Saya juga seperti anda mengalami masalah kegemukan, dan sentiasa berusaha untuk kurus..bertahun2 saya cuba kurangkan berat badan, tapi tak berjaya. impian saya untuk kurus telah menjadi kenyataan bila terjumpa "Diet Atkins". cubaan pertama saya selama
Seminggu turun 5 kg,

menguatkan lagi semangat saya untuk teruskan diet ini. 2 bulan pertama saya berjaya membuang 22kg, & lagi 8kg utk 2 bulan berikutnya.hasilnya 30kg selama 4 bulan.

Saya kongsi caranya disini -- Diet Atkins -- ,& buktinya --Sebelum & Selepas--
oleh kerana saya tidak berkesempatan untuk menjawab soalan,
saya telah menubuhkan -- Kelab Diet Atkins -- untuk kita semua berkongsi ilmu disana, anda boleh request sebagai ahli. Segalanya percuma.

"Manusia yang gagal akan cuba sedaya upaya mencari seribu alasan untuk berubah, namun manusia yang berjaya akan mencari seribu cara untuk melakukan perubahan. Seribu cara itu mungkin sudah ada di depan mata anda, namun tanpa komitmen dan keazaman dalam diri anda sendiri, perubahan itu pasti tidak akan berlaku"


Rabu, 29 Jun 2011

Tentang Size Badan

Pengalaman aku sendiri..cerita pasal diet ni walaupun berat x berapa turun, tapi dalam diet ni, size cepat turun.
dulu baju aku XL skrg dah boleh pakai M, seluar dulu 38 skrg 32.
 tapi org kurus ni cepat nampak tua ke? hehehe..soalan cepu emas. takkkkkkkkkkk

Selasa, 28 Jun 2011

update - tinggikan metabolisma utk cepat bakar lemak

  1. buat senaman otot, lagi berotot kita, lagi tinggi metabolisma kita.
  2. minum air sejuk = bila badan kita sama kan suhu badan dgn air.
  3. makan telur banyak
  4. minum air banyak2
  5. marah.....gi marah org banyak2

Isnin, 27 Jun 2011

Tingkatkan Metabolisma

Senang je..Bagi badan banyak otot, metabolisma aku meningkat.
main dumbell ke, sit up ke,hehe....sekian

Ahad, 26 Jun 2011

Tip elak perut buncit

Minum Banyak Air <---selalu org salah anggap

Jika perut penuh disebabkan oleh penyimpanan air, anda sebenarnya dapat mengurangi masalah tersebut dengan minum air lebih banyak. Hal ini akan mencairkan konsentrasi sodium/garam dalam tubuh sehingga meningkatkan jumlah air yang dikeluarkan dari sistem tubuh. Minum lebih banyak air juga menjamin fungsi hempedu efektif untuk mengeluarkan bahan toksin. Jangan kurangkan pengambilan air ketika berdiet, kerana banyak bahan yang sukar dicernakan dan akan menyebabkan perut menggelembung.

Mengurang Pengambilan Garam

Jangan makan gelojoh, kerana ketika anda menelan terlalu cepat, udara tertahan dalam usus dan membentuk gas yang dapat mengakibatkan penggelembungan perut. Duduk ketika makan dan kunyah makan secara perlahan-lahan. Makanan yang t ida k terkunyah menjadi bahagian-bahagian kecil tidak dapat dicerna dengan sempurna yang kemudian menghasilkan banyak gas yang menimbulkan penggelembungan

Makan perlahan-lahan

Terlalu banyak garam dalam diet menambah lebih sodium terhadap cairan tubuh yang memperlambatkan mekanisme sehingga mendorong air keluar dari sel. Akibatnya perut terasa penuh dan menggelembung.

Pengambilan Serat

Serat adalah elemen penting dalam diet, tetapi untuk mengimbangi penyimpanan air yang
menyebabkan penggelembungan, makanlah serat dalam buah-buahan seperti epal dan pear yang memiliki banyak kandungan air.

Awasi Ubat-Ubatan

Perut yang mengembang adalah kesan sampingan dari pengambilan ubat. Aspirin kadang-kadang menyebabkan masalah perut yang mengakibatkan sembelit dan penggelembungan, termasuk pil perancang.

Hindari Sembelit

Sembelit didefinisikan sebagai memiliki lebih sedikit dari tiga kali buang air besar dalam seminggu atau jika terlibat ketegangan. Akibatnya perut terasa bertambah besar. Untuk merangsang isi perut, tingkatkan pengambilan serat dari buah-buahan dan sayuran, amalkan secara berterusan untuk menghindari fermentasi dan pengeluaran gas yang berlebihan.

Bersenam

Olahraga atau bersenam akan membantu menggerakkan cairan dalam perut yang dapat menyebabkan perut besar dengan mendorongnya keluar dari jaringan dan masuk aliran darah di mana akan dikeluarkan sebagai peluh atau dibawa ke hempedu untuk dikeluarkan sebagai urin. Senaman yang disarankan seperti aerobik.

Sabtu, 25 Jun 2011

kecikkan muka

hehe, bukan nak gitau cara..tapi aku nak tanya korang, ada tak cara2 nak bagi muka ni kecik sket, buang lemak kat pipi tembam ni,hehehe...pelik tul, lambat tul turun bahagian muka ni, rasa cam nak letak je atas bara, biar kuar peluh banyak2 kat muka ni.hahaha!

Khamis, 23 Jun 2011

Berita gembira turun lagi 1 kg = 74kg 23.6.2011

Senyum,hehehe.
pagi kemarin makan 2 biji telur separuh masak, hot dog, malamnye makan popcorn..
haizz dah kurang pantang, tapi still turun, maybe skrg ni banyak aktivi yg pakai tenaga kut..
letih sket, tapi bagus leh turun cepat, oyehhhh...
nak wat sit up, bagi slim perut lagi :)

tips: banyakkan berjalan, banyakkan aktiviti...seperti dating ke,hehe

Rabu, 22 Jun 2011

Kecikkan perut BUNCIT

Nah...amalkan selalu setiap pagi atau sebelum tidur..memang cepat berkesan..tapi memula mesti rasa teruk,hehehe


Selasa, 21 Jun 2011

21 june 2011 turun dah....skrg 75kg (^_^)

macam tak caye..langgar pantang selalu..hehe
tadi pagi makan cheese cake, malam tadi makan ayam tanduri dengan sate,
micikut belanje,hehehe.thanks micikut.
bici doakan anda berjaya jugak!
okey kuatkan semangat anda!
 tips: rasa2 malam nak makan makanan yang langgar pantang, siang xpayah makan ape2..hehe..

20 jun 2011 terabur

dalam da tiga hari ni, diet ku berterabur, air kurang minum...
sarapan slalu tinggal, makan tghari pun tak...........
malam je makan...makan banyak plak tu.....ish...gula pun dah start makan sket2..

camne ni kawan2?

Ahad, 19 Jun 2011

Gambar lama 97kg dan terbaru 78kg 19.6.2011

Sabtu, 18 Jun 2011

18.6.2011 Gambar terbaru

Rabu, 15 Jun 2011

15.6.2011

Pagi = ikan kembung 5 ekor
Tengahari = kepala ikan 1, sit up
Malam = sup tulang + daging

Selasa, 14 Jun 2011

14 jun 2011 bermula kembali

tghari : ayam 2 ketul
petang : ikan 2 ekor, asam 50sen..
malam :  sit up, workout dumbell

aku nak 70kg !!!!!!!!

Isnin, 13 Jun 2011

13.6.2011 bercuti.......

Baru balik bercuti......langgar pantang diet..hehehe selama 3 hari...

hari petama makan jambu, cheese cake..chiken chop...dengan sos2
hari kedua makan cendol, pesembur, sup campur, kelapa, white coffie
hari ketiga makan ice blande mocha, sate dengan kuah2

balik timbang...maintain....alhamdullillah...tapi mesti kandungan gula dalam badan dah banyak.
kena hati2.





Jumaat, 10 Jun 2011

Penjagaan muka


U olls.  Hari ini akak nak cerita tentang cara asas penjagaan muka.  Sebab hari itu,  ada kawan akak mengYM akak.  Seikhlasnya,  dia hanya tau cuci muka dan pakai make up.  Dia tak tau apa itu toner,  scrub,  pelembab dan lain-lain lagi.

Okay u olls semua.  Pertama sekali,  u olls kena tau,  muka adalah aspek pertama orang akan tingok kat kita.  So its very important kalau kita menjaga muka kita.  Dan seperti ayat En.  Khafi "Benda ni nak pakai lama kan?"

So hari ini akak nak ajar u olls semua apakah itu penjagaan muka asas.  Apa yang kena pakai?  Apa yang kena pakai dulu?  Pasaipa kita kena pakai?  Macam mana nak pakai? Nak pakai masa bila?  Nak beli kat mana?

Untuk pengetahuan u olls semua,  akak ajar ni bukan untuk pompuan dan semua u olls yang feeling pompuan jugak ok.  Tetapi jugak untuk lelaki okay!  Yes,  lelaki dan jantan semua pun harus tau tentang semua ni.  Jadikan amalan seharian u olls.

Berikut adalah senarai apa yang u olls kena pakai mengikut turutan yang betul.  NOTA  :  Apa yang akak ajar dalam artikel ini adalah penjagaan paling asas ok.  Yang renek menek lain tu,  kalau tak buat pun takpa.  Kalau buat lagi bagus! Sebab bukan semua kita kat dunia ini dilahirkan muka macam pari-pari okay!

Langkah 1
Facial Cleanser


Pasaipa kita kena pakai? 

U olls kena pakai facial cleanser / pencuci muka.  Jangan pakai sabun mandian biasa yang u olls duk buat basoh jubur dan ketiarr.  Tak sama okay.  Pencuci muka adalah sangat penting untuk mencuci permukaan muka kita dari segala onar.

Macam mana nak pakai?
Amik sikit pencuci tu,  buh atas tapak tangan.  Size bijik kacang tanah dah cukup.  Pastu buat bagi dia jadi sabun sikit.  And u olls pun urut kat muka u olls.  Make sure muka dan basah.  Cuci kat semua bahagian secara perlahan.  Pastu bilas dengan air.  Dan lap dengan tuala bersih ok.  Kalau tuala u olls itu berbau,  maknanya kotor la tu noks! Tak reti reti lagi nak tukar pakai tuala baru?

Nak pakai masa bila? 
Pakailah setiap kali u olls mandi.  Tapi yang penting,  pagi-pagi pas bangun tidor and before u olls masok tidor.

Langkah 2

Toner

Pasaipa kita kena pakai? 
Kita kena pakai toner lepas cuci muka sebagai membuang baki-baki sabun yang ada kat kulit kita sebab air saja tak dapat membuangnya.  And also membantu untuk mengkatop pora-pora di permukaan kulit kita.

Macam mana nak pakai?
Amik toner,  boh kat cotton.  Pastu sapu kat muka kita.  U olls akan terkejut bila tengok kat atas kapas itu ada kesan-kesan cokelat dan warna-warna sebab  walaupun lepas menyabon muka kita,  masih ada sisa make up dan kulit mati kita yang tak bersih.

Nak pakai masa bila?  
Setiap kali after kita cuci muka dengan sabun.

Langkah 3
Moisturiser
Pasaipa kita kena pakai?
Moisteriser adalah teramat paling penting kepada kita semua.  Sebab zaman sekarang ni,  dengan cuaca tak menentu,  pencemaran alam dan macam-macam lagi,  so very penting untuk u olls memakai pelembab.  Ada macam-macam produk pelembab yang ada.  So pilihlah apa yang paling sesuai untuk keperluan kulit u olls. 

Kalau yang kulit berminyak,  belilah pelembab yang oil free.  Ada orang selalu tanya kat akak,  saya ni kulit berminyak.  Patut ke saya pakai pelembab lagi?  Noks!  Kalau hang tak memakai pelembab,  kulit u olls akan menjadi lebih berminyak.  Percaya atau tidak tapi telah terbukti dalam sains.  Bila u olls tidak memakai pelembab,  kulit u olls akan membagi tau kat otak u olls "HEY!  TAK DER MINYAK NI NOKS!  SILA REMBESKAN MINYAK DENGAN LEBIH BANYAK!"  Dan sebab itu,  muka u olls boleh dibuat kuali goreng karipap.  So belilah pelembab yang bagus - OIL FREE! 

Kalau kulit kering,  belilah pelembab yang bagus untuk memberikan kelembapan dan minyak yang baik untuk kulit u olls.  Kulit yang kering cepat kedot okay!!

Macam mana nak pakai?
Amik sikit dan buat dot dot dot kat atas muka u olls.  Pastu sapukan dengan jari.  Make sure rata okay.

Nak pakai masa bila?
Setiap kali lepas cuci dan pakai toner.

3 BENDA PENTING LAGI yang merupakan asas penjagaan kulit yang kita semua kena buat.

NIGHT CREAM
Pasaipa kita kena pakai? 
Akak pernah cerita pasai night cream dalam artikel yang sebelum ini bertajuk  :  Barang Mekap dan Kecantikan - Mana nak jimat? Mana nak boroskan?

Macam mana nak pakai?
Macam pakai pelembab.

Nak pakai masa bila? 
Before kita nak masok tidok,  cuci muka dan pakai toner...then u olls pakai night cream okay.



FACIAL SCRUB
Pasaipa kita kena pakai?
Scrub ni yang bila kita pakai rasa macam bijik-bijik!  Haaa...faham kan?  Sekali sekali,  u olls kena pakai facial scrub untuk membuang sel-sel kulit mati yang ada kat permukaan kulit kita.  Kita tak nampak okay.  Tapi u olls boleh rasa.  Bila kita rajin pakai facial scrub,  ada banyak kebaikannya dan yang paling penting untuk mengurangkan white head,  elakkan black head menghaluskan kulit u olls.

Macam mana nak pakai?
Akak ada cara yang paling akak suka.  See here.  We olls tiru Michelle Phan.  Click sini  :  Tips Exfoliation Kulit cara Michelle Phan

Nak pakai masa bila?
Selalu they olls kata,  pakai la 2-3 kali seminggu.  So nak bagi u olls senang pakai,  pakai setiap 3 hari.  U olls boleh pakai before pencuci muka,  atau tak payah pakai pencuci muka dulu pun takpa.  Yang penting,  basahkan muka dulu okay.  Make sure u olls beli scrub yang sesuai untuk wajah u olls.  Kalau untuk u olls yang kulit berjerawat,  dia punya bijik-bijik scrub kecik sikit sebab kulit u olls sensitive.  Kalau untuk lelaki,  dia punya bijik-bijik scrub besak lagi!  Jangan u olls pakai scrub badan  atau scrub kaki kat muka pulaks!! Tak sama okay!

MASKER
Pasaipa kita kena pakai?
Seminggu sekali atau dua kali pakai la masker.  Untuk memberikan nutrisi yang baik untuk muka u olls.  Ada macam-macam jenis masker. 

Peel off - u olls pakai,  pastu boleh peel sekeping-sekeping macam kulit.   
Cream  - Yang ini paling popular dan diperbuat dari macam-macam jenis bahan mengikut kesesuaian.
Face Mask - Yang ini terbaru.  Mudah pakai dan lebih bagus sebab dikatakan lebih berkesan untuk kulit kita.  Tapi selalunya lebih mahal berbanding masker jenis lain.

Macam mana nak pakai?
Make sure muka u olls bersih.  Tak perlu pakai toner lagi.  Sapukan masker ke seluruh wajah dengan jari / applicator / brush sampai tutup semua bahagian muka kecuali area mata,  lubang hidung dan mulut.  Biarkan lebih kurang 15-20 minit.  Jangan cakap-cakap masa pakai tu.  Relaks dan tidur.  Pastu u olls cuci sampai bersih muka,  pakai toner dan cream malam.  Pastu tidur. 

Nak pakai masa bila?
Best kalau u olls pakai ni lepas u olls scrub muka u olls,  sebab masa tu pora kulit u olls semua terbuka.  Zat-zat senang masok.
sumber:http://www.facebook.com/note.php?note_id=456103346830

Khamis, 9 Jun 2011

Keperluan spf pada kita, apa spf?

 Terdapat macam2 produk sunblock, lip balm, dan lain2, yg ada tulis kandungan SPF kan..
nak tahu spf ni apa? spf ni singkatan bagi Sun Protection Factor, sangat penting utk melindungi wajah dari sinaran matahari, contoh kulit akan terbakar(itam) dalam masa 10 minit bila duduk dibawah matahari terik..tapi dengan adanya spf, masa 10 minit itu dapat dipanjangkan..contoh kalau spf 15, maka 15x10 minit = 150minit.......jadi...150minit kita duduk bawah matahari, efek dia baru sama macam 10 minit kita duduk bawah matahari tanpa pakai spf.

Rabu, 8 Jun 2011

Air Sejuk

info - Air sejuk,akan meningkatkan proses metabolisme dalam badan kita utk samakan suhu air ngan suhu badan

8.6.2011

Pagi = sit up, telur 2 biji
tghari = ikan kembung 2 ekor
petang = telur sebiji

sekian......selamat berlapar,hahahaha

Nak cepat turun

1. minum air banyak.
2. makan sebelum 7 petang, kalau mampu, lagi awal lagi bagus
cara ni paling cepat nampak kesannya.

Apabila terlanggar pantang ketika diet , apa nak buat?

1. langgar pagi, petang xyah makan.
2. termakan benda manis, minum air banyak2.
3. terlebih makan, minum air banyak2.

8.6.2011

pagi : telur 2 biji

Isnin, 6 Jun 2011

6.6.2011


tghari = chiken chop kfc..air oreo...
huhu langgar pantang sudah..tapi pagi malam tak makan.minum air je.
memang tak rasa langsung nak makan...i dont know why..
tadi timbang turun 500g.

Jumaat, 3 Jun 2011

Berikut ini beberapa jenis makanan yang membantu mempercepat pembakaran lemak dalam tubuh:

1. Telur
Banyak orang bilang kalau mengkonsumsi banyak telur tidak baik untuk kesehatan. Sebenarnya karena telur memberikan kolesterol yang lebih dari yang seharusnya. Tapi beberapa penelitian menunjukkan kalau diet kolesterol justru mempunyai resiko yang sangat kecil terhadap kolesterol dalam darah jika dibandingkan diet lemak. Diet lemak justru meningkatkan kadar kolesterol dalam darah.

Karena kandungan protein dalam telur sangat tinggi makanya telur dapat membantu membakar lemak dalam tubuh khususnya daerah perut dan pinggul. Tapi kalau Anda masih khawatir akan efek negatifnya, Anda tetap dapat memakan telur dengan menyingkirkan kuningnya. Sehingga asupan protein pun masih tetap bisa Anda dapatkan. Telur juga mengandung vitamin B12, suplemen yang baik untuk menghancurkan lemak.

2. Produk Susu Olahan Rendah Lemak
Berdasarkan beberapa penelitian, wanita yang mengkonsumsi produk susu olahan rendah lemak seperti nonfat yoghurt dan susu rendah lemak tiga sampai empat kali sehari dapat mengurangi lemak hingga 70% dibandingkan dengan mereka yang diet produk susu olahan.

3. Kacang
Meskipun kacang sering dikaitkan sebagai penyebab gangguan pencernaan, ternyata kacang juga menjadi sumber protein, serat, dan juga zat besi yang sangat baik untuk tubuh. Sebut saja kacang merah, kacang tolo, atau kacang hijau.

Kalau bingung jenis kacang apa yang sebaiknya dikonsumsi, coba saja mengkonsumsi edamame atau kedelai segar. Kacang kedelai Jepang ini sangat baik untuk tubuh. Selain rasanya enak, kandungan proteinnya juga tinggi.

4. Oatmeal
Mungkin oatmeal bukan makanan yang enak dimakan begitu saja, tapi oatmeal memiliki kandungan nutrisi yang sangat baik. Mungkin Anda sudah sering mendengar kalau oatmeal dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Hal ini dikarenakan oatmeal mengandung serat larut yang membantu melunturkan kolesterol keluar dari tubuh Anda.

Oatmeal yang paling baik adalah yang tanpa rasa dan tanpa pemanis alias tawar. Jangan pernah menambahkan mentega, gula, atau perasa ke dalam oatmeal karena semua manfaat oatmeal akan hilang. Supaya tidak bosan, tambahkan sedikit potongan buah-buahan ke dalam oatmeal.

5. Minyak Olive
Jenis lemak tertentu sangat baik dan dibutuhkan oleh tubuh, contohnya saja minyak olive. Minyak ini termasuk ke dalam lemak yang baik untuk tubuh karena dapat membakar lemak dalam tubuh dan menjaga kolesterol Anda dalam keadaan normal. Minyak Olive ini mengandung banyak lemak tak jenuh ganda, salah satu jenis lemak yang dapat menjaga tubuh Anda tetap sehat.

Nah, ingin memiliki tubuh indah tak perlu menyiksa tubuh dengan tidak makan sama sekali atau diet ketat tanpa aturan. Tapi justru perhatikan makanan yang dimakan agar membantu proses pembakaran lemak dengan diselingi olah raga yang teratur. Selamat mencoba!

3.6.2011 79kg


akhirnya turun juga berat aku...huhuhu...akhirnya..lebih kurang 9kg lagi kena turunkan berat badan? rasa2 dapat ke dalam sebulan ni? yup..try!!!!!!!
lagi petua nak cepat kurus..
minum air banyak2, tapi, sejam sebelum tido, jgn minum air ok?
sbb bleh dapat penyakit paru2 berair
pagi: telur 2 biji, ikan goreng 2 ekor

Khamis, 2 Jun 2011

2 may 2011

pagi = telur 2 biji, udang 3, ikan 1 hiris
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tempoh Diet

LilySlim Diet days tickers