Siapa saya??

Saya juga seperti anda mengalami masalah kegemukan, dan sentiasa berusaha untuk kurus..bertahun2 saya cuba kurangkan berat badan, tapi tak berjaya. impian saya untuk kurus telah menjadi kenyataan bila terjumpa "Diet Atkins". cubaan pertama saya selama
Seminggu turun 5 kg,

menguatkan lagi semangat saya untuk teruskan diet ini. 2 bulan pertama saya berjaya membuang 22kg, & lagi 8kg utk 2 bulan berikutnya.hasilnya 30kg selama 4 bulan.

Saya kongsi caranya disini -- Diet Atkins -- ,& buktinya --Sebelum & Selepas--
oleh kerana saya tidak berkesempatan untuk menjawab soalan,
saya telah menubuhkan -- Kelab Diet Atkins -- untuk kita semua berkongsi ilmu disana, anda boleh request sebagai ahli. Segalanya percuma.

"Manusia yang gagal akan cuba sedaya upaya mencari seribu alasan untuk berubah, namun manusia yang berjaya akan mencari seribu cara untuk melakukan perubahan. Seribu cara itu mungkin sudah ada di depan mata anda, namun tanpa komitmen dan keazaman dalam diri anda sendiri, perubahan itu pasti tidak akan berlaku"


Rabu, 15 Jun 2011

Atkins Diet - Cara paling berkesan untuk kurus dengan cepat dan percuma

DIET ATKINS - Cara paling berkesan KURUS TANPA PRODUK


TESTIMOL SAYA SENDIRI, SEBULAN TURUN 14KG. 
TOTAL LOST 30KG 4 BULAN.


Saya juga pernah mengalami masalah kegemukan, dan sentiasa berusaha untuk kurus..tapi tak pernah berjaya. impian saya untuk kurus telah menjadi kenyataan dengan "Diet Atkins". cubaan pertama saya selama
Seminggu turun 5 kg,
 
menguatkan lagi semangat saya untuk teruskan diet ini. 1 bulan pertama saya berjaya membuang 14 kg, bulan ke 2 8kg  & lagi 8kg utk 2 bulan berikutnya.hasilnya 30kg selama 4 bulan.



ATKINS DIET
" Had 20 gram karbohidrat selama Induction ini bukan bertujuan untuk menyusahkan anda tetapi untuk memastikan badan anda membakar lemak, bukan glukosa. Dari segi sainsnya, badan akan menggunakan glukosa sebagai bahan api terlebih dahulu sebelum lemak. Jika anda mengehadkan karbohidrat kepada hanya 20 gram atau kurang sehari, store glukosa badan anda akan habis dalam masa 48 jam (2 hari). Selepas tu, apa yang dibakar oleh badan anda sebagai tenaga adalah lemak semata-mata dan dengan cara inilah anda akan menghilangkan lemak.

Atkins Diet ialah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) dan lemak di dalam badan.

Dengan mengurangkan dan mengehadkan makanan berkarbohidrat seperti nasi, mi, kentang dan gula, badan akan mula membakar lemak sebagai bahan api. Ini bererti berat badan anda akan mula menyusut.

Dr Atkins mula mengembangkan idea karbohidrat rendah dalam pemakanan, semenjak tahun 1970an lagi tapi kurang mendapat sambutan. Pada masa itu ramai rakyat Amerika telah mengikuti low-fat diet atau diet rendah lemak.

Melalui low-fat diet, ada yang tidak berjaya mengurangkan lemak badan kerana walaupun mereka mengehadkan makanan berlemak, mereka masih mengambil makanan berkarbohidrat dan bergula, seperti meminum lebih  banyak jus, memakan roti dan kentang berlebihan. Yang berjaya menurunkan berat badan pula selalunya akan kembali ke berat badan asal dalam masa 1-2 tahun kerana kebanyakan diet yang diperkenalkan menyebabkan mereka sentiasa terasa lapar dan tak mampu mengikut teknik low-fat diet itu buat masa yang lama.Itulah sebabnya mereka yang mengamalkan diet rendah lemak (low-fat diet) sering tidak berjaya. Bukan apa, walaupun mereka makan makanan rendah lemak seperti low-fat yoghurt, minum jus buah-buahan, makan hanya roti sahaja tapi tak makan daging atau telur, makan makanan low-fat dalam paket, yang pastinya makanan tersebut mengandungi karbohidrat dari gula, tak kira gula buah-buahan atau karbohidrat biasa.

Dr Atkin telah membuat kajian mengenai low carbohydrate diet dan mendapati yang mereka yang mengamalkan pemakanan kurang dalam karbohidrat tetapi tinggi dengan protein mampu menghilangkan berat badan yang berlebihan dan kekal dalam keadaan langsing seumur hidup.

Atkins Nutritional Approach (ANA) dibahagikan kepada 4 peringkat utama yang perlu diikuti dengan penuh berdisiplin dan dedikasi jika anda ingin mencapai tubuh langsing impian anda. 4 peringkatnya ialah:

  1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
  2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
  3. Pre-maintenance
  4. Lifetime Maintenance

Penerangan fasa Atkins = http://bicikut.blogspot.com/2011/09/ada-4-fasa-atkins.html

Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction.

Dilarang makan Semasa Induction (Permulaan diet): (DOWNLOAD MENU disini)
  1. Nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.
  2. Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya. tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.
  3. Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
  4. Buah-buahan, tak kira apa-apa jenis terutama sekali pisang (23.7 gram karbohidrat sebiji).
  5. Minuman bergula, milo jus buah-buahan, barli, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
  6. Snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
  7. Segala bentuk kekacang, tempe & sebagainya.
  8. Makanan berproses seperti bebola ikan, bebola sotong, bebola ayam(bertepung)
  9. Makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih dan semua produk bergandum.
  10. SOS & Kicap (kebanyakkannya tinggi karbohitrat)
  11. Sayuran berkarbohidrat tinggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak. 
  12. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
  13. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim.
  14. Sate yang diperap dengan gula @ madu (kat kedai)
  15. Keropok lekor, oat, gula perang, beras perang.
Boleh Makan:
  1. Ayam(semua bahagian) - panggang, steam, bakar, sup, digoreng tanpa tepung.
  2. Telur ayam, Telur itik, Telur ikan. - telur dadar, rebus, goreng.
  3. Ikan, Udang, Ketam -  (kurangkan sotong & kerang kerana karbohidrat tinggi.)
  4. Daging(semua bahagian) - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai, keropok kulit lembu.
  5. Sayur, terutamanya sayur hijau. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun. Kurangkan lobak merah, kacang panjang, bendi & tomato.
  6. Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Cuba limit kepada 2-3 keping sehari.
  7. Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
  8. Burger & hotdog? daging sahaja, roti2 buang...(pastikan burger rendah karbohitrat)
  9. Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.
  10. Rumpai laut.
  11. Rempah-ratus boleh digunakan asalkan asli, tak ditambah gula atau perasa tiruan.
  12. Minyak masak, olive oil & sebagainya.
  13. Chewing gum yang sugar free, selalunya 1 carb sebiji, cukup 2 or 3 biji sehari kalau nak makan.
  14. Multivitamin, spirullina, psyllium husk, teh hijau, teh herba, teh org kampung.(tanpa gula)
Syarat-syarat Induction:
  • Pastikan cukup minum air, 1 liter setiap 25kg berat anda.  (Penting)
  • Pastikan anda makan 3 kali sehari (saiz makanan biasa) atau 4-5 kali sehari (tapi portions kecil). Jangan sekali-kali malas makan sebab anda akan terasa sangat lapar nanti dan sukar nak kawal emosi dan nafsu makan. Makan malam biarlah sebelum jam 8.00pm atau 4 jam sebelum tidur. Jangan ponteng makan(menyebabkan badan dalam mood lapar & metabolisma menurun)
  • Makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja. Baca label pada produk di pasaraya. Sebaik-baiknya makan makanan dari pasar seperti ayam, daging, ikan sebab kandungan karbohidratnya 0 gram.
  • Makanan diproses di kilang selalu ditambah gula dan berkarbohidrat tinggi. Baca label tin, botol, kotak atau packet yang dibeli untuk tahu kandungan karbohidrat. Berhati-hati memilih sos dan kicap dalam botol.
  • Jangan makan apa-apa pun yang disenaraikan dalam senarai makanan yang diharamkan di atas. Walau sepinggan nasi pun boleh menaikkan glukosa dalam badan dan menyebabkan anda ketagihan nasi dan benda-benda manis. Bersabar dan berdisiplinlah kalau nak kuruskan badan.
  • Minum banyak air. Kalau sembelit, anda boleh mengambil psyllium husk / serat bercampur secawan air. Psyllium Husk / serat ada dijual dimana-mana farmasi dan kedai Cosway.
  • Makanan boleh digoreng, dipanggang, direbus, disalai asalkan tidak ditambah gula dan madu.BERHATI2 KETIKA MAKAN DI KEDAI, kemungkinan ada gula dalam masakan.
  • Ambil supplement seperti spirullina dan vitamins untuk lebih menyihatkan badan lagi. Pastikan product tidak mengandungi gula.
  • Kurangkan makan berproses seperti burger & hotdog(boleh makan, cuma kurangkan..)

Contoh sarapan / Breakfast
  1. Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
  2. Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
  3. Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
  4. Keju - 2 keping - (1 gram carb)
Makan Tengahari / Malam
  1. Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
  2. Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
  3. Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
  4. Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
  5. Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)
Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!
Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)

Tengoklah pada label makanan diet, terutamanya yang berbentuk paket. Banyak yang ada 0 gram fat and 0 calorie tapi carbohydrate sampai mencecah 30 gram sepeket! 30 gram karbohidrat tu kalau dimakan akan bertukar menjadi glukosa. Bila anda exercise, glukosa itu yang dibakar sebagai tenaga dan hilang, lemak hilang sedikit sahaja sebab tiap-tiap kali makan, anda minum sepeket. Kalau 3 kali sehari, dah 90 gram karbohidrat. Sedangkan kalau nak kurus betul-betul, anda hanya patut makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja! Buat apa membazir duit membeli makanan diet dalam peket sedangkan anda boleh kuruskan badan dengan hanya menjaga karbohidrat dalam pemakanan.
Induction hanya berlangsung selama 2 minggu. Kalau berat badan berlebihan sangat atau lambat menyusut, anda boleh kekal pada tahap Induction(20g) selama 6 bulan ke atas dengan selamat. Tahap seterusnya, Ongoing Weight Loss, akan memperkenalkan makanan berkarbohidrat secara berperingkat, daripada hanya memakan 20 gram sehari, ditambah 5 gram setiap minggu (kepada 25 gram, 30 gram, 35 gram, etc) supaya anda tahu had toleransi karbohidrat anda.
Had toleransi kabohidrat anda ialah jumlah karbohidrat tertinggi sehari (dalam gram) badan anda boleh proses tanpa menyebabkan penambahan atau kekurangan berat badan (equilibrium state). Untuk atlit atau yang bersukan, boleh mencecah tahap 100 gram karbohidrat sehari tapi orang biasanya 40-70 gram sehari. Ada yang bermetabolisma rendah hanya pada tahap 24 gram sehari. 

Cara-cara Shopping Menurut Atkins Diet:

Bahagian Daging:
1.) semua ayam, daging lembu, kambing boleh dibeli.
2.) Semua jenis ikan, udang dan ketam okay. 

Section Frozen Food / Makanan Dibeku:
1.) Berhati2 memilih sosej dan burger.
Ramli burger ayam cuma ada 2.8 gram karbohidrat sekeping, yang Ramli daging ada 3-4 gram.
2.)Frozen pizza, frozen bread, frozen kuih-muih, ice-cream dan apa2 makanan diproses wajib dielakkan kalau nak kuruskan badan.

Bahagian Sayur dan Buah-buahan:
1.) Beli banyak sayuran hijau - kailan, sawi, bayam, kangkung, daun salad, etc.
2.) Elakkan buah-buahan.

Bahagian Makanan Ringan:
1.) Elakkan terus. Jangan galakkan anak-anak memakan keropok dalam peket / crisps / potato snacks sebab mengandungi Trans Fat yang boleh menyebabkab Obesiti di kalangan kanak2.
2.) Jauhi gula2 / coklat.

Section Makanan Dalam Tin:
1.) Pilih tin Tuna, Sardin atau Salmon dimasak dalam air/brine atau in oil. Jangan pilih yang dalam sos tomato sebab bergula.
2.) Jangan beli buah2 dalam tin. Bergula tinggi!

Bahagian Rempah-Ratus dan Perencah Makanan:
1.) Pilih rempah asli, bukan yang ditambah perisa tiruan.
2.) Perencah makanan banyak ditambah gula dan perisa tambahan.

Bahagian2 Lain:
1.) Keju - pilih Cheddar, mozzarella, Swiss, gouda, Goat. Tak kira shredded atau satu block. Jenama Australian Dairies and Krafts okay. Pilih dalam bentuk blok daripada kepingan (slices) sebab yang berkeping lebih banyak karbohidrat (ditambah pengawet lebih).
2.) Chicken / meat slice dalam packet. Baca label.
3.) Elak bahagian mi, spagetti, vermicelli, macaroni.
1.) Kalau ke restaurant/gerai, boleh order steak ATAU telur omelette, ayam panggang, sup sapi, ikan/udang bakar, steam fish, steam boat, sayur-sayuran, tomyam, satay, kebab, dan lain-lain.
asalkan BUKAN nasi, roti.
2.) Fast food
McDonalds - makan burger, tapi jangan makan roti bun. Makan daging burger dan sayur sahaja.
KFC - makan ayam KFC tapi kulit ayam bertepung tu kasi orang lain.
3.) Ayamas AyamA1 panggang - OK, tapi sos cili tu bergula so elakkan. Cicah dengan Tobasco sos atau lada hitam.
Untuk buang air yang berlebihan tu, kita kena  minum dengan banyaknya. Ini adalah benda yang memang orang kekadang susah nak buat, sebab malas nak sediakan air dalam kuantiti yang banyak. Anda perlu minum air yang sangat banyak untuk mengurangkan air di dalam badan. Mesti ramai yang akan mempertikaikan, kenapa kalau kita nak buang air dalam badan kena minum banyak air? bukan ke nanti lagi banyak air dalam badan.
Memang itu adalah perkara yang biasa  yang kita dengar dari semua orang, namun apabila kita minum air kosong yang banyak, kita akan mengelakkan diri kita dari dehydrated atau kekeringan. Kemudian kita akan lebih kerap ke tandas untuk membuang air. Dengan kegiatan ini, banyak mineral yang kita tidak perlukan akan dibuang juga dalam proses ini. Sambil itu, kita akan secara tidak langsung akan melakukan senaman ringkas kerana perlu berulang alik ke tandas.

Ramai yang ingin diet dengan memakan buah-buahan. Namun kita perlu ingat, buah-buahan berwarna mengandungi kandungan gula yang agak tinggi jika diambil dalam kuantiti yang berlebihan. Gula yang berlebihan ini akan ditukar kepada kanji dan akan disimpan sebagai lemak jika kita tidak gunakan. Secara dasarnya, diet dengan hanya memakan buah-buahan adalah menyeksa diri, sebab kita akan lapar.
Peringatan: Jangan sekali-kali berlapar untuk menurunkan berat badan, kerana ianya tidak perlu. Apa yang penting, kita perlu seimbangkan pemakanan kita, kita perlu lihat bagaimana aktiviti harian kita, jika kita jenis yang suka bersarapan dan tidak mengambil makanan tengahari, dan silalah mulakan hari anda dengan sarapan yang agak berat supaya kita akan mempunyai tenaga untuk meneruskan kerja-kerja seharian.
Jika kita malas untuk mengambil sarapan walaupun kurang digalakkan kerana ianya akan menyebabkan kita kekurangan tenaga untuk memulakan hari kita. untuk program ini, kita akan makan seperti biasa, 3 kali sehari. sarapan, makan tengahari,  dan makan malam. Tapi apa yang kita makan untuk setiap sesi adalah berbeza. Untuk makan tengahari, kita boleh makan makanan yang berat, jika anda sukakan ayam, makanlah ayam sebanyak mana pun, Kalau nak makan ikan atau daging pun begitu. Lengkapkan hidangan anda dengan sumber-sumber vitamin dari sayuran atau buah-buahan.

Benda paling penting, buang tabiat suka meminum minuman ringan seperti coke, sprite, pepsi dan sebagainya, kerana minuman ini mengandungi kandungan gula yang sangat tinggi. untuk makan malam, makan makanan yang ringan, seeloknya jangan makan terlalu lambat untuk membolehkan badan kita menghadamkan makanan dan dalam masa yang sama menggunakan tenaga yang dibekalkan oleh badan kita itu.

kepada sesiapa yang gemar untuk bersukan, silalah bersukan, kegiatan sukan seperti berenang, joging, berjalan dan sebagainya akan membantu untuk mengurangkan berat badan, namun ini hanya tambahan. Dengan program yang disenaraikan di atas, ada yang telah turun sehingga 30kg dalam masa beberapa bulan sahaja. Walaupun beliau tidak melakukan sebarang sukan. berjalan sudah memadai bagi yg tidak mampu bersukan.

Peringatan: Ibu hamil tidak boleh mengamalkan Atkins Diet. ibu mengusukan anak tidak digalakkan buat induction, tetapi masih boleh buat low carb diet(bawah 160g carb)


"IT'S NEVER TOO LATE 
TO CHANGE YOUR LIFE"

KELAB DIET ATKINS MALAYSIA


Simple tips by me, 
  1. Makan makanan yg tersenarai dalam list yg boleh dimakan sahaja, & minum air secukupnya.
  2. Jgn skip makan, jgn berlapar, jgn takut makan banyak.

    NOTA TAMBAHAN

    You may choose to stay in Induction if . . .??
    • You still have more than 30 pounds to lose. You should stay in Induction for now if . .
    • You still have a large amount of weight to lose.
    • You’re still struggling with carb cravings
    • You’ve not been fully compliant with Induction.
    • You still have elevated blood sugar or blood pressure levels.
    • Your weight loss is slow and you aren’t physically active.TERUSKAN INDUCTION...!


    Fasa induksi direka untuk 
    • Menukarkan daripada metabolisme membakar karbohidrat kepada metabolisme membakar lemak
    • Menstabilkan gula dalam darah anda dan menghentikan pelbagai gejala-gejala yang menunjukkan gula dalam darah tidak stabil, seperti keletihan, perubahan emosi, kabus otak dan ketidakupayaan untuk berfungsi pada tahap yang terbaik.
    • Bendung keinginan anda dengan menstabilkan gula dalam darah anda.
    • Hentikan ketagihan kepada makanan seperti gula, gandum atau jagung derivatif, alkohol, kafein, gandum atau mana-manamakanan yang lain. Untuk orang-orang yang ketagih manis, makanan tinggi karbohidrat atau tinggi glycemic.

    Peraturan Induksi Satu lagi maksud fasa Induksi adalah untuk menunjukkan kepada anda bahawa walaupun anda boleh mengurangkan berat badan walaupun makan banyak. Tetapi ia mesti diikuti dengan disiplin untuk mencapai kejayaan! Jika anda melakukan kesalahan(langgar pantang), anda boleh mengelakkan kehilangan berat badan dan akhirnya berkata, "Ini adalah satu lagi rancangan penurunan berat badan yang tidak berfungsi." Jadi saya mahu anda menghafal dua belas kaedah-kaedah berikut:
    1. Makan sama ada tiga saiz berkala kali sehari atau empat atau lima hidangan yang lebih kecil. Jangan melangkau waktu makan atau pergi lebih daripada enam jam bangun tanpa makan.
    2. Makan liberal kombinasi lemak dan protein dalam bentuk ayam, ikan, telur dan daging merah, serta lemak yang tulen(bukan segera).
    3. Makan tidak lebih daripada 20 gram sehari karbohidrat, kebanyakan yang mesti datang dalam bentuk sayur-sayuran salad dan sayur-sayuran lain. Anda boleh makan kira-kira tiga cawan salad, atau dua cawan salad campur, satu cawan sayur-sayuran lain.
    4. Jangan makan buah-buahan, roti, pasta, bijirin berkanji sayur-sayuran, atau produk tenusu selain keju, krim atau mentega.Jangan makan kacang atau bijirin dalam dua minggu pertama. Makanan yang menggabungkan protein dan karbohidrat, seperti kacang kuda, kacang buah pinggang dan kekacang lain, tidak dibenarkan pada masa ini. 
    5. Jangan makan apa saja yang tidak ada dalam senarai makanan atkins. ini  adalah faktor kegagalan semasa fasa ini 
    6. Sukat kuantiti yang anda makan sesuai dengan selera anda. Apabila lapar, makan jumlah yang membuat anda merasa berpuas hati. 
    7. Jangan menganggap apa-apa makanan rendah karbohidrat tanpa membaca label! Periksa kiraan carb (pada setiap pakej)
    8. Makan seberapa kerap yang anda mahu tetapi berjaga-jaga untuk karbohidrat yang tersembunyi di sos dan kuah. Kuah sering dibuat dengan tepung atau tepung jagung dan gula.
    9. Elakkan makanan atau minuman yang manis.
    10. Elakkan kopi, teh dan minuman ringan yang mengandungi kafein. Kafein yang berlebihan telah ditunjukkan menyebabkan gula darah yang rendah, yang boleh membuat anda inginkan gula.
    11. Minum sekurang-kurangnya lapan 8 gelas air setiap hari, untuk mengelakkan sembelit dan meningkatkan pembakaran lemak  
    12. Jika anda sembelit, campurkan satu sudu besar atau lebih psyllium dalam cawan atau minum lebih banyak air setiap hari. Atau makan lebih banyak sayur-sayuran.
    PENGGANTI GULA:
    https://www.facebook.com/pages/Pemanis-Semulajadi-Royal-Sweetener/1421082901467870


    TESTIMOL KELAB DIET ATKINS MALAYSIA

    Saiz baju sblm: xxxl
    Saiz baju slps: L or M
    Berat sebelum: 93kg
    Berat selepas : 67kg
    Tempoh :115hari
    Menu kesukaan : Ayam goreng
    Sebab berhenti : Preggy after 6 year married.. Alhamdullilah

    ---------------------------------------------------------------------
    Nickname: Ibarra
    Saiz pakaian sebelum: XXL & seluar 40
    Saiz pakaian selepas: S & 30
    Berat sebelum: 120kg
    Berat selepas: 70kg
    Tempoh diet: 7 bulan induction tak penah kantoi
    Menu kesukaan:ayam panggang

    ---------------------------------------------------------------------

    Saiz sebelum:Xxl
    Saiz selepas: s/m
    Berat sebelum: 80kg
    Berat selepas: 58kg
    Tempoh: 9bulan
    Menu kesukaan: ayam goreng

    ---------------------------------------------------------------------

    Saiz pakaian sebelum: XXL & 48
    Saiz pakaian selepas: M/S & 42/40
    Berat sebelum: 95kg
    Berat selepas: 73kg
    Tempoh diet: 7 bulan
    Menu kesukaan: telur + cheese

    -------------------------------------------------------------------
    Size pakaian sebelum :xxl 
    Size pakaian selepas :M
    Berat sblm :85kg
    Berat selepas :68kg
    Tempoh diet :4 bulan lebih
    Menu kesukaan:telur dan ayam..

    --------------------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum:XXL
    Saiz pakaian selepas:M
    Berat sebelum:87KG
    Berat selepas:71KG
    Tempoh diet:2BULAN LEBIH
    Menu kesukaan:AYAM/IKAN

    ---------------------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: L
    Berat sebelom: 93kg
    Berat selepas: 76kg
    Tempah diet.:51hari.
    Menu kesukaan:ayam, telor dan sayur sawi.

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL - XXXL
    Saiz pakaian selepas: L & M
    Berat sebelum: 102 Kg
    Berat selepas: 75 Kg
    Tempoh diet: 6 bulan
    Menu kesukaan: Pizza Cheese & Telur
    Pic sebelum & selepas

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XL & 40
    Saiz pakaian selepas: S/M & 32
    Berat sebelum: 85kg
    Berat selepas: 65kg
    Tempoh diet: 4 bulan
    Menu kesukaan: ayam goreng/telur sepapan :-)

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum : XXL & Saiz pinggang 44
    Saiz pakaian selepas: S & 30
    Berat selepas: 70kg
    Tempoh diet : 4 tahun - on/off
    Menu kesukaan : Ayam golek

    -----------------------------------------------------------
    94-74kg...42-34size..mkn fav ayam grill +salad..

    -----------------------------------------------------------
    Size pakaian sebelom : xxxl & 46
    Size pakaian selepas : M/L
    Berat sebelum : 97kg
    Berat selepas : 74kg
    Tempoh diet : 3 bulan lebih
    Menu kesukaan : ayam&telor

    -----------------------------------------------------------
    Size pakaian sebelom : xl/40
    Size pakaian selepas : M/33
    Berat sebelum : 110kg
    Berat selepas : 83kg
    Tempoh diet : 6 bulan
    Menu kesukaan : ayam bakar

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: L/M
    Berat sebelum: 89kg
    Berat selepas:74kg
    Tempoh diet: 26.9.13 hingga kini
    Menu kesukaan: bayam,ikn,tlr,aym,air masak 3liter,green tea..hihiii
    Slow n steady

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: S/M
    Berat sebelum: 101kg
    Berat selepas: 66kg
    Tempoh diet: 4bulan 
    Menu kesukaan: Ayam Telor Daging Sayuran Hijau

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL & 42-44
    Saiz pakaian selepas: M/S & 32
    Berat sebelum: 120kg
    Berat selepas: 75kg
    Tempoh diet: 6 bulan
    Menu kesukaan: ayam goreng

    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: baju xxxl/ seluar 42
    Saiz pakaian selepas:bj s/m/seluar 27
    Berat sebelum: 108kg
    Berat selepas: 58kgj
    Tempoh diet:7 bln
    Menu kesukaan:ayam,daging,ikan

    -----------------------------------------------------------
    Nickname: linda
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: M
    Berat sebelum: 86.6kg
    Berat selepas: 69kg
    Tempoh diet: 5bln
    Menu kesukaan: Ayam goreng & telor
    -----------------------------------------------------------
    Nickname : Yus
    Saiz pakaian sebelum : 60 (5XL)
    Saiz pakaian selepas : 48 (2XL)
    Berat sebelum : 117 Kg
    Berat selepas : 88 Kg
    Tempoh diet : 8 bulan
    Menu kegemaran : Sayuran hijau, telur, ayam goreng

    -----------------------------------------------------------
    Nicknamed:Yat
    Size pakaian sblm xxl
    Size pakaian slps M
    Berat sblm:85kg
    Berat Selepas :68kg
    Tempoh diet:4 bulan lebih
    Menu kegemaran:telur dan ayam.
    Bahagian muka plak...hehe

    -----------------------------------------------------------
    Saif
    Size pakaian sebelum : XXXL/ XXL, sluar 40
    Size pakaian selepas : L, sluar 34

    Berat sebelum : 106.5 kg
    Berat selepas : 81 kg
    Tempoh diet : 5 bulan
    Menu kegemaran : Telur Dadar & Ayam goreng
    -----------------------------------------------------------
    Saiz pakaian sebelum: XXL & seluar 44
    Saiz pakaian selepas: M/L & seluar 34
    Berat sebelum: 130kg

    Berat selepas: 93kg
    Tempoh diet: 12 bulan 
    Menu kesukaan: telur + ayam + kambing

    -----------------------------------------------------------
    Nickname: Oliena Omichel
    Saiz pakaian sebelum: Xl saiz seluar 38
    Saiz pakaian selepas: S & 29
    Berat sebelum: 75kg
    Berat selepas: 55kg
    Tempoh diet: 3 bulan induction tak penah kantoi
    Menu kesukaan: Ayam Goreng
    -----------------------------------------------------------
     Nickname: eyza raymee
    Berat sebelum : 73kg
    Berat selepas : 51kg

    Tempoh diet : 7 bulan 
    Size baju sebelum: xl
    Size baju selepas : s
    -----------------------------------------------------------
    Nicknama: RAFIQI (fb : Muhammad Rafiqi Hashim Rahman )
    Saiz pakaian sebelum: XXL , 42/43
    Saiz pakaian selepas: S/M , 32

    Berat sebelum: 103kg
    Berat selepas: 67kg
    Tempah diet.: 7 bulan ( 50% atkins 50% diet sendiri)
    Menu kesukaan: goreng2
    Exercise : jogging & skipping
    *next target : another 10kg
    -----------------------------------------------------------

    Nickname: paizzmeth sapit
    Saiz pakaian sebelum: XL & seluar 42
    Saiz pakaian selepas: M & 36

    Berat sebelum: 119kg
    Berat selepas: 82kg
    Tempoh diet: 2bulan
    Menu kesukaan: ayam,telur,daging
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: Noliehazlida Roslan
    Saiz pakaian sebelum: XXL
    Saiz pakaian selepas: L/big M

    Berat sebelum: 96/97kg
    Berat selepas: 70kg
    Tempoh diet: 2 bulan induction 3 bulan phase 2 dan 3
    Menu kesukaan: telur ikan sayur
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: Muhamad Shahrizan
    Saiz pakaian sebelum: XXL & seluar 42
    Saiz pakaian selepas: M & 36
    Berat sebelum: 108kg
    Berat selepas: 85kg
    Tempoh diet: 2bulan
    Menu kesukaan: ayam,telur,daging
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: kaklong aimi
    Saiz sebelum : 50
    Saiz selepas : 44

    Berat sebelum : 91kg
    Berat selepas : 69kg
    Tempoh diet : 6 bulan
    Menu kesukaan : telur dadar + aneka sup
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: Don
    Saiz pakaian sebelum: XL & seluar 36
    Saiz pakaian selepas: M & 31

    Berat sebelum: 85kg
    Berat selepas: 67kg
    Tempoh diet: 2 1/2 bulan induction tak penah kantoi
    Menu kesukaan: telur rebus separuh masak
    -----------------------------------------------------------
    Nickname: eha
    Saiz sebelum : xl @ xxl 44-46
    Saiz selepas : M, baju saiz 38,36 dh muat

    Berat sebelum : 85++
    berat selepas : 64
    tempoh diet : 5++
    menu kesukaan : telur hancur

    -----------------------------------------------------------
    Nickname: hidayah
    Saiz sebelum: xl
    Saiz selepas: m

    Berat sebelum: 75
    Berat selepas: 62
    Tempoh diet: 3bulan++
    Menu kesukaan: ayam goreng, sup sayur bayam

    135 ulasan:

    Gettin'newConchita berkata...

    hi en faz, wah byk penurunan buat atkins. sy pun dah buat atkins ni from 96kg dapatla berat skg dlm 84/85kg. x byk penurunan la..huhu bila baca ur entries i semangat semula :)

    shUhashUhi berkata...

    salam,haha,boleh la berdiet bersama2..tQ utk semua inf0..

    faz berkata...

    saja bagi sama2 semangat, target lagi 10kg x sampai lagi..

    si tuan putri kiUt berkata...

    wahhh....saya byk kali cuba tp gagall....Insyaallah kali ni saya nak cuba lagi....

    Bicikut berkata...

    teruskan mencuba, jgn putus asa ok

    cikgemokmaukurus berkata...

    haha terujanye.. leh bg diari makan x

    Bicikut berkata...

    avoid je makanan yg xleh dimakan. cuma makan telur,ayam, daging, ikan...

    sue berkata...

    btl2...x yah baca byk2 sbb wat pening kepala je nak igt...tup2 kang bertukar manu pulak nant, dari nak kurus jd lain pulak...yang penting baca dan igt makanan ape yang perlu dimakan je...

    Bicikut berkata...

    baca bagi faham, baru semngat nak diet,hehe

    puanbee berkata...

    ya allah mcm susah je nih .. lagi bagus kalau ada diari kan ..

    Nurin's Choco berkata...

    tuan umah,nk tnye..camne dgn mnyk yg dlm makanan bergoreng tu?blh ke lemak dari mnyk tu kite mkn?xtermasuk dlm kategori haram ke?hehehe...

    anyway, sy mmg suke semangat kamu.tahniah dgn pencapaian skrg..

    Bicikut berkata...

    nurin - diet ni x ukur kalori, so pasal minyak tu, boleh je. tq ye

    MamaZafeera berkata...

    maknanya mknn bergoreng dr ayam,ikan,daging @ telur still blh mkn la ni?

    Nurul berkata...

    Badan saya ni gemuk daging la...ade harapan tak nak kurus???

    Bicikut berkata...

    mama - semua yg bergoreng boleh!!

    nurul - pasti boleh!

    chilly~ berkata...

    klu minum air kosong byk2, rase nak muntah la...nape ek jadi mcm tu....
    or kene minum sikit2..time after time...hmmm

    Bicikut berkata...

    minum sket2..tak kisah lepas or sebelum..hihi

    Tanpa Nama berkata...

    Bro!!megi tergolong dlm katogori haram x??sy diet sy krg kan mkn dan kuat jogging..tp lau sy xmkn 3 kali sehari pe jd??

    Leenz Yusoff berkata...

    salam tuan, sy nk share boleh.. sy copt kat blog saya.. kalau sudi, jemput la singgah... :)

    muhd fais.... berkata...

    klau goreng ayam dengan serbuk kunyit boleh ke ?

    Bicikut berkata...

    boleh, takde hal!

    Tanpa Nama berkata...

    kalo buat atkins diet tapi tak bersenam boleh kurus ke?

    Tanpa Nama berkata...

    salam,kalau kita minum secawan teh shj sehari just untk bekalkan tenaga boleh tak,dan lapar cara terbaik?adakah mkn?tahan lapar?or just minum air kosong?

    Tanpa Nama berkata...

    assalam, nak tnya. sy mmg kurang minom air manis. tp sy suke sgt minom kopi pekat tnpa gula atau kadang2 sy minom milo o, jd dlm proses diet atkins ni, perlu ke saya tinggalkan minuman2 ni?

    cha aisyah berkata...

    salam .. nice info ... sy berminat nk share di blog saya .. mohon copy n share ye ...

    Bicikut berkata...

    Dlm atkin x kisah makan byk mana pun.xde alasan lapar ok. minum air kosong sahaja dibenarkan.klu minum air gula walaupun sikit..terus x jadi..

    Tanpa Nama berkata...

    sye nak tanye..je la...kacang buncis bleh makan tak???huhuhu..tlg.....dr insan yg selalu cari baju yg x ade saiz......

    Tanpa Nama berkata...

    Mkn maggie boley x

    miza raisah berkata...

    sy ni gemuk air kot..sbb kuat bepeloh..skng berat sy 58kg..nak nak trn kan ke berat ideal 47kg..cmne ek?? blh bg tips x?? help me..kalo blh dlm masa 2 bln nak trnkan berat bdn..

    Bicikut berkata...

    Boleh mizaa

    pUt3r! @nAsTaS!A berkata...

    makan biskut cream cracker bule x....???

    Mohd Fazrin berkata...

    100% kompom tak boleh,hahaha

    OrkedUnggu berkata...

    thanks sya dah faham apa yang kena avoid n kena makan ....banyak membantu heheh

    Puan Kutu berkata...

    rasanya diet atkins nie macam sesuai jer dengan sy.sy mmg tak suka minuman bergula.klu tak makan nasi boleh rasanya..nanti nak cuba.tp tak taulah bley berjaya ke tak.Mohon izin share di blog diet sy..TQ..:)

    Tanpa Nama berkata...

    amik gula skit tpy bersukan selama dua jam bleh ke

    Tanpa Nama berkata...

    salam.. tyme induction tu, mmg wajib amek supplement ke? kalu xamek, xp ke?

    lpas induction, bole mkn nasi tak?

    bici bicikut berkata...

    Gula tetap xleh..sbb kite perlukan ketosis.meh join facebook. search kelab atkins malaysia

    bici bicikut berkata...

    Gula tetap xleh..sbb kite perlukan ketosis.meh join facebook. search kelab atkins malaysia

    Tanpa Nama berkata...

    kalau utk student yg tggl asrma plak cmne ? ssh utk elakkn carbs, sbb mknn kt dwn mkn sllnya carbs tggi
    ape suggestion awak?

    bici bicikut berkata...

    asrama..cari ikan, ayam, telur, sayur

    Tanpa Nama berkata...

    ley mkn planta owh majerin tk time atskin diet ni?

    Tanpa Nama berkata...

    Dlm dua minggu induction brapa kg boleh turun?

    tenggiling berkata...

    saya nk tny..okay camni..saya dh stat atkins ni dh 8hri..berat sya trun dlm 5kg..sy memang disiplin la.tp sy kurang faham yg kena ambik carb hny 20g sehari..mksdnya,xbleh lbih 20g la kn?okay,camne plak kalau sy,sy juz mkn ayam n sayur je tiap2 hri..and sy tgk dkt packaging sliced chicken 2,hny 0.2g carb utk setiap kpg..sy mkn 5kpg mksdnya hny 1g carb yg sy ambik drpd aym 2 stiap hr...so mkna nya sy kena mkn ape2 lg ke utk ckupkn limit 20g carb sehari?kalau sy maintain mkn mcm ni ok ke?ok kalau tmbah dgn sayur mgkin lbih 1g carb la sehari..mgkin jd 5g carb shri..kalau xckup 20g carb sehari pon ok kn?tlg jelaskn boleh?
    and sy lgsg xambik mnuman bergula..hny air suam n sejuk shj.tp sy kurang buang air besar.is it normal?

    bici bicikut berkata...

    Janji jgn lebih 20g carb je.masalah kurang buang air besar memang normal.tu menunjukkan tanda2 berjaya.tp klu risau xbuang or sembelit.minum air banyak2 lagi ok

    Tanpa Nama berkata...

    ok thanks..nk tny ketosis tu ape?ada dlm 1 hri tu sy rs penat giler2..xbleh nk exercise pon.normal ke?risau jgk sbb sy lgsg xambik gula.sy jenis yg susah tdo mlm.so tdo lewat bgn pon lewat..sy bfast plg awal kul11...kul4 mkn tghri kul7.30 mkn mlm.

    bici bicikut berkata...

    jangan risau..badan akan guna fat sebagai tenaga

    Tanpa Nama berkata...

    Klau bulan puasa,menu cmne....sahur plak cmne?...hrp jasa baik admin listkancontoh menu...sy bru2 minggu

    bici bicikut berkata...

    jom join kelab diet atkins di facebook

    Tanpa Nama berkata...

    Salam..jika berat terlalu sedikit turun dalam masa 2 minggu tuh..is it normal?

    Tanpa Nama berkata...

    dalam masa 2 wks ni bole ke ambil roti gardenia break throuh tu?

    bulan ungu berkata...

    tuan punye blog. agak2 leh share x content blog nie kat blog kte? hehe tq

    Tanpa Nama berkata...

    Salam. Sya nk tany kalo slps seminggu berat kembali naik nape ek?.. Normal ke tu...

    Ibu Aina Iman berkata...

    nak minta izin...nak copy entry dan gambar ni kt blog sy.

    tq

    dyg ekhsan berkata...

    Nk cuba la..:-)

    Tanpa Nama berkata...

    hi m new here saya baru je nak start diet atkins tp hari ni i termakan marrie biskut is tat ok??masa 2 week induction i boleh makan telur+mayonis+tuna+cheese+pepper=omellette lepas i makan kobis dgn mayonis ok tak?? tlg reply

    bici bicikut berkata...

    hi...sori sibuk sikit...
    kalau sy lambat jawab, boleh join facebook kelab diet atkins ye.

    kobis n mayo ok. tapi mayo yg paling less carb.

    bici bicikut berkata...

    sapa nak share...share je ok. no problem,kite bantu org2 obes

    wan nurul hezrina berkata...

    nakkkk try gak tapi menyusu takleh..ada idea lain tuk ibu menyusu tk

    Tanpa Nama berkata...

    BOLEH TANYA DI KELAB DIET ATKINS DI FACEBOOK.SBB DISANA ADA JUGA IBU2 MENYUSU

    Aziz Yusof berkata...

    cara senang kurus

    suhaila berkata...

    saya teringin nk buat diet atkins ni tp bila tgk menu semuanye tinggi kolestrol sedangkn sy mengalami masalah kolestrol yg tinggi.. so diet ni sesuai x utk sy.. mohon pencerahan.. tq..

    bici bicikut berkata...

    suhaila - cuba ambil bacaan kolestrol sebelum buat atkins dan selepas.
    more detail tgk kat sini http://www.usatoday.com/news/health/2002-11-18-adkins_x.htm

    sepatutnya kolestrol lebih rendah

    coklet chenta berkata...

    diet yang sama my fenz amalkan..mmg kurus but with SD II..so i'll try without SDII..Thanks for sharing..

    tapi kalu dah dapat berat ideal, makanan yang 'diharamkan amik' tu bole mkn tak?

    bici bicikut berkata...

    SDII hanya suplemant, tanpa atkins SDII saje xkan kurus.

    bile dah berat ideal..slow2 tambah carb. sampai berat tak naik

    Ibu Aina Iman berkata...

    betul tuh...kawan akk pn nk beli SDII. takut mengigil lapar kata nya. btw, akak sndri pn belom stat lg. azam nk stat 1 okt coz weekend ni nak celebrate besday sndrii dulu...aci tak?

    bici bantu akak eh??

    filanastasia berkata...

    salamz.. saya baru nak start.. 2 hari dah lepas.. tp since saya pemakan tegar(sebab tu badan gemuk huhuhu), bila kena makan yg tak berapa nak flavour, tekak jadi tak selera.. lagik2 dok minum air masak jek, lagik la tak nak makan.. macam mana nak buat ek sebab saya baca, kalau tak makan protien dan benda2 yg dibenarkan, pembakaran lemak tu slow.. i know we need to push n discipline ourselve.. but did u have any idea or other way to make this atkins diet one fun n enjoyable diet?? tqvm yer..

    mummy lia berkata...

    saya seorg yang sngat besar ndgn ketinggian 168cm...berat saya sekarang 110kg...itulh yang amat merisaukan saya....sebelum nie saya diet berat saya dapat 82kg....dan itu saya kuat makan dan berat saya kembali ke 110kg,lepas saya baca blog anda ini saya jadi berminat,lg pun saya org yang kuat diet,cuma sayaa perlu ikut je pertua yg org berikan jika berkesan...saya harap saya dapat berat saya balik jika ikut pertua anda ini....tq for ur tips...i'll try my best,nanti saya bg testimoni berat saya lepas saya ikut langkah 'induction'anda ini...
    berat sekarang(2/10/2012):110kg

    bici bicikut berkata...

    all...klu perlukan semangat kawan2...join la kelab diet atkins di facebook..

    https://www.facebook.com/groups/atkinsmalaysia

    Tanpa Nama berkata...

    hai..kalau saya buat atkins dan minum herbalife boleh tak dalam masa yang sama..

    LOVEMYBUNNY berkata...

    SO PERUT BILA DUDUK MMG XAD LEMAK LANGSUNG LA EA..?

    Noor Azreen Ben Abon berkata...

    waa terbaiklah

    Kuruskan Badan Dengan Cepat Tanpa Guna Produk!

    Afiq berkata...

    Saya pon dulu gemok sangat, skang dah kurus, tinggal tulang jee!
    Saya exercise basics jee, lari setempat dan pumping jee, dan Alhamdulillah tapi agak lama juga nak kurus, kira-kira 1 tahun 'coz saye banyak makan masa dlm process kurus tu...

    Tanpa Nama berkata...

    saya nak tanya, bagaimana nak susutkan perut yang buncit dengan diet ni??

    Tanpa Nama berkata...

    kalau saya makan x henti ikan+air suam boleh x? cthnya setiap sejam sy mkn. sbb sy suka makan.

    Tanpa Nama berkata...

    bole ker makanan yg dbenarkan tu di masak bercili or sambal selain bergoreng...

    bici bicikut berkata...

    perut ilang sendiri

    ann dhaniah berkata...

    bro, i ade gastrik. klu amek nasi even dlm kuantiti sedikit xpe ke? huhu. serius tak ley idop xde nasi. huaaa.

    Tanpa Nama berkata...

    da join group kelab da kat fb...tp upset x boleh nak viem comment..y

    eamy milea berkata...

    hi Bici...dah lama saya cari blog yang ajar camne nak kurus tanpe ambil mana2 produk langsing...so sekarang dah jumpa ur fb group dan blog ni..makin bersemangat la nak kurus..hehe..last 2 week sy timbang berat badan sy 68.3kg,..dengan ketinggian saya 166cm..saya perlu dapatkan kembali berat badan saya yang lama iaitu 58kg..doakan saya ye...saya baru je nak stat diet atkins ni..harap2 berjaya.. :)

    About Me berkata...

    Saya ada gastrik. Blh ke sye ikut diet ni?

    bici bicikut berkata...

    gastrik boleh..sbb ini bukan diet menahan lapar..makan sampai kenyang

    Tanpa Nama berkata...

    Muka bicikut mcm psy oppa gangnam lahhh masa bambam dlu hehehe

    Tanpa Nama berkata...

    Bro kate boleyh makan ayam banyak2 kan ? Like seriusly ? X gemok ke mcm tuh ?

    Tanpa Nama berkata...

    tq 4 info kat blog ni... lepas baca blog ni saya terus cuba...
    alhamdulillah 3 hari dah turun 2 kg...excited sangat...tq

    qes berkata...

    puhhh..betul la diet atkins nih.. xyah sebok nak beli SD2 ke Herbalife ke..tapi bg sesape yg mampu tu trpulang lar..

    sy da try 3 hari turun 2.5 kilo. mcm x caya jerk..

    tapi sy amik tiap2 pagi sebelum sarapan 3 scoop Ensure with FOS vanilla + setengah gelas air utk kekenyangan yg lebih lama coz sy ni memg cepat jek kelaparan. then amik tuna cili + roti gardenia yg fiber tu 2keping.

    peh sarapan tu immediately amik 2 kapsul spirulina kordel's. ada jual kat mana2 pharmacy. produk biolife pon ok gak coz spirulinanya dr laut dlm..

    then kul 1tghari makan ayam goreng bhg dada 1ketul + daging goreng setengan cwn, ulam 1cwn, taugeh + tauhu 1cwn.

    ptg makan brokoli goreng separuh masak dgn butter atas kuali non stick. minum air kosong. kalo keje goreng ler pagi2 kat umah bawa bekal..

    pehtu kul 8mlm, scramble egg goreng skali dgn keju sekeping guna butter sbg penggoreng -- menu ni SEDAP koo, dada ayam grill, salad 1 1/2 cwn. pehtu minum susu dutch lady rendah lemak setengah gelas.

    minum air diantara waktu makan 2-4Liter 1 hari. so takdela rasa lapar nak mengkudap makanan ringan lak...

    kul 9mlm brdiri atas mesin senaman selama setengah jam. biar mesin tu yg jalan gegarkan badan kita..huhuhu ni senaman org malas..

    mekasih la bicikut..blog u banyak membantu..peh ni nak olah resepi lain lak utk 3 hari yg mendatang..

    bici bicikut berkata...

    Dapnyeee daging goreng tuuuu.tetiba teringinnn

    Tanpa Nama berkata...

    hi en. bicikut..sy nak sgt buat diet atkins ni.. tp mcm tak sempat nak pergi beli barang basah..kalo saya makan contoh..daging burger ramlee n nugget ayam ramlee..boleh ke?? nak mintak pendapat.huhuhu

    lily hazwany berkata...

    hmm . orang gemuk, selalunya masyarakat pandang tepi je, macam tak de rupa, bila dah kurus, barulah masyarakat tertanya-2 macam mana boleh jd s'cantik/s'handsome macam ni. kn?

    iza berkata...

    kita dah try diet ni seminggu..berat turun..kerap buang air kecil tp sukar buang air besar...ada masalah ke ??

    Tanpa Nama berkata...

    kelab atkins malaysia kt fb tu dh closed k?

    Tanpa Nama berkata...

    Thanks bicikut, i dah lama cari petua nak kuruskan badan. Hope cara ni berkesan k. Besuk i akan disiplinkan diri i untuk kuruskan badan. Berat badan i sekarang 60kg, i nak turunkan ke 48. U rase boleh ke dlm 2 minggu ni i turun berat badan?

    Unknown berkata...

    saya baru 5 hari start, berat saya 120 kg, boleh saya mintak tips cara nak tahan dari tak makan nasi tak. tak boleh nak tahan rasenye.

    Tanpa Nama berkata...

    assalamualaikum dan salam sejahtera! selamat pagi semua! berbagai cara sy lakukan utk kurus..x mkn nasi??sy org melayu x kuat utk elakkan nasi..exercise..sy exercise tp nk kurang 1kg pon payah..alhamdulillah selepas mgamalkan diet melalui nutrrisi yg baik sy dpt kurangkan 7.7kg dlm masa sbulan..malahan ada org yg boleh lebih dri saya..xperlu skip nasi malahan pnyakit pon x ada..ni bukan ubat tp nutrisi yg sgt2 sy percaya..alhamdulillah..bg yg serius..sy ikhlas membantu bg yg ingin mmbantu diri sinri..boleh hubungi sy melalui 013-4264767 http://www.facebook.com/azuwa.noor

    beratsungguh berkata...

    saya nak tanya, badan saya tak lah besar sangat, cuma saya pelik kenapa bahagian punggung saya yang ketara sangat besar. boleh tak bantu saya apa yang saya patut buat untuk kecikkan punggung, nak senaman ke atau apa yang saya patut buat.

    Tanpa Nama berkata...

    nk tanye...klu jenis bijirin mcm ne? cth conflakes.

    fath berkata...

    kalau amalkan diet atkin ni boleh affect brain utk belajar x especially for the 1st 2 weeks..? coz as far as im concern brain needs glucose frm carbohydrate utk berfungsi..skrg sy dh capai berat plateau tp nk turun lg 5 kg..hope this diet atkin can break my weight plateau.. wht do u think frm your experience? ada symptom laen x mcm increase heart beat..?tq

    Tanpa Nama berkata...

    Nak tanya kalau makan lebih sikit meehoon sup boleh tak tingi tak kaborhadretnya?

    syazara mohafiz berkata...

    wow berkesan betul yer diet ni tp sy ni xcukup kuat nk tinggal nasi huhuhu

    Fatimah Azzahra berkata...

    salam, sy tak faham nak buat mcm mne??
    sy nak tolong kwn sy yg obes sbb sy trlalu kesian kan dy, kwn sy ckp dy nak kurus tpi dy tk boleh kwl, boleh tolong gitau jadual mkn??
    ^_^ harap bantu

    siti nasuha berkata...

    Salam admin mohon reply...klu sy buat diet atkins niey kan..xamk gula langsung mcm ssh cz sy ade hypo iaitu kekurngn gula dlm bdn sy akn mnybbkn sy terketar2 rse letih sgt so admin plz guide me.....

    jazzli shapawi berkata...

    السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
    Aku da amalkan atkins dari dulu lagi. Dulu berat aku 110 skrg da jd 63 kg.. Bulan pertama aku atkins turun 13 kilo bhai. Bangge jugak la mule2. Sume org usha. Hhaha. Skrg ni aku da ideal. Cume, akunye bdan seolah2 ad kulit lebihan dr aku gemuk dlu. Mcm mne nak hilangkan. Kulit mcm kulit lembuu tu. Isi daging x ad. Kulit je. Aduh. Nak g gym malas bhai. Any idea??

    bici bicikut berkata...

    nasuha - dah berapa hari? lama2 biasa la

    jazzli - tahniah!!
    hanya senaman je boleh tegangkan kulit

    sori lambat balas, klu nak cepat join la ye.. https://www.facebook.com/groups/atkinsmalaysia/

    Tanpa Nama berkata...

    kalau minum air sejuk atau berAIS takpe ke ?

    Muhamad Zamri berkata...

    tq. .berat badan semakin menurun. .bagus info ni..

    bici bicikut berkata...

    ais ok je.

    lola berkata...

    bici,nak tanya if makan steamboat,bole makan sos dei x?ye lah kalau makan steamboat mesti ada sosnye kan..hihi

    tholia joseph berkata...

    En.faz..ini mummy lia..dlu ade join group p fb lma dah deactive..skrg guna fb bru nma mel bunga berduri...tlg add group lg tq....

    Tanpa Nama berkata...

    awk klu kita bli mknan kt kdai msakn dorg mst taruk gula n penmbah perisa dlm mknan.cmne erk.memg kita xleh terambil lgsung gula ke?

    fara berkata...

    dng mulakan bismilah.. saya akan usahakan utk mengikuti diet yg disaran kn... semua kerana suami dan anak2 tersayang.

    Salwati Sapei berkata...

    baru semangat nk start balik atkins:):) where my ketosis??kena carik balik nih..hehe

    mieloveina (^;^) berkata...

    Sy pengguna sd2 dh habis beribu tp tak kurus pun sbb sy suka makan nasi..diet sd2 sebiji sama cam diet atkins nie..sy bru join kelab nie 2 hari lepas...tp tak mula bt DA lg...hem..jdik apa fungsi sd2 tu yek...heran lah... lpas raya bru nk start sbb skang dugaan byk sgt..

    kucing jerry berkata...

    sd2 fungsinya suplemen ,dan bla lemak da hilang dan kurus..kult xjd menggeleber dear :)

    Tanpa Nama berkata...

    salam, untuk peringkat selepas induction, iaitu peringkat Ongoing Weight Loss kita kena makan barapa gram carb setiap hari??? dan selama berapa hari kita kene jalani peringkat Ongoing Weight Loss untuk ke peringkat seterusnya???

    Tanpa Nama berkata...

    Salam...saya ni seorg yg sgt susah nk turun berat bdn..lgi2 im a hswife so msk is rutin harian...n also dh mcm2 produk utk kuruskan bdn i mkn tapi x de hasil...so sy ingt nk try diet atkins ni..tapi nk tnya uols kalu dh ikot diet n i still kene exersize ke?n brape lame bole nmpk kesan lepas amalkan diet ni?huhu please sgt2 bg tips utk i yg sgt desprate nk loose weight...

    Tanpa Nama berkata...

    Salam...saya ni seorg yg sgt susah nk turun berat bdn..lgi2 im a hswife so msk is rutin harian...n also dh mcm2 produk utk kuruskan bdn i mkn tapi x de hasil...so sy ingt nk try diet atkins ni..tapi nk tnya uols kalu dh ikot diet n i still kene exersize ke?n brape lame bole nmpk kesan lepas amalkan diet ni?huhu please sgt2 bg tips utk i yg sgt desprate nk loose weight...

    Tanpa Nama berkata...

    Sy dah terbiasa minum milo susu tiap2 pagi. Dpd kecik lagi. Boleh tak kalau minum milo sehari secawan ?

    Tanpa Nama berkata...

    skdr berkongsi pengalaman..
    saya baru start diet ni isnin lepas. sebelum ni saya dah cuba segala macam ubat diet/pil kurus..cakap aje apa jenama rasanya semua sg dah try. tp x pnah bjaya. smpailah sy dah berabis kat pusat plansingan beribu2.. tp semuanya x mnjadk. makin naik menjadik2 adalah..
    sy tau ttg program diet atkins ni sjk taun lepas. tp x yakin n rasa "mengarut" ..takkan lah boleh tahan x makan nasi..pastu roti oat semua x boleh? jd sy buat ignore aje.
    tp tahun ni..bila dah dkt hjung tahun...azam utk kurus berat... 1 kg pun x turun..sy nekad nak mencuba program ni... sy baca betul2 blog ni fahamkan (dan hafalkan) dan kmudian sy ikut.
    hasilnya ...
    sblum program berat 73.8kg
    pg hari kedua - 73.0
    pg hari ketiga - 72.3
    pg hari keempat - 71 kg!!
    sy rasa terkejut takjub x tau nk ckp apa. sy jadi smakin yakin dan akan teruskan program diet ni. bharap sgt impian saya utk mncapai berat 60kg dlm masa sebulan ni tercapai. dan dlm masa 2 bulan berat target saya 55kg..
    mudah2an berjaya. terima kasih kat bicikut dan blog yg lain ttg diet atkins ni..blog anda mmg mmberi inspirasi smangat kepada saya .tq
    - Cik Siti_x nak_gemok

    Tanpa Nama berkata...

    tolong jawabkan.
    minum milo x boleh..walaupun tnpa tmbah gula n susu. sbb milo itu sndiri pun da bnyak gula.
    dah dr kecik minum milo... apa salahnya utk kurus ni bkorban sikit at least dlm masa 2-3 bulan ni x mnjamah milo..

    Tanpa Nama berkata...

    dari - cik siti_x nak_gemok.
    saya nak update lg berat saya hari ni. (walaupun seeloknya timbang seminggu sekali tapi utk mnggu pertama ni sy nak timbang setiap hari..nk bg semangat kt diri)
    sblum program berat 73.8kg
    pg hari kedua - 73.0
    pg hari ketiga - 72.3
    pg hari keempat - 71 kg
    dan pg td sy timbang lg...berat sy 70kg!!
    hah.. saya pulak naik seram. kenapa tiap hari turun 1kg?? normal ke?
    sebelum ni mcm nak mati rasanya diet .. n mkn supplemen kurus mcm2..nak turun 1kg sebulan pun satu seksa.
    ini 1kg sehari. biar betul...??? sdgkan sy asyik mkn dn mkn. dinner smlm sy ratah ayam panggang 1/2 ekor.
    mngkin berat akan berterusan turun slama smnggu ni.. dan mnggu dpn dn seterusnya mgkin agak slow...
    pepun..sy akan update.
    bg yg nk mencuba. terus jgn berlengah lg. smpai bila nak syg2 sngat lemak kt bdn tu..

    Iela Fazielah berkata...

    thanks for the info... mmg berkesan diet ni n akak berjaya turunkan 2.2kg dlm 3 hari je... akak copy info kongsi dlm blog akak ye....tq

    Mizuki Shuichee berkata...

    Hi bicikut, suka sangat baca cerita awak b,jaya turunkan berat badan nih.. saya pun dah jalankan diet atkins, tp saya sedang mengalami Plateau.. hmm.. bicikut pnh alami x plateau nih semasa mengamalkan d.atkins nih??

    Kurus Dengan Semulajadi berkata...

    perkongsian yang sangat menarik. tahniah admin..

    misssukahati berkata...

    masa lepas fasa induction..boleh ke kalau nak amik oat ? lagi satu makanan yang ada santan boleh amik ke fasa fasa induction ?

    Tanpa Nama berkata...

    kalau orang sakit gastrik macam mana eh.. boley ikut tak..

    Tanpa Nama berkata...

    hai..saya dah 3 minggu buat diet atkins n minggu first n second lgsg x de perubahan berat..minggu ke-3 bru trun sekilo..mkn still ikot diet atkin cuma kdg2 sy mkn oat..minum air plk sy baca 25 kg untuk 1 liter so sy mnum 3liter..tiap pg sy akan berjalan 10 minit n balik krja akan bersenam selama 30 minit...tp still x der perubahan n skang hampir putus asa..boleh terangkan knapa?

    linah berkata...

    Sya berminat la...diet2 ne...harap2 ada penurunan berat bdn....mmm yakin bolah.........

    Tanpa Nama berkata...

    Sy tgh wat..bley add sy dlm fb yg ad cdangan menu2 mkn x?

    sri nashidah berkata...

    Hai admin .. saye baru nak mencuba diet ni .. bole tak bagi saya menu diet yg sesuai .. saya nak cuba sbb berat saye makin hari makin naik .. stress sangat ..

    Tanpa Nama berkata...

    nk tnye,kalau mkn brekfes je ckup ke?tp brekfes tu kdg2 nasi goreng..huhu

    HANGER BYZARA berkata...

    Mama saya diet macam you . Jadi ! Cun melecun !

    Tanpa Nama berkata...

    saya menyusu badan.mcm mana nk ikut diet ni

    Aimi berkata...

    Salam..saya amalkan atkins diet ni tp saya xikut sepenuhnya..saya try modify dgn cara saya, alhamdulilah berjaya...menu saya di waktu pagi saya ambil sebiji oren yg manis sebab pada saya bdn memg perlukan glucose juga lagi2 jika kerja anda memerlukan pergerakan yg byk...tghari saya mengamalkan tabiat masak makanan sendiri, bgn pagi n bawak bekal...right now memg saya sangat obses dgn bayam dan daging ayam so saya combine both menu utk jadikan sup...kuantiti memg byk dan cukup buat saya kenyg dan xcraving benda lain...malam saya makan sayur dan daging ayam, tauhu, dan ikan masak lah macam mana cara pon cuma kurangkn minyak...saya setuju ngn admin air memg kene ambil byk sebab bila anda mengamalkan diet high protein anda akan cepat haus, buatlah exercise sikit workout 10min sehari pon dapat membantu, jgn takot makan byk tp make sure u tau ape u mkn....percayalah permulaan diet sgt menyeksakan tp insyallah ia berbaloi....mcn quote kegemaran saya ni ckp : it takes 4 weeks 4 u to notice u're body changing & 8weeks 4 friends and 8 weeks for the rest of d world...give u body just 12 weeks.. so dont give up

    luv'szue berkata...

    arini 1st day atkins's diet..still ok lg xde nasi..but nk mnum air tu smpai 3liter rasa cm nk tmuntah plak...

    never give up berkata...

    nak tanya brapa carb untuk susu ensure fos perisa coklat tu.bole tak sy mnum susu ni sbagai sbhgian drpda diet atkins sy?

    Unknown berkata...

    day 5 atkins: im having constipation! T_T

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Tempoh Diet

    LilySlim Diet days tickers