Mereka sudah berjaya

Siapa saya??

Saya juga seperti anda mengalami masalah kegemukan, dan sentiasa berusaha untuk kurus..bertahun2 saya cuba kurus, tapi tak berjaya. impian saya untuk kurus telah menjadi kenyataan dengan "Diet Atkins". cubaan pertama saya selama
Seminggu turun 5 kg,

menguatkan lagi semangat saya untuk teruskan diet ini. 2 bulan pertama saya berjaya membuang 22kg, & lagi 8kg utk 2 bulan berikutnya.hasilnya 30kg selama 4 bulan.

inilah caranya -- Diet Atkins -- ,& buktinya --Sebelum & Selepas--
oleh kerana saya tidak berkesempatan untuk menjawab soalan,
saya telah menubuhkan -- Kelab Diet Atkins -- untuk kita semua berkongsi ilmu disana, anda boleh request sebagai ahli. Segalanya percuma.

"Manusia yang gagal akan cuba sedaya upaya mencari seribu alasan untuk berubah, namun manusia yang berjaya akan mencari seribu cara untuk melakukan perubahan. Seribu cara itu mungkin sudah ada di depan mata anda, namun tanpa komitmen dan keazaman dalam diri anda sendiri, perubahan itu pasti tidak akan berlaku"


Jumaat, 31 Mei 2013

Apakah tanda tanda dan siapakah yang berada dalam kumpulan pra diabetes

Apakah tanda tanda dan siapakah yang berada dalam kumpulan pra diabetes?
1. Sering keletihan, kehausan dan kerap membuang air kecil.
Ia adalah tanda-tanda biasa penghidap diabetes. Sekiranya anda ada menghadapinya, kemungkinan besar anda seorang pra diabetik.
2. Tidak cukup tidur menggangu sistem tubuh badan anda. Antara akibatnya anda mungkin mengalami ketidakseimbangan gula dalam darah.
3. Sejarah keluarga yang menghidap diabetes, sekaligus meletakkan anda dalam kumpulan berisiko pra diabetes.
4. Anda seorang yang obes. Obesiti meningkatkan risiko diabetes.
5. Sekiranya anda menghidap PCOS, ia meningkakan risiko ini.
6. Anda mendapati tompokan hitam pada kulit di bahagian berlipat.
Walau bagaimanapun, pra diabetes boleh dikawal dengan mengubah cara hidup agar tidak menjadi lebih teruk – diabetes.
Cara mengawal pra diabetes:
- BERSENAM. Cuba bersenam untuk 30 minit sehari, 5 hari seminggu.
- MENGAWAL PEMAKANAN – Pengambilan makanan seimbang terutama yang tinggi serat.
- JANGAN AMBIL MUDAH SOAL KESIHATAN. Berjumpalah doktor untuk pemeriksaan.
Pengambilan supplement untuk pra diabetes:
- B complex
- Fibre plan unflavoured
- Zinc complex
- Vita C
- Vitalea

Jenis-jenis Senaman


Senaman adalah satu bentuk aktiviti fizikal yang dilakukan untuk mendapatkan pelbagai manfaat, antaranya adalah untuk menguatkan otot dan sistem kardiovaskular, untuk menurunkan berat badan, atau untuk menetapkan berat badan, dan juga untuk mengisi masa lapang. Senaman juga boleh menjaga bentuk tubuh badan kita.



Senaman yang kerap dan berterusan dapat membantu sistem imun kita agar lebih baik, dan mencegah pelbagai penyakit: antaranya ialah penyakit jantung, penyakit kardivaskular, (kencing manis0 Diabetes type 2, dan kegemukan/obesiti. Selain dari itu, senaman juga dapat mencegah terjadinya tekanan perasaan, dan dapat memberikan daya tarikan pada bentuk badan kita, dan seterusnya meningkatkan lagi keyakinan diri.

Secara umumnya senaman atau aktiviti fizikal dapat dibahagi kepada 3 jenis:

1. Senaman Fleksibiliti 

Tujuan dari senaman fleksibiliti adalah untuk meningkatkan fleksibiliti atau kelenturan dari otot dan sendi. Contohnya seperti senaman regangan.



2. Senaman Aerobik atau Kardio 

Senaman aerobik merupakan senaman  fizikal yang mempunyai intensiti yang rendah dan tenaga yang dihasilkan dari senaman jenis ini adalah melalui proses penjanaan tenaga-aerobik. Aerobik sendiri bererti penggunaan "oksigen" untuk memenuhi keperluan tenaga pada waktu senaman dilakukan, atau lebih dikenali sebagai metabolisme aerobik.


Secara amnya senaman aerobik dapat menurunkan risiko kematian kerana penyakit kardiovaskular (penyakit yang melibatkan jantung dan saluran darah). Antara kebaikan senaman aerobik adalah:

a.Menguatkan otot yang digunakan untuk respirasi (proses pernafasan), untuk memudahkan pengaliran udara ke paru-paru.
b.Menguatkan otot di jantung.
c.Mengukuhkan seluruh otot dalam badan
d.Meningkatkan kecekapan pengedaran darah dan merendahkan tekanan darah
e.Meningkatkan jumlah sel darah merah di dalam badan, seterusnya memudahkan pengangkutan oksigen
f.Meningkatkan kesihatan mental, termasuk mengurangkan stress dan kemurungan
g.Menurunkan risiko kencing manis
h.Membakar lemak dan mengukuhkan otot
i. Aktiviti aerobik yang mempunyai impak tinggi (seperti berjoging atau melompat tali "skipping rope"boleh merangsang pertumbuhan tulang, serta mengurangkan risiko osteoporosis pada lelaki dan wanita.

Antara aktiviti-aktiviti yang merupakan senaman aerobik adalah seperti mengayuh basikal, berenang, berjalan, melompat tali, mendayung, berlari, mendaki atau bermain permainan dalam waktu yang lama seperti tenis, bola sepak dan sebagainya.

3. Senaman Anaerobik 

Senaman anaerobik adalah senaman dengan intensiti yang cukup untuk mencetuskan metabolisma anaerobik (tanpa penggunaan oksigen, atau penggunaan oksigen yang kurang). Ia digunakan pada atlit untuk mendapatkan kekuatan, kelajuan dan kuasa dan pada ahli bina badan yang ingin menambahkan jisim otot. Sistem tenaga otot yang dilatih menggunakansenaman anaerobik adalah berbeza berbanding dengan senaman aerobikia memberikanprestasi yang lebih baik dalam tempoh yang singkat, pada aktiviti berintensiti tinggiyangberakhir dalam masa beberapa saat dan bertahan sampai sekitar 2 minit.


Contohnya senaman anaerobik antaranya ialah seperti latihan angkat berat, latihan berat, latihan berfungsi, latihan yang eksentrik, lari pecut , dan pelbagai senaman lain yangmeningkatkan kekuatan otot dalam jangka waktu yang pendek.

lemak yang berlebihan

Lemak penting untuk badan. Namun, dalam keadaan lemak yang berlebihan, ia amat berbahaya kepada badan. Antara penyakit yang terkenal disebabkan lemak ialah, arterosklerosis (enapan lemak di salur darah yang membawa kepada banyak komplikasi). Kurus tidak bermakna anda sehat. Anda mungkin tidak gemuk, namun anda mungkin mempunyai banyak kandungan kalori di dalam badan. Senaman membakar lemak. Bagaimana lemak ini terbakar ? Secara biokimia, tenaga pertama yang digunakan di dalam badan ialah karbohidrat, diikuti dengan lemak , dan protein. Kandungan karbohidrat di dalam badan tidak banyak. Dalam keadaan kekurangan tenaga, karbohidrat akan disimpan untuk kegunaan otak dan jantung,manakala bahagian lain akan menggunakan lemak untuk mendapatkan tenaga. Bersenam memerlukan jumlah tenaga yang banyak. Dalam keadaan kekurangan karbohidrat, lemak akan ditukar menjadi glukosa ( lipolysis ) untuk menampungi keperluan badan yang inginkan glukosa. Inilah yang dimaksudkan dengan pembakaran lemak. Dengan ini anda akan terhindar dari penyakit yang disebabkan oleh lemak, seperti arterosklerosis yang membawa kepada kegagalan jantung berfungsi , strok, obesiti dan lain lain lagi.

Khamis, 30 Mei 2013

atkins vs musle / otot

org selalu kata buat atkins hilang musle, bdn cepat naik balik, so aku pernah berazam nak buktikan dgn atkins pun boleh ada musle, semuanya kita yg tentukan.
gunakan atkins utk kurus/cutting, lepas tu workout lah..bukan susahpun. nak cantikkan bdn kenala workout, klu harap atkins 100% memang xdpt la...bg aku, atkins hanya utk kurus. yg lain2 kita yg tentukan..

Rabu, 29 Mei 2013

kenapa perlu aku perlu kurus?

Julat sihat (berat badan unggul) adalah antara 20 hingga 25. Pengiraan BMI ini hanya diterima pakai bagi usia antara 18 hingga 64 tahun .

             Berat badan anda berlebihan? Jangan risau, pasti ada penyelesaian jika anda benar-benar inginkan perubahan. Langkah seterusnya, setkan dalam otak sebab-sebab mengapa perlu kurus: 

1.  Kesihatan yang baik : Risiko untuk menghidapi penyakit kronik seperti sakit jantung, darah tinggi atau kencing manis dapat dikurangkan jika badan kurus. 
2. Jimat duit makan : Jika badan gemuk, makan pun pasti  berselera besar.Shopping barangan dapur pun tentu banyak (termasuk beras dan makanan rapu). Nak jimat kena la kurus. 
3. Jimat duit petrol : Berat badan berlebihan menyebabkan bebanan kepada kereta. Pasti terpaksa  tekan minyak lebih untuk menggerakkan kereta. 
4. Meningkatkan keyakinan diri : Estim diri bertambah bila berada di sekeliling orang lain. Panggilan  'kakak' atau 'makcik' dapat dilenyapkan. Di samping itu, mudah mencari pasangan hidup. 
5. Membuktikan bahawa diri mampu berubah : Ramai insan yang mencabar kita untuk kurus. Oleh itu, buktikan kepada mereka bahawa kita semestinya boleh kurus dan cantik. 
6.Memberi kepuasan kepada diri sendiri : Satu kepuasan jika dapat mencapai sasaran. Cabaran paling besar dalam hidup si gemuk adalah di saat perpisahan dengan makanan kegemarannya. 
7. Senang mencari saiz baju : Dulu kurus, baju saiz S atau M je. Tapi kini dah jadi saiz L atau XL. Sayang dah tak boleh pakai baju saiz S atau M tu.  Kalau dipakai juga, sebiji macam sarung nangka. 
8.Memudahkan pergerakan : Kalau naik pengangkutan awam (bas, komuter) yang padat, sukar untuk menyelit masuk dengan tubuh badan yang besar. Terpaksa tunggu bas atau tren seterusnya. 

Perkara pertama yang perlu dilakukan oleh orang yang nak kurus adalah berazam dalam hati dan fikirkan bahawa hanya kita yang mampu mengubah diri kita. Lakukanlah dengan perlahan tetapi konsisten. Ingatlah bahawa ''mencegah itu lebih baik daripada mengubati''.

Selasa, 28 Mei 2013

Kebaikan Minum Air Selepas Bangun Tidur

Terapi air putih Minum

  1. 2 gelas air setelah bangun tidur – Dapat membersihkan organ-organ internal. 
  2. Minum segelas air 30 minit sebelum makan -Dapat membantu fungsi seluruh pencernaan dan ginjal. 
  3. Minum segelas air sebelum mandi -Dapat menurunkan tekanan darah. 
  4. Minum segelas air sebelum tidur -Dapat mencegah stroke dan serangan jantung

1. Meningkatkan Tenaga
Dengan minum air sejurus selepas bangun tidur akan meningkatkan kadar metabolisma anda, ia kan menbantu anda jadi lebih peka dan segar disebabkan meningkatnya kadar tenaga dalam badan.


2. Menbuang Toksin
Ia juga akan menbantu tubuh badan anda mengenyah toksin yang tersimpan dalam sistem tubuh dengan senang. Ini kerana selepas beberapa jam anda tidur badan anda tidak mendapat sebarang cecair untuk itu.

 3. Losing weight
Mara Z. Vitolins, pakar nutrisi dari Wake Forest University Baptist Medical Center berkata kebiasaannya tubuh badan kita tidak dapat menbezakan diantara lapar dan dahaga, jadi dengan meminum air ia dapat menbantu ia mengenalpasti.

Kelebihan Minum Air putih ketika perut kosong 

Tabiat minum air kosong ketika perut kosong adalah salah satu tabiat yang sangat baik. Rasulullah SAW juga sering mengamalkan minum air kosong selepas bangun sahaja dari tidur setiap pagi. Ia juga baik untuk penyakit  antaranya penyakit sakit kepala, sakit badan, sistem jantung, artritis, degupan jantung yang pantas, epilepsi, kegemukan berlebihan, asma bronkitis, TB, meningitis, buah pinggang dan air kencing, muntah-muntah, gastrik, cirit-birit, buasir, kencing manis, sembelit, semua penyakit mata, rahim, kanser dan gangguan haid, hidung telinga dan penyakit tekak

Bangun sahaja daripada tidur pastikan minum segelas air. Baik sebelum membersihkan mulut. Khusus untuk kesihatan. Japanese Medical Society misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu, amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius. Diantara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan perubatan di negara matahari terbit itu ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, sistem jantung, artritis, degupan jantung yang pantas, epilepsi, lemak berlebihan, bronkitis, tibi, meningitis, buah pinggang dan jangkitan pada air kencing.

Isnin, 27 Mei 2013

senam di tasik permaisuri - senaman perut

salah satu senaman perut yang paling berkesan... google "plank"  ...



Isnin, 20 Mei 2013

Ahad, 19 Mei 2013

kl tower sunrise towerthon challenge 2013




sori ek, muka riak sombong dan bongkak,hahaha



Gambar selepas & sebelum (2 tahun ++)

97kg ke 67kg lebih kurang 4 bulan.
lepas tu maintainkan senamam...banyak berlari...& weight training..
tahun 2012 ada buat insanity sket.
latest pic 2013 tu banyak main pull bar...memang cepat kesannya....

Sabtu, 18 Mei 2013

SEMAK TEMPAHAN BAJU





NAMA & ALAMAT SIZE

Warna
FARIHAH
27,Batu 6,
Jalan Kuala Kedah,
06600 Kuala Kedah,
0125945144
M 1 M = Magenta
ARBAIEYAH, collect S 2 S  = Black, S= Magenta
MOHD FAZRIN DAUD, collect M 2 M = Black, Magenta
shamila samat
3194-16 B
kampung kerdas
lorong kiri 1
batu 6 gombak
53100 kuala lumpur
0126093136

XL 1 XL = Magenta
MOHAMAD HAFIZ AHMAD TAJUDIN
31, LOT 25, LRG SERI INDAH 2,
TMN SERI INDAH
JLN SEPANGAR-MENGGATAL
88450 KOTA KINABALU, SABAH.
019-7628604

M 1 M = Black
Suliyana Salmi Binti Tajudin
161-L Batu 18 Lorong Tanjung, Kg Damai Kuang, 48050 Rawang, Selangor.
013-2013199
XL 1 XL = Black
Surianti Binti Abdullah
Cahaya Baru Gas Sdn Bhd, Lot No 678, Jalan PBR 24, Kawasan Perindustrian Bukit Rambai, 75250 Bukit Rambai, Melaka.
012-7838719
XL 2 XL = Magenta, XL= Royal
Nur amira hanim binti azman
Batu 11 , kampung lambar , 71900 labu , negeri sembilan
0136377132 
L 1 L = Black
 Junaidah Mohd Cidaret
Projek Hospital Shah Alam, PT1006 Persiaran Kayangan, Seksyen 7, 40000 Bandaraya Shah Alam
H/P ; 0143214784
M 1 M = Magenta
Regina Anak Mat
 019-788 8611
M & S 2
SITI FATIMAH BT MOHD. YUSOFF
JALAN SEKOLAH
SMK AMINUDDIN BAKI
31200 CHEMOR,
PERAK.
013-4057998

M & L 2  M = Lime green & L =  Royal 
Affende Zaini (FB - Fendi Zaini)
289 Lorong Sutera 4, Taman Maznah, 41000 Klang, Selangor Darul Ehsan
 016-6948151
XL & M 2 XL = Black, M = Black
Norazizah Binti Mohamed Norok
No.49, Taman Nuri Indah
73200 Gemencheh ,
N. Sembilan
0196580410
M 1 M = Magenta
MOHAMMAD SAIFUL RIZAL
SEK. MEN. KEB. MATU
96250, MATU SARAWAK
0134126207
S 1 S = Black
HASLIFFAH
NO 29 JALAN MAWAR 2, TAMAN PUCHONG PERDANA, 47150 PUCHONG
0162124191
M & L 2 M = Black & L = Magenta
Yasser Ibrahim
 Alamat: No 80, Lebuhraya Kampung Jawa
11900 Bayan Lepas, Penang Malaysia
 016-4747649
L 1 L = Black
Suhaila (Suhaila binti Jalil @ Selamat)
(Mahindra Satyam) Satyam Computer Services Ltd.,
Malaysia Global Solution Centre,
Lot 12122, Persiaran APEC (Sebelah Bomba),
63000 Cyberjaya,
Selangor, Malaysia.
0197878690

S 1 S = Black
Elvyen,
kuarters persekutuan,blok c (472), no5, jalan sabu, 95000 sri aman, sarawak
S 2 S = Magenta, S = Royal
Nor Hasliza Yahya
No. 47, Jalan Medan 12, Taman Medan, 46000 Petaling Jaya, Selangor.
013 - 4078732
XL 1 XL = Royal
shamila samat
3194-16 B
kampung kerdas
lorong kiri 1
batu 6 gombak
53100 kuala lumpur
0126093136

XL 1 XL = Black
MOHAMMAD SAIFUL RIZAL
SEK. MEN. KEB. MATU
96250, MATU SARAWAK
0134126207
S 1 S = BLACK
RAFIQ BIN RAKIZAN.
CA-8-05, KONDO SRI HIJAU, JLN PERMAISURI 1/6, SEKSYEN 6, 43200, BANDAR MAHKOTA CHERAS.
M 1 M = Royal
Rozita Jaafar
Mascom (M) Sdn Bhd, 11-2-2, Danau Desa Business Centre
Jalan 3/109F, Taman Danau Desa, 58100 Kuala Lumpur
019-372 1104

S 1 S = BLACK
SYAZWANI BT MOHAMED NAZRI
PEJABAT KESIHATAN DAERAH,JLN SULTAN IDRIS SHAH 1,33000 KUALA KANGSAR PERAK
0175049058
L 1 L = MAGENTA
HAFIDAH NOR BT ISMAIL,
209-2-10 FLAT SENTUL UTAMA, TAMAN DATO SENU 5100 KUALA LUMPUR
XS & S 2 S = LIME GREEN,  XS = MAGENTA
ROZIAH BINTI SAMSIR
JABATAN PERUMAHAN NEGARA,BAHAGIAN PEMULIHAN PROJEK TERBENGKALAI, ARAS 33 NO 51 PERSIARAN PERDANAN PRESINT 4
62100 PUTRAJAYA.
019-2227675,019-3287275

L 1 L = Black
Siti Juliana Sulaiman
Media Prima Berhad
Sri Pentas No3,Persiaran Bandar Utama,
Bandar Utama,47800 Petaling Jaya,
Selangor.016-2008411

L 1 L = Magenta
NURUL ASHIKIN IBRAHIM
35, JLN PENGACARA U1/48, TEMASYA INDUSTRIAL PARK, 40150 SHAH ALAM, SELANGOR
019-6697585

XS 1 XS = MAGENTA
SITI HAWA BINTI MAJID, SMK BANDAR SAMARIANG, JALAN SULTAN TENGAH, PETRA JAYA, 93050 KUCHING, SARAWAK.
013-8296894.
S 2 S = Black, S = Magenta
NURUL HUSNA BINTI MOHD HAN
Alamat: 359 KG. SRI DAHLIA JENGKA 3, 26400 BANDAR JENGKA, PAHANG DARUL MAKMUR.
014-5107982

M 1 M = Black
Muhamad Zaini bin Mahamad Sarip
tingkat 4, ibusawat TM Sri gombak, jalan makmur, 68100 batu caves, selangor.
013-4927428
L,M 2 M = White & L = Royal
Mohd Raizwan Mansur
Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Wisma Kastam Diraja, Jalan Persekutuan A, 0ff Batu 7, Peti Surat 47, 90700 Sandakan, Sabah.
0135524920
S 1 S = Magenta
Rosemary Bt Badul
No. 58, jln tembikai 29 , tmn kota masai, 81700,pasir gudang, johor.
0127883180
XL 1 S = Magenta
NOR SITI FATIMAH BINTI BAHARUDIN
205-C, JALAN KUPANG 6,
KAMPUNG SKUDAI KIRI,
81200, JOHOR BAHRU, JOHOR
013-6639139
XL 1 XL = Black
Win Pamungkas
Chiamoon Garments (M) Sdn Bhd
2587 Lorong Jelawat Satu,Seberang Jaya Industrial Estate
Perai 13700 Pulau Pinang.
0103811164
L 1 L = Black
marliny minggut
klinik kesihatan tinangol
beg berkunci no 6
89058 kudat sabah
0168361831
M 1 M = Black
Nur amira hanim binti azman
Batu 11 , kampung lambar , 71900 labu ,
negeri sembilan
0136377132

L 1 L = Magenta
NORAZLINA BINTI MOHD DAMIN
JABATAN BELIA DAN KEMASYARAKATAN, MAJLIS DAERAH KUALA LANGAT, JALAN SUASA 1, 42700 BANTING, SELANGOR
0133869051

L & M 2 L = Black, M = MAGENTA
NORLISLAWATI BINTI ABDUL
Alamat: BLOK B-T08-U07, PRESINT 14, 62050 PUTRAJAYA
012-7141322

XL 1 XL = Magenta
RABIATUL ILI NAJWA BINTI KHAIRUDDIN
NO. 1, JALAN 9/42, TAMAN SEJAHTERA, OFF JALAN KUCHING, 51200 KL.
0192540839
M 1 M = MAGENTA, M = BLACK
Mohd Saqairi Bin Hassan
Media Prima Berhad, Sri Pentas No 3, Persiaran Bandar Utama, Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya (PE-Airtime Management Group)
019-2777270
L 2 L = Black, L = Magenta
Agnes Lutap
Sublot 105, Unit 8, 3rd Floor, Taman Bamboo Flat, Jalan Tun Hussein Onn, 97000 Bintulu Sarawak.
0178578580

L 1 L = Royal
Hasniza bt Abu Hasan. 
Balai Polis Kerteh, 24300 Kerteh, Kemaman, Terengganu.
019-9327191.
3xl 2 XXXL = Magenta, XXXL =  Royal
Sharifah Atikyah bt syed omar
D/A syarikat faiza sdn bhd
PLO 442 jalan wawasan 16
Kawasan perindustrian sri gading 2
83300 batu pahat johor
0177954173, 0127955973

L 1 L = Black
roziah Rohaizad,
Lot 1406,jalan kenanga
batu 8 sijangkang
42500 telok panglima garang selangor.

M 2 M = Magenta, M = White
rahimah binti ramlan,
smart travel & tours,
18th Floor, Menara Takaful, Jln Sultan Sulaiman, 50000 Kuala Lumpur.
010 366 5084
M 1 magenta
Rozaimah Jaafar
No. 22, Jln PS 4/21,
Pinggiran Senawang, Sg Gadut,
71450 Seremban.
019-6682270
M 1 Magenta
nur amin bin othman
851-1 jalan sri aman,
75400 peringgit melaka,
0176613237
L 1 Black
NADIA HAERANI MASHUDI
JABATAN X-RAY
HOSPITAL PUTRAJAYA
PRESINT 7
62250 PUTRAJAYA
M 3 M = White
M = Black
M = Black
Mohd khairy hafzan bin abd karim,
Lysaght corrugated pipe sdn bhd,
Lot 226181, jalan johan 1/7, kawasan perindustrian pengkalan II, fasa ll, off jalan pusing,
31550 pusing, perak
XL 2 XL = Black, XL = Magenta
Muhammad Syafiq Bin Yusof
UEM Group Berhad(6551-K),
21-2 Mercu UEM (GICT)
Jalan Stesen Sentral 5,
Kuala Lumpur Sentral,
50470 Kuala Lumpur,
016-6325994
M 2 M = Black, M = Royal




Nadiyah abdul,
No 21 jalan beruas 2b/ku8,
taman daya maju,
41050 meru, klang,selangor
M 1 M = black
NUR FARIHAH BT ZULKIFLE
NO.23 JALAN SRI AMAN ,
TAMAN MUZAFFAR SYAH, 75450 AYER KEROH MELAKA
0126375371
M 1 M = Magenta
Mohd Noradzri Bin Rahmat
449 Lorong Songket 2,Taman Maznah,Jln Kota Raja,41000,klang,Selangor
0172297201
L 2 L = Black, L = Black
saliha othman
No 32 jalan jalak.
Kampung Sepinang 85000. Segamat
Johor
019-7161289
L 1 L = lime green

PERTUKARAN MAKLUMAT SILA BUAT SEBELUM JAM 8 MALAM 6 JUN 2013.
email, nama & pertukaran ke fazrin2211@gmail.com atau pm di fb





PEMBELIAN BAJU KDA 2013 DRI FIT TIADA LENGAN PANJANG...(LAST ORDER5HBJUN 2013)


semenanjung RM 25 TERMASUK POS
sabah sarawak RM 30 TERMASUK POS

update* kalau 2 baju rm45 semenanjung, rm50 sabah sarawak
MATERIAL MICROFIBER (DRI FIT) sesuai sgt utk bersenam.

LAST ORDER 5 JUN 2013 & LIMIT 100 ORDER SAHAJA, SAPA LAMBAT TAK DAPAT.
5 jun akan hantar order, MUNGKIN DAPAT DALAM MASA 2 MINGGU SELEPAS 5 JUN.

CARA bayaran:

EMAIL KEPADA fazrin2211@gmail.com
@ pm https://www.facebook.com/fazrin2211

Nama:

Alamat:
no telefon:
saiz:
bilangan:
warna(PILIH DIATAS, tulisan & logo sama macam baju hitam):
attachkan bukti pembayaran sekali.

MAYBANK

MOHD FAZRIN DAUD
164061734893


 senarai nama yang telah membuat bayaran(akan di update bila ada masa)


Selasa, 14 Mei 2013

PUNCA AKU GEMOK

tabiat makan sy masa gemuk, 
sarapan..
roti canai 2 hingga 3 keping
nasi lemak 2 bungkus atau 3

tghari
wajib tambah nasi 2 3 kali

petang
kopok lekor @ jemput2 @karipap

malam
wajib tambah nasi 2 3 kali

tgh malam...dalam kul 11 sampai 2 pagi
beli nasi goreng daging merah
kadang2 nasi kandar..

makanan sampingan yg saya selalu makan...coklat nip, roti & air 100plus.
100plus 1.5liter..xsampai sejam dah habis. memalam wajib minum nescafe @ kopi gelas paling besar....letak susu pekat2...

owh patut la GEMOK

Tanda-Tanda Sakit Di Badan = Suatu Keajaiban Yang Wajib Anda Tahu!

Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.

Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
b) Bersin
i) Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
ii) Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang berlaku di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.

Bibir kering dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.

Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.

KULIT Berpeluh :

a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.
b) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.

RUAM DAN BISUL : Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.

KULIT GATAL DENGAN RUAM : Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.

KULIT PECAH DAN BERAIR : Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.

PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.

BISUL TERJADI DI KEPALA Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.

LOYA/MUNTAH . Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.

 AIR KENCING BERKAPUR Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.

a) CIRIT-BIRIT/KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.
b) SEMBELIT: Membersihkan toksin dari usus kecil.
c) NAJIS BERDARAH 
i) Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus. 
ii) Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.
d) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.

BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan

BADAN TERASA RINGAN : Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.

Disediakan oleh:
Pn. Rusnani Omar
Penolong Pendaftar
Unit Keselamatan & kesihatan Pekerjaan
Universiti Malaysia Perlis



Isnin, 13 Mei 2013

RAKYAT MALAYSIA TERLEBIH MAKAN GARAM


"Berdasarkan kajian pengambilan makanan di kalangan Orang Dewasa Malaysia 2002/2003, pengambilan natrium di kalangan rakyat Malaysia adalah sebanyak 2,575 miligram sehari.
"Ini menunjukkan rakyat Malaysia mengambil natrium melebihi jumlah yang disarankan. Kajian yang sama juga mendapati pengambilan garam yang tinggi dikaitkan dengan peningkatan tekanan darah," katanya.
Berdasarkan Panduan Diet Malaysia 2010 yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan, terdapat beberapa contoh makanan yang tinggi kandungan natrium melebihi paras 480 mg natrium seperti -- kacang panggang (tin), sayur/sayur jeruk (tin), sup tomato (tin), ayam goreng (makanan segera), kari ayam (tin), kiub ayam, rendang daging (tin), kari daging (tin) dan sardin (tin).
Selain itu kicap pekat dan kicap cair, kondimen seperti sos tomato/cili/tiram, cincalok dan belacan juga melebihi paras 480 mg natrium.
Sehubungan itu, Liow menyeru orang ramai mengurangkan penggunaan garam dan sos dalam makanan selain kurangkan pengambilan makanan dalam tin, dijeruk atau makanan digaramkan seperti telur masin.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0502&sec=Kesihatan&pg=kn_01.htm#ixzz2T7h0jVaf
© Utusan Melayu (M) Bhd

Ahad, 12 Mei 2013

Sabtu, 11 Mei 2013

Majalah rapi kali ke dua

kali kedua masuk majalah rapi...haizz...dah tua2 baru nak masuk majalah...hahaha

kali pertama http://bicikut.blogspot.com/2013/03/pehhmuka-dah-masuk-majalah-rapi-tq-page.html

tq https://www.facebook.com/Blogpagekhas yg rajin post ke rapi


Selasa, 7 Mei 2013

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tempoh Diet

LilySlim Diet days tickers