwarna kuning. Kolesterol mudah terkumpul di dalam salur darah sekali gus meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Namun pada hari ini mengambil telur bukanlah punca utama yang meningkatkan kolesterol dalam darah. Sebaliknya lemak tepu di dalam mentega dan lemak haiwan yang lain akan memberi kesan yang lebih teruk.

Jika anda sihat dan mengamalkan diet yang seimbang, kehadiran kolesterol di dalam makanan yang diambil seperti telur, tidak perlu dirisaukan.



Menurut Profesor Mark Wahlqvist dari Universiti Monash, dan Barbara Eden dari Yayasan Jantung Australia, biarpun telur mengandungi lemak, jumlahnya hanyalah sekitar lima gram, dan lebih daripada separuh jumlah itu adalah lemak tidak tepu, iaitu lemak baik yang membantu mengurangkan kesan arteri tersumbat akibat kolesterol.

Mesej yang cuba disampaikan di sini ialah telur tidak membahayakan diri anda, sebaliknya ia didatangkan dengan protein, vitamin dan antioksida. Telur sebenarnya merupakan sumber vitamin D yang jarang ditemui.

Jika anda menghidap sakit jantung atau berisiko tinggi untuk menghidapinya kerana tekanan darah tinggi atau faktor lain, anda mungkin perlu mengehadkan pengambilan telur dalam menu harian anda.

Namun bagi kebanyakan orang yang sihat, pengambilan empat biji telur dalam sehari bukan sahaja baik tetapi amat disarankan.

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2008&dt=0608&pub=Kosmo&sec=Kesihatan&pg=ke_02.htm#ixzz2v0NndcCd 
Hakcipta terpelihara

Isnin, 3 Mac 2014

Berita gembira lagi, pregnant dgn izin Allah

Berita gembira lagi utk ahli kda

Ahad, 2 Mac 2014

Boleh & tak boleh makan dalam bentuk gambar. Induction

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tempoh Diet

LilySlim Diet days tickers
//untuk off kan copy paste